Nämä mittavat huumemäärät Katiska-jutun ”Cobra”, Niko Ranta-aho myöntää – tällaisen syytteessä esitetyn huumevuoren hän yhä kiistää

1:57
Yllätyskäänne Katiska-vyyhdissä! Niko Ranta-aho myönsi 25. maaliskuuta syytteet ja paljasti uusia suuria huumekätköjä

Katiska-vyyhdissä tunnustuksen tehnyt toinen pääsyytetty Niko Ranta-aho myöntää suuren osan hänelle luetuista syytteistä, mutta edelleen hän myös kiistää kaikkiaan toistasataa kiloa syytteissä kuvatuista huumausainemääristä. Ranta-ahoa syytetään törkeistä huumausaine- ja törkeistä dopingrikoksista.

Ranta-aho teki maaliskuun lopussa täyskäännöksen Suomen suurimmassa huumeoikeudenkäynnissä ja tunnusti olevansa huumekauppaa johtanut nimimerkki ”Cobra”.

Ranta-ahon puolustus on keskiviikkona toimittanut tarkennetun kirjallisen vastauksen käräjäoikeudelle, syyttäjille ja muille avustajille.

Ranta-aho myöntää syyttäjien syytteistä yhteensä 118 kiloa amfetamiinia, 10 kiloa kokaiinia, 23 kiloa mdma:ta (ekstaasi), 72 000 ekstaasipilleriä, 19 000 LSD-lappua, 2 kiloa kristallia (metamfetamiinia), 810 000 Ksalol-tablettia ja 2300 käyttöjaksoa dopingia. Yksi dopingaineiden käyttöjakso on esimerkiksi kolme kuukautta. Katiskassa luettujen syytteiden mukaan Ranta-ahon ja Janne ”Nacci” Tranbergin Espanjasta käsin johtama huumeorganisaatio toi 2016-2019 maahan muun muassa 17 kiloa kokaiinia ja yli 200 kiloa amfetamiinia, ison määrän myös muita huumeita ja huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä sekä dopingaineita.

Kiistää yhä toistasataa kiloa

Alkuvaiheessa Ranta-aho kiisti kaikki syytteet. 

Täyskäännöksestään huolimatta hän kiistää edelleen paljon syytteissä kuvattuja huumemääriä eli seuraavat: 100 kiloa amfetamiinia, 5 kiloa kokaiinia, 12 kiloa mdma:ta, 30 000 ekstaasitablettia, 9000 LSD-lappua, 27 kiloa hasista, 5 kiloa marihuanaa ja 1 kilo kristallia.

– Syytteessä kuvattua maahantuontierää ei Ranta-ahon mukaan ole olemassa eikä tällaisia huumeita ole koskaan tuotu maahan, asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoo. Kyseiset määrät perustuvat lähinnä Janne Tranbergin kännykästä löytyneeseen tilauslomakkeeseen, joka kuitenkin todellisuudessa koskee puolustuksen mukaan toista syytekohtaa.

– Ranta-aho on halunnut ilmoittaa sen, mitä määrät ovat oikeasti olleet, Kaitaluoma sanoo.

Myönnetyilläkin kilomäärillä Ranta-aholle vaadittu 13 vuoden maksimituomio täyttyy oikeuskäytännön mukaan kirkkaasti. Tavallisesti myöntämisen pitäisi tapahtua jo tutkinnan alkuvaiheessa, jotta se voitaisiin mahdollisesti ottaa huomioon tuomiossa.

Puolustus silti toivoo, että tunnustus ja sen jälkeinen toiminta toisivat jonkin verran alennusta.

– Ranta-aho on osoittanut poliisille Vihdissä ja Karkkilassa kätköpaikkoja, joista saatiin 65 kiloa huumeita takaisin ja takavarikkoon. Minkä merkityksen käräjäoikeus tälle sitten antaa, jää nähtäväksi, Kaitaluoma sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja