Nämä urbaanit legendat kasviksista ovat täyttä puppua

Suomalaisten keskuudessa liikkuu monenlaisia urbaaneja legendoja hedelmiin ja vihanneksiin liittyen, joita opetaan usein myös perheen pienemmille. Saako paprikan siemeniä siis syödä ja voiko banaaniin oikeasti pesiä tsetsekärpänen?

Puutarhaliiton marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska paljastaa totuuden urbaanien legendojen takana.

Väittämä: Paprikan siemenet ovat myrkyllisiä

Tarua. Eivät ne kyllä missään nimessä myrkyllisiä ole. Kaikissa siemenissähän on hieman alkaloideja, mutta eihän kukaan nyt pelkästään siemeniä syökään. Ehkä tässä on nyt ajettu takaa chilipaprikoita, joiden siemenkiinnikkeissä on tulisuuden tunnetta aiheuttavaa kapsaisiinia.

Väittämä: Tomaatin kannan syöminen on vaarallista, koska siihen imeytyy kaikki ympäristömyrkyt

Tarua, mutta toisaalta osittain tottakin. Ei kantojen syöminen ole vaarallista, mutta kannoissa voi tosiaan olla enemmän myrkkyjä. Suomalaisissa kasvihuonetomaateissa käytetään harvoin kasvinsuojeluaineita, mutta avomaalla viljellyssä tomaatissa niitä käytetään. Jos tomaatti on tertussa, osoittaa tomaatin kanta myös silloin ylöspäin. Eli jos päälle ruiskutetaan kasvinsuojeluainetta, valuu ainetta luonnollisesti enemmän kantoihin kuin pohjaan. Jos ostan itse vaikkapa espanjalaisen paprikan, niin välttelen yleensä kanta-alueen syömistä. Kannassa näkyy usein harmaata väriä, joka voi tarkoittaa kasvinsuojeluainejäämiä.

Väittämä: Vesimelonin vihreää osaa ei saa syödä

Tarua. Miksi kukaan sitä edes haluaisi syödä? Se on todella kuitupitoista ja ikävää syötävää. Ehkä tässä on nyt sekoitettu asiat koisokasveihin (esim. peruna ja tomaatti), joita ei suositella syötävän vihreinä. Kurkun ja kurpitsan sukuisissa kasveissa vihreät osat eivät ole millään lailla myrkyllisiä.

Väittämä: Vihertävä peruna on myrkyllistä

Totta. Vihertävissä perunoissa on alkaloideja, jotka ovat myrkyllisiä suuremmissa määrin syötynä. Vihreät perunat pyritään lajittelemaan pois, mutta joskus perunat alkavat vihertää kaupassa saatuaan liikaa valoa. Nämä perunat kannattaa aina heittää pois!

Väittämä: Banaaniin voi pesiytyä tsetsekärpänen

Tarua. Ainakin luulisin niin. Mutta erilaiset muut pienet kärpäset kyllä munivat hedelmiin. Jos niitä katsoo suurennuslasilla, niillä on värikkäät silmät!

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja