Tällaisia nimiä ei hyväksytty almanakkaan – vielä

Vuoden 2015 nimipäiväkalenteriin päässeelle nimelle oli yksi ehdoton ehto - sen on oltava suosittu.

Yhden vuoden innostus ei vielä välttämättä riitä, sillä nimen on oltava ensimmäisenä etunimenä ainakin 500 ihmisellä vuoden 1965 jälkeen. Ruotsinkieliselle nimelle riittää 50 kantajaa.

– Jos jokin nimi oli annettu vaikkapa 495 kertaa, se karsiutui pois. Tällaisella nimellä on kuitenkin erittäin hyvät mahdollisuudet päästä seuraavaan uudistukseen viiden vuoden päästä, kertoo uudistustyössä mukana ollut dosentti Minna Saarelma-Paukkala.

Hän ei suostu kertomaan esimerkkejä juuri ja juuri rannalle jääneistä nimistä.

Myös yhdysnimet (esimerkiksi Hanna-Mari) karsiutuivat pois, vaikka niitä olisikin annettu yli 500 ihmiselle.

– Yhdysnimiä ei ole perinteisesti laitettu nimipäiväkalenteriin, Saarelma-Paukkala sanoo.

Myös monet vierasasuiset nimet, kuten Fanny ja Alex, jotka löytyvät suomenruotsalaisesta kalenterista, jätettiin suomalaisen kalenterin ulkopuolelle. Samalla tavalla lausuttavista nimistä otettiin mukaan vain yksi nimivariantti.

– Niinpä esimerkiksi Kristina saa edustaa myös nimeä Christina ja Wilma nimeä Vilma, professori emerita Marianne Blomqvist kertoo.

Vuonna 2015 suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee 39 uutta nimeä ja suomenruotsalaiseen 57. Suomenkielen mukaisia, yli 500 ihmiselle annettuja nimiä ei montaakaan jätetty pois, kertoo Saarelma-Paukkala.

– Tosin esimerkiksi Petrus-nimen jätimme pois, koska samalle päivälle Pietarin ja Pekan päivälle tuli jo Peetu uutena nimenä. Täytyy miettiä, jos seuraavassa uudistuksessa ottaisimme Petruksenkin mukaan.

Suomenruotsalaisesta kalenterista poistuu yksi nimi, Mili.

– Nyt tarkasteltu nimistö edustaa alle 50-vuotiaiden suomalaisten nimiä. Koska vanhempien ikäpolvien nimet on otettu huomioon jo aiemmissa uudistuksissa, nekin ovat edelleen hyvin mukana kalenterissa, Minna Saarelma-Paukkala muistuttaa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat