Nämä tahot ovat oikeutettuja verovapaisiin autoihin – lukumäärä useita kymmeniä tuhansia

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi mukaan ajoneuvoverosta vapautettuja ajoneuvoja on Suomessa lähes 95 000 kappaletta.

Ajoneuvoverolain mukaan ajoneuvoverosta vapautettuja autoja ovat muun muassa diplomaattiajoneuvot, museoautot, pelastus- ja sairasautot, kuntien ja valtion omistamat ajoneuvot sekä tietyn painorajan ylittävät linja-autot.

Verovapaiden museoajoneuvojen määrä oli toukokuun alussa 21 148. Museoajoneuvoksi voidaan hyväksyä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti.

Sairasautojen lukumäärä on lähes 1200 ja pelastusajoneuvojen noin 1600. Veroista vapautettujen linja-autojen määrä on lähes 12500 kappaletta. Valtion- ja kuntien verovapaita henkilö- ja pakettiautoja on 11500 kappaletta.

Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Ajoneuvoveroa maksetaan vuosittain.

Sama etu kuin diplomaateilla

Ajoneuvoveron suhteen diplomaattiautoihin verrattavia autoja ovat Euroopan yhteisöjen Suomessa sijaitsevien toimielinten omistamat tai hallitsemat ajoneuvot. Sen lisäksi on olemassa muita kansainvälisten sopimusten perusteella veroista vapautettuja autoja. Esimerkkejä veroista vapautetuista tahoista ovat Pohjoismainen investointipankki sekä Euroopan kemikaalivirasto.

Diplomaattiautoja Suomessa on noin 620 kappaletta ja muiden kansainvälisten toimielinten verovapaita autoja noin parikymmentä.

Kaikista suurin verovapaiden autojen ryhmä on vammaisten kuljettamiseen tarkoitetut autot. Ajoneuvoveron perusverosta voidaan myöntää vapautus sellaiselle henkilölle, jolle on myönnetty vammaisen pysäköintilupa tai joka kuljettaa luvan saanutta henkilöä. Yhtä lupaa kohden voidaan ajoneuvoverosta vapauttaa vain yksi ajoneuvo kerrallaan.

Tällä perusteella ajoneuvoverosta vapautettuja on reilut 46 000 kappaletta.

Edellä mainittujen lisäksi ajoneuvoverovapaita ajoneuvoja ovat ilman erillistä ilmoitusta tai hakemusta väliaikaisesti käytettävät tai väliaikaisesti rekisteröidyt ajoneuvot, puuta tai turvetta käyttövoimanaan käyttävät ajoneuvot sekä puolustusvoimien ajoneuvot.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.