Nämä taudit on rokotteilla nujerrettu Suomessa – toistaiseksi vain yksi tauti on onnistuttu hävittämään koko maailmasta

Suomessa hävitettyjä tai lähes hävitettyjä tauteja rokotusten ansiosta on yhdeksän.

Isorokko

Rokotusohjelman onnistumisen paras osoitus lienee taudin täydellinen häviäminen. Toistaiseksi se on onnistunut yhden taudin osalta, nimittäin isorokon.

Isorokkoon kuoli maailmanlaajuisesti satoja miljoonia ihmisiä. Vielä 1970-luvun alussa tauti aiheutti noin 2 miljoonan ihmisen kuoleman vuosittain.  Viimeisin isorokkotapaus todettiin vuonna 1977. Muutamaa vuotta myöhemmin Maailman terveysjärjestö WHO julisti taudin häviteyksi.

Suomessa isorokkorokotukset jatkuivat aina vuoteen 1980 asti. Tämän jälkeen syntyneillä ei ole suojaa isorokkoa vastaan.

Polio

Toinen suuri voimannäyte on polion hävittäminen Suomesta.

Tauti tunnetaan tuttavallisemmin nimellä lapsihalvaus, sillä se tarttuu 600 kertaa todennäköisemmin lapsiin kuin aikuisiin, joskin aikuisille tauti on vaarallisempi.

Keskushermostoon päästessään tauti aiheuttaa lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen.

Suomesta polio hävitettiin pääosin jo 1960-luvun alussa, mutta viimeinen poliotapaus Suomessa on vuodelta 1985.

MPR-taudit eli tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti

Tuhkarokon jälkitaudit ovat monesti itse tautia vaarallisempia, kuten monessa muussakin taudissa. Vakavimpia näistä ovat muun muassa keuhkokuume ja aivokalvontulehdus.

Suomessa tauti on saatu lähes kokonaan hävitettyä. Esimerkiksi vuonna 2019 Suomessa todettiin 12 tuhkarokkotapausta, joista kahdeksan oli saatu ulkomailta ja näistä neljä johti jatkotartuntaan.

Maailmalla tauti on edelleen yleinen ja tappava. Tuhkarokkoon kuoli ennen rokotusten aloittamista seitsemän-kahdeksan miljoonaa lasta vuodessa.  Edelleen se tappaa vuosittain arviolta miljoona lasta.

Vihurirokko

Taudin oireet voivat monesti olla lieviä ja potilas voi olla jopa oireetonkin, mutta erityisesti raskaana oleville tauti on erityisen vaarallinen, sillä se voi johtaa keskenmenoon ja aiheuttaa lapselle vaikeita kehityshäiriöitä.

Kotoperäinen vihurirokko on saatu hävitettyä Suomesta. Ulkomailta saatuja tartuntoja todetaan harvoin.

Sikotauti

Tauti aiheuttaa moninaisia oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja korvanalussylkirauhasten turvotusta. Vakavimpia komplikaatioita ovat aivokalvontulehdus ja kivestulehdus, joka puolestaan voi johtaa lapsettomuuteen.

Vuosittain Suomessa todetaan noin kahdesta neljään sikotautitapausta, joissa tartunta on saatu ulkomailta.

Katso videolta, mitkä neljä muuta tautia on pystytty rokotteiden avulla hävittämään tai lähes hävittämään Suomesta.

Lue myös:

    Uusimmat