Nämä syyt voivat johtaa haluttomuuteen

Haluttomuuden takana voi olla monia syitä. Virta makuuhuoneessa loppuu esimerkiksi tiettyjen sairauksien, lääkkeiden, hormonimuutoksien, huonon vartalonkuvan ja parisuhteen ongelmien takia.

Diabetes

Kalifornian yliopiston tutkijat havaitsivat lähes 2 300 naista kattaneessa tutkimuksessa, että diabetesta sairastavilla naisilla oli vähemmän tyydyttävä seksielämä ja enemmän seksuaalisuuteen liittyviä terveysongelmia kuin ei-diabeetikoilla. Insuliinia käyttävät naiset raportoivat kaksi kertaa todennäköisemmin emättimen kuivuudesta ja vaikeuksista saada orgasmi. Fysiologisten ongelmien seurauksena seksin harrastaminen väheni. Angela Ginn Marylandin yliopistosta vahvisti Prevention.comille, että huonosti hoidettuna diabetes voi naisten kohdalla johtaa matalaan libidoon, toistuviin hiivainfektioihin sekä kuivuuteen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa haluttomuutta. Jos olo on äärettömän väsynyt, energiaa tuskin riittää seksiinkään.

Masennus

Masentuneena seksi ei ole tärkeyslistan kärjessä. Kaikilla on huonoja päiviä, mutta apeuden kestäessä kuukausia vaikutus tulee todennäköisesti näkymään makuuhuoneessakin.

Sen lisäksi, että masennus itsessään alentaa kiinnostusta seksiin, masennuslääkkeet voivat omalta osaltaan pahentaa ongelmaa. Psykiatri Ron Rosenbergin mukaan alentunut seksuaalinen vietti on itse asiassa yksi syy masennuslääkkeiden käytön lopettamiseen.

Lääkitys

Muutkin kuin masennuslääkkeet voivat vaikuttaa libidoon. Esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen ja unettomuuteen määrätyt lääkkeet sekä ehkäisypillerit saattavat vähentää haluja ja vaikeuttaa orgasmin saamista.

Vartalonkuva

Suurimpia esteitä kukoistavaan seksuaalisuuteen on kykenemättömyys rakastaa omaa vartaloaan. Jos omissa nahoissaan ei viihdy, vartaloa piilottelee kumppanilta eikä vapautuneesta seksistä voi nauttia.

Ikääntyminen

Vaihdevuosien alkaessa naisen estrogeenitasot laskevat. Koska emätin voi tämän seurauksena kuivua, seksikin saattaa muodostua epämukavaksi ja kivuliaaksi, jolloin sitä ei tee mieli harrastaa.

Iän myötä myös testosteronin tuotanto vähenee. Koska kyseinen hormoni kiihdyttää seksuaalista halua ja nautintoa niin naisilla kuin miehillä, liekki voi sen vähenemisen myötä laimentua.

Elämäntilanne

Jos työt kasaantuvat ja stressi puskee päälle, energiaa seksiin ei välttämättä riitä. Entä oletko hiljattain avioitunut, vaihtanut työtä tai muuttanut? Elämänmuutokset, positiivisetkin sellaiset, aiheuttavat stressiä ja voivat vähentää seksuaalista halukkuutta.

Parisuhde mollissa

Väliaikainen kiinnostumattomuus omaan kumppaniin on normaalia. Jos tilanne tuntuu kuitenkin jatkuvan jatkumistaan, se voi johtua parisuhteen ongelmista. Kireys, huono vuorovaikutus, ratkaisemattomat riidat, uskottomuus, luottamuksen puute ja kykenemättömyys puhua omista seksuaalisista tarpeista ja mieltymyksistä näkyvät ennemmin tai myöhemmin makuuhuoneessa.

Lähteet: Msn.com, Prevention.com, Mayoclinic.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja