Niko Ranta-aho äänessä oikeudessa ensimmäistä kertaa tunnustuksensa jälkeen, myönsi tuoneensa Suomeen doping- ja lääkeaineita – "Tutuilla kavereilla on tehdas, joka tekee nämä aineet"

8:13
Katiska-jutussa tapahtui sokkikäänne viime viikolla, kun Niko Ranta-aho tunnusti yllättäen kaiken

Törkeät huumausaine- ja törkeät dopingrikokset viime viikolla tunnustanut Niko Ranta-aho pääsi tänään ääneen oikeudessa ensimmäistä kertaa tunnustuksensa jälkeen.

Ranta-aho tunnusti viikko sitten maanantaina syyttäjille olevansa huumejutun keskiössä oleva nimimerkki "Cobra". Hänen epäillään järjestäneen ja käyneen huumekauppaa nimimerkin "Cobra" takaa. Rikosepäilyt koskevat vuosia 2016-2019.

Ranta-aho oli aiemmin kiistänyt kaikki epäilyt ja syytteet, mutta hän teki viime viikolla täyskäännöksen kertomuksissaan. Hän myönsi pääpiirteittäin kaikki häntä koskevat syytteet.

Oikeudenkäynti keskeytettiin muutamaksi päiväksi, koska Ranta-ahoa piti kuulustella uudestaan. Häntä kuulusteltiinkin viime viikon keskiviikkona peräti 12 ja puoli tuntia putkeen Helsingin poliisitalossa.

Viime torstaina häntä kuulusteltiin toisen kerran, tuolloin vain pari tuntia. Kuulusteluja jatketaan vielä.

Nacci osallistuu vankilasta

Tänään Helsingin käräjäoikeuden Katiska-istunnossa käsitellään törkeitä huume- ja dopingrikossyytteitä vuosilta 2017-2018.

Syytteiden mukaan Niko Ranta-aho ja Janne "Nacci" Tranberg toivat Suomeen huumeaineiksi luokiteltavia lääketabletteja ja dopingaineita. Kaikki aineet tuotiin ensin Vantaalle rahtiterminaaliin, mistä ne kuljetettiin Tampereelle varastoon. Sieltä muutamat eri henkilöt myivät aineita.

Oikeudenkäynti pidetään käräjäoikeuden turvasalissa kellarissa, mutta media seuraa oikeudenkäyntiä eri tilassa. Paikalla turvasalissa ovat vastaajista muun muassa Niko Ranta-aho, hänen avopuolisonsa Sofia Belórf ja Ranta-ahon sisko.

Toinen jutun pääsyytetyistä, Janne "Nacci" Tranberg osallistuu oikeudenkäyntiin videoyhteyden välityksellä Vantaan vankilasta.


Myönsi maahantuonnin

Kello 9.40 Niko Ranta-ahon kuuleminen alkoi oikeudessa. Tänään istunnossa käsitellään syytteitä, jotka liittyvät kaikki niin sanottuun Neele-vat-haaraan.

Kaikkia tänään käsiteltäviä syytteitä yhdistää se, että doping- ja huumeaineet tulivat eri erissä ulkomailta Suomeen Vantaalle rahtiterminaaliin, mistä ne kuljetettiin Tampereelle edelleen myytäväksi.

Ranta-aho myönsi kuulemisessaan olevansa kaikkien viiden Suomeen toimitetun lääke- ja dopingerän takana.

– Kaikki erät ovat olleet minun. Vastaanottajat Vantaan terminaalilla ovat olleet minulle tuntemattomia. Aineet on toimitettu Vantaalta Tampereelle, missä eri ihmiset ovat ottaneet niitä vastaan minun hallussani olleella varastolla, Ranta-aho kertoi.

Ranta-ahon mukaan lääketabletit ja dopingaineet tulivat Suomeen viidessä eri erässä. Eri erät olivat erisuuruisia, ja Ranta-ahon oli vaikea enää muistaa tarkkoja määriä. Joka tapauksessa lääketabletteja oli yhteensä satojatuhansia.

– Mahdoton eritellä mitä kaikkia tabletteja on tullut ja millaisia määriä, Ranta-aho sanoi.

Hän ei myöskään pystynyt millään tavalla arvioimaan sitä, kuinka monta käyttäjaksoa eri dopingaineita hän toimitti Suomeen.

– On mahdotonta sanoa, paljonko eri käyttöjaksoja oli. Lyökää määrät ylä- tai alakanttiin, se ei vaikuta minun tuomiooni. En pysty sanomaan mitään määriä, Ranta-aho vastasi syyttäjälle.

Organisoi kauppaa ulkomailta käsin

Ranta-ahon mukaan dopingaineita ja huumeiksi luokiteltuja lääkkeitä jaettiin eteenpäin erilaisille asiakkaille.

– Käytännössä kaksi miestä jakoi aineita eteenpäin asiakkailleni. Asuin itse ulkomailla ja organisoin toimintaa ulkomailta käsin. Asiakkaat ottivat minuun yhteyttä, ja mina olin yhteydessä varastomiehiini, jotka toimittivat aineet.

Ranta-ahon mukaan koko organisaatio oli rakennettu niin, että mahdollisimman harva tunsi hänet ja hän tunsi mahdollisimman harvat aineiden levittäjistä.

Myyjänä Ranta-aho kertoi käyttäneensä nimimerkkiä.

– Kyllä, minä olen se Cobra, jota tässä rikosasiassa tarkoitetaan. Muuten en käytä Cobra-nimeä.

"Elin vain laillisilla rahoillani"

Ranta-ahon mukaan aineiden vastaanottajaporukka on edelleen hänelle velkaa suuria summia. Liikemiehen mukaan yksi varastomies vastasi rahoista Suomessa, mutta tämä käytti ja tuhlasi niitä Ranta-ahon ohi.

– Olen itse elänyt pelkästään laillisilla rahoillani. Nämä rahat aineista on käytetty pelkästään uusiin huume- ja dopingainetilauksiin. Aineet on hankittu ulkomailta, ne on helpompi ja halvempi hankkia sieltä.

– Tutuilla kavereilla on tehdas, joka tekee nämä dopingaineet ja olen heiltä tilannut aineet. Nämä on näitä ulkomaankavereitani.

Ranta-ahon mukaan kaikki aineet toimitettiin Suomeen suoraan jostain päin Eurooppaa.

– Tabletteja on myyty pitkin poikin Pirkanmaata ja pääkaupunkiseutua. Dopingia meni pitkin poikin Suomea.

Vuokrasi varaston valenimellä

Vantaan rahtiterminaalista dopingaineet ja lääketabletit kuljetettiin varastoon Tampereen Tammelaan. Ranta-aho kertoi oikeudessa vuokranneensa itse varaston, mutta käyttäneensä vuokraamisessa kaverinsa nimeä salaa.

– Käytin kaverin yhtiön nimeä, koska varaston vuokraamiseen tarvittiin yhtiönimi. Varastomiehelle keksin peitenimen vuokrasopimukseen.

Ranta-aho oli itse läsnä Tampereella, kun varasto vuokrattiin maaliskuussa 2018. 

– Varastossa vahvennettiin seiniä, muutettiin lukkoja. Yhden varastomiehen vastuulle jäi ovikoodit ja sim-kortit. Vuokrasopimus alkoi 1. huhtikuuta, mutta saatiin tila käyttöön jo maaliskuun puolivälissä.

Voitot jaettiin tasan

Ranta-aho puhui kuulemisessaan nimellä muutamista varastomiehistä, jotka ovat hänen kavereitaan jo pidemmältä ajalta. Nimeltä mainitut ovat esitutkinnassa itse myöntäneet aineidenmyynnin.

Ranta-ahon mukaan hän jakoi dopingaineiden voiton tasan yhden varastomiehen kanssa.

– Hän on pitkäaikainen ystäväni. Hänellä on ollut päihde- ja peliongelmaa, kuten minullakin. Olin itse päihdehoidossa 2012-2013, ja kun pääsin sieltä, otin hänet mukaani Espanjaan ja tein hänestä raittiin ihmisen. Sitä kesti vuoteen 2018, kunnes hän alkoi taas uhkapelaamaan ja syömään tabletteja.

Ranta-ahon mukaan kaveri myös varasti varastolta tuotteita ja myi niitä hänen ohitseen.

Kello 11.08 Ranta-ahon kuuleminen päättyi tältä päivältä. Häntä kuullaan jälleen myöhemmin oikeudenkäynnin edetessä muista syytteistä. Ensi viikon maanantaina oikeudessa kuullaan Tranbergia näistä samoista syytteistä, jotka Ranta-aho nyt myönsi.

Tranberg on kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat syytteet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja