Nämä uudet nimet pääsevät kalenteriin – katso lista

Vuonna 2015 kalenteri täydentyy kymmenillä uusilla nimillä. Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin lisätään 39 nimeä ja suomenruotsalaiseen 57 nimeä.

Kalenteriin otetaan nyt nimiä, joita on annettu ensimmäiseksi etunimeksi vähintään 500 lapselle vuoden 1965 jälkeen. Uudet nimet edustavat siis alle 50-vuotiaiden suomalaisten nimiä.

Suomalaiseen kalenteriin hyväksytyistä nimistä 22 on naisten ja 17 miesten nimiä. Valtaosa niistä ei ole aiemmin ollut kalenterissa. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet suomalaisnimet Aava, Taika ja Sisu.

Aava tulee Aijan rinnalle 25.3. ja Taika Tarun rinnalle 7.3. Sisu sai taas luontevasti päiväkseen 28.2., joka on Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä.

Monet uudet nimet ovat vanhojen kalenterinimien suomalaisia mukaelmia, kuten Annu Anna-nimen, Juuli Julian, Eemi Eemelin ja Peetu Pietarin. Kansainvälisiä nimiä edustavat taas Melissa, Nadja, Stella ja Vanessa sekä Hugo, Luka, Noel ja Robin.

Suomalaiseen kalenteriin palasivat aiemmille päivilleen Hugo, Kasper, Okko, Paulus ja Tiitus. Nimet Isabella, Nanna, Stella ja Vanessa sekä Hugo, Kasper ja Robin sijoitettiin samoille päiville, joilla ne olivat suomenruotsalaisessa almanakassa.

Viiden vuoden ajan nimipäivätön päivä 6.11. eli ruotsalaisuuden päivä sai uudistuksessa oman nimen, Svean. Suomalaiseen kalenteriin sijoitettiin tälle päivälle uusi kalenterinimi Mimosa, koska nimi Svea ei ole ollut suomenkielisellä väestöllä suosittu.

Suomenruotsalaisen kalenterin uusien nimien joukossa on paljon kansainvälisiä nimiä, kuten naisennimet Amelie, Bianca, Cassandra, Michelle ja Nicole sekä miehennimet Eddie, Elliot, Jimmy, Ken, Marco ja Milton. Skandinaavisia nimiasuja ovat taas Kalle, Lasse, Mette ja Viggo.

Helsingin yliopisto tarkistaa nimipäivälistat nykyään viiden vuoden välein. Vuoden 2015 uudistuksen ovat laatineet dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja professori emerita Marianne Blomqvist.

Uudet nimet vuoden 2015 kalentereihin

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja