Nämä oireet voivat kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa haluttiin tietää, liittyykö paleleminen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Alla Kiminkisen vastaus.

On heinäkuun helle. Eletään niitä kesiä, jolloin aurinko aina paistaa ja ojanpenkat punoittavat metsämansikoista. Hiki virtaa iskiessäni heinäseivästä maahan. Katse tavoittaa läheisen mummonmökin ja sen pihakeinun. Siellä istuu yli 90-vuotias pappani, jolla on karvalakki päässään, rukkaset käsissään ja töppöset jaloissaan.

Isoisälläni ei ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa, vaan hän eli normaalisti ikääntyvän ihmisen termostaatin säätelyn alaisena.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ovat valitettavasti hyvin epäspesifejä, mikä tarkoittaa sitä, että ne sopivat osin lähes mihin tahansa sairauteen tai sairauden puutteeseen: aloitekyvyttömyys, väsymys, masentuneisuus, muistihäiriöt, motoriikan ja puheen hitaus, matala karhea ääni, palelu, vilutus, ummetus, painon kohoaminen, hidas syke, kuiva, karhea, kylmä ja kellertävä iho, kasvojen pöhö, ilmeettömät kasvonpiirteet, hiusten karheutuminen ja harventuminen, lihasheikkous, särky ja jäykkyys sekä laboratoriokokeissa usein aikaisempaan tasoon verrattuna korkeampi kolesteroli ja pulleammat punasolut.

Osa kuvatuista oireista sopisi myös kilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttamiksi. Niinpä kaikilla niillä, jotka valittavat näitä oireita, ei voi olla kilpirauhasen vajaatoimintaa. Silti se on aiheellista sulkea pois, sillä kilpirauhanen säätelee sokeri-, valkuais- ja rasva-aineenvaihduntaa ja on täten elämälle välttämätön.

Hyvin tyypillinen oire on sisäisen kylmyyden tunne ja tietenkin se, että eletään vähän kuin käsijarru päällä – hitaalla. Myös aineenvaihdunta hidastuu, mikä selittää kohoavan kolesterolin ja suurenevat punasolut.

Koska oireet ovat epäspesifisiä, ne voivat pitää yllä pelkoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta, vaikka kilpirauhashormonipitoisuudet on todettu normaaleiksi tämän hetken luotettavimmilla menetelmillä.

Asiaa ei maallikon näkökulmasta helpota yhtään se, että sekä kilpirauhashormoni että kortisoni molemmat piristävät ainakin jonkin aikaa, jos niitä annostellaan ihmisille, jotka eivät pode kummankaan hormonin todennettua puutosta. Kun suuntaan kortisonipistoksen emännän nesteilevään polveen, on tapanani todeta hänelle, että nyt kannattaa tehdä lähipäivinä kaikki tekemättömät työt, sillä virtaa tulee riittämään ja poskia punoittamaan.

Vastaanotolleni tuli taannoin täysin terve mies, joka oli saanut väsymykseensä urheilulääkäriltä sekä kilpirauhashormonia että kortisonia. Hän oli ymmärrettävästi ymmällään. Revimme lääkemääräykset yksissä tuumin. Vastaavissa tapauksissa Valvira on rajoittanut muutamien lääkärien oikeutta määrätä näitä lääkkeitä. Kyseessä ovat olleet tyystin toisen alan lääkärit. 

Kilpirauhasoireita hoidettiin masennuksena

Stylisti Outi Broux kertoi syyskuussa 2013, että hänen kilpirauhasoireitaan hoidettiin masennuksena. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja