Nämä ovat maailman pelottavimmat kummitustalot

Suljettu rangaistuslaitos, orjatyövoimaa käyttänyt plantaasi ja jopa Valkoinen talo kätkevät historiaansa aavemaisia tarinoita, jotka elävät vielä tänäkin päivänä.

Seinillä valuvaa limaa, askelia ja näkymättömiä käsiä nykimässä turistia hihasta – kyseessä on selkeästi henkimaailman toiminta, jota on jopa tutkittu tieteellisesti. Time-lehti listasi maailman pelottavimpia matkakohteita, joissa kummittelee.

Presidentin vainoava vaimo

Amerikan kenties kuuluisin rakennus, presidentin Valkoinen talo, on myös yksi maan aavemaisimpia asumuksia. Perimätiedon mukaan jotkut maan johtajat kokivat pestinsä niin tärkeäksi, että jäivät Valkoiseen taloon myös kuolemansa jälkeen.

Presidentti John Adamsin vaimon Abigailin kerrotaan pesevän pyykkiä talon East Roomissa, ja James Madisonin vaimo Dolley vierailee edelleen pihan ruusutarhassa. Lincolnin makuuhuoneessa käyskentelee luonnollisesti sen

nimimies, Abraham Lincoln.

Parfyymia ja tupakansavua

Amerikkalainen Whaleyn talo on saanut vahvistetun statuksen aavetalojen listalla: 1960-luvulla kaupankäynnin ministeriö luokitteli talon virallisesti rakennukseksi, jossa kummittelee. Travel Channel -matkailukanava on myös esitellyt taloa Amerikan aavemaisimpana.

Talon vanhin kummitus on "Yankee" Jim Robinson, mies, joka hirtettiin paikalla 1852. Kun James Whaley osti talon 1857, hän ilmoitti kuulevansa Robinsonin kuljeskelevan sen käytävillä kovaäänisesti astellen.

Myös Whaley itse on jäänyt kuolemansa jälkeen kummittelemaan taloon vaimonsa kanssa: pari ilmoittaa olemassaolostaan sikarinsavulla ja hajuveden tuoksulla. Vieraat ovat myös nähneet talon ruokailuhuoneessa pelottavalla tavalla elävää muistuttavan aavetytön pitkässä leningissä.

Korvaton aave

Vuonna 1796 rakennettua Myrtlen plantaasialuetta pidetään eräänä Amerikan aavemaisimmista alueista. Joidenkin lähteiden mukaan alueella on sattunut jopa kymmenen murhaa.

Yksi kuuluisimpia kummittelijoita on Chloe, plantaasilla työskennellyt orja, jonka korvan hänen isäntänsä tarinan mukaan leikkasi irti rangaistukseksi salakuuntelusta. Kostoksi Chloe myrkytti syntymäpäiväkakun, joka surmasi kaksi isännän tytärtä. Tytärten uskotaan myös kummittelevan Myrtlessä.

Tarinan mukaan kanssaorjat hirttivät Chloen, ja hän vaeltelee edelleen tiluksilla, irrotettu korva turbaanin alle piilotettuna.

Aaveita vankilassa

Eastern Staten rangaistuslaitos rakennettiin vuonna 1829, ja se käytti ensimmäisenä maailmassa rangaistuskeinona vankien eristämistä. Tuomitut asuivat, söivät ja jopa kuntoilivat yksinään. Jos vanki vietiin ulos sellistään, hänen päänsä peitettiin hupulla eristyneisyyden takaamiseksi. Toimien uskotaan aiheuttaneen mielisairautta vankien keskuudessa, vaikka eristystoimet lopetettiinkin pian tilanpuutteen vuoksi.

Rangaistuslaitos toimi tavallisena vankilana vuodesta 1913 vuoteen 1970: tänä aikana siellä kärsi tuomiotaan muun muassa kuuluisa gangsteri Al Capone.

Sulkemisensa 1971 jälkeen Eastern State on toiminut sekä museona että kummitustalona Halloweenin aikaan. Vieraat ovat kuulleet askelia pihalla ja selleissä, sekä kummallisia ääniä ja huutoja. Varsinkin vankilan selli 12 on kuuluisa tyhjyydestä kumpuavasta naurunremakasta, ja joinain öinä vankilan tornissa nähdään yksinäinen hahmo vartioimassa aluetta.

Tutkimuksia linnassa

Edinburghin linnalla on takanaan 900 vuoden historia, jonka aikana siellä on nähty taisteluja, teloituksia ja vangitsemisia. Linnan tyrmissä on virunut muut muassa noituudesta epäilty ja myöhemmin poltettu Glamisin lady Janet Douglas sekä Albanyn herttua Alexander Stewart, joka paetessaan puukotti vartijansa ja poltti heidän ruumiinsa. Tarina kertoo myös nimettömäksi jääneestä pillipiiparista, joka harhaili linnan alla kulkeviin käytäviin eikä koskaan palannut. Edinburghissa turistia kiusaavat muun muassa aavemaiset hahmot, yllättävät muutokset lämpötilassa ja tunne siitä, että näkymätön käsi nykii heidän vaatteitaan.

Linnassa on järjestetty eräs suurimpia paranormaalien ilmiöiden tutkimuksia vuonna 2001. Tutkijat ja yli 200 yleisön jäsentä tutkivat sekä linnan kummitelluiksi uskottuja että rauhanomaisia alueita tietämättä, kumman luokituksen saaneella alueella ovat. 51 prosenttia kummittelualueilla seikkailleesta ilmoitti kokeneensa jotakin paranormaalia: kummituksilta säästyneillä alueilla samanlaisia kokemuksia raportoi vain 35 prosenttia ihmisistä.

Jos linna tuntuu kaikesta huolimatta liian heppoiselta turistikohteelta, Edinburghista löytyy myös kammottava Mary Kings Closen maanalainen alue, jonne mustan surman uhrit eristettiin kuolemaan.

Keinoteltua kauhua?

Omakotitalo 112 Ocean Avenuella Amityvillessä näyttää perinteiseltä lähiökaupunginosan talolta. Asumuksen historia on kuitenkin synkkä: 24-vuotias Ronald DeFeo Jr. ampui siellä vanhempansa ja neljä nuorempaa sisarustaan vuonna 1974. Monet talon oletettuihin kummituksiin liittyvät tarinat kumpuavat sen ostaneen perheen kokemuksista.

Kun murhista oli kulunut noin vuosi, George ja Kathy Lutzin nelilapsinen perhe osti talon. George uskoi talon synkästä historiasta huolimatta, että perhe oli löytänyt unelmakotinsa.

Ystäviensä kehotuksesta Lutzit pyysivät pappia siunaamaan uuden kotinsa. Siunaus ei kuitenkaan auttanut, ja pian perheonni vaihtui pelkoon. Lutzit kertovat kuulleensa talossa hakkaavia ääniä ja askelia, nähneensä vihreän liman vuotavan seinistä ja wc-pöntön veden muuttuneen mustaksi. Talossa leijui myös mystisiä hajuja, ja silmäparit katselivat perhettä ikkunoiden läpi. George oli usein sairaana, ja Kathy alkoi kärsiä painajaisista. Parin lapset tappelivat usein.

Lopulta Lutzit muuttivat talosta. Muuton piti olla väliaikainen, mutta sitä edeltävän yön tapahtumien vuoksi perhe päätti olla palaamatta taloon. George ei ole halunnut kommentoida yön tapahtumia tarkasti, ja myöhemmin paranormaaleja ilmiöitä tutkiva tohtori Stephen Kaplan tuomitsi perheen kokemukset sepitetyiksi.

Studio55/Maria Aarnio

Lähde: http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1855221_1855285,00.html

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja