Nämä merkit kertovat koiran kiintymyksestä sinuun

Koirat ovat kuin perheenjäseniä ja monen mielestä myös ihmisen parhaita ystäviä, joiden paijaamisesta ei tahdo saada kyllikseen. Mutta mistä tietää, ovatko lemmikin tunteet omistajaa kohtaan yhtä lämpimät ja luottavaiset? Seuraavat 11 merkkiä antavat osviittaa.

1) Koira kääntyy puoleesi ja seuraa esimerkkiäsi

Koirat näyttäisivät seuraavan tarkkaan ihmisten eleitä ja ilmeitä. Niiden on sanottu jopa haistavan ihmisten tunnetilat. 

Reader’s Digestin mukaan vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että koiralla näyttäisi olevan omistajaansa vahva suhde samaan tapaan kuin lapsella vanhempaansa. Jos koira on epävarma, se kääntyy omistajansa puoleen ja etsii rohkaisua. Koira ehkä uskaltautuu tutkimaan uusia paikkoja reippaammin omistajansa kanssa kuin yksinään tai tuntemattoman kanssa.

Koirat myös havaitsevat muutokset ihmisen asennon rentoudessa, katseen suunnassa ja hengitystiheydessä. Kun omistaja on tyyni, koirakin rauhoittuu.

2) Koira haukottelee samaan aikaan kuin sinä

Tutkijat uskovat koirankin alkavan haukotella, kun sille tärkeä ihminen haukottelee. Tämä kertoo kiintymyksen osoittamisesta: eläin on muodostanut tunnesiteen omistajaansa. Haukottelu näyttäisi Metro-lehden mukaan olevan koiran myötätunnon ele omistajaa kohtaan.

3) Koira oppii rutiinisi

Päivittäiset rutiinit saavat koiran tuntemaan olonsa mukavaksi. Jos viet koirasi ulos joka ilta kahdeksalta tai saman tien tultuasi töistä kotiin, se alkaa luottaa, että teet niin joka päivä. Ehkä lemmikkisi istuukin jo eteisessä, kun astut ulko-ovesta sisään, tai siirtyy ruokakipolleen, kun olisi iltapalan aika.

4) Koira katsoo sinua pitkään

Koirat saattavat kokea vieraan ihmisen tai eläimen tuijotuksen uhkaavaksi, mutta jos koira luottaa omistajaan täysin, se voi katsoa tätä pitkään silmiin.

Japanilaisyliopiston tekemässä tutkimuksessa selvisi, että kun koira ja omistaja katsoivat toisiaan silmiin noin puoli tuntia, molempien oksitosiinitasot nousivat. Rakkaushormoniksikin kutsuttu oksitosiini auttaa esimerkiksi äitejä kiintymään lapsiinsa ja sitä alkaa erittyä enemmän, kun olemme tekemisissä meille tärkeän ihmisen kanssa. 

5) Koira heiluttaa häntäänsä 

Iloinen, rentoutunut ja kenties leikki-intoinenkin koira saattaa heiluttaa häntäänsä laajassa kaaressa. Ole siis iloinen, jos sinun näkemisesi saa koiran "twerkkaamaan" kunnolla! 

Italialaisten tutkijoiden ryhmä havaitsi, että mikäli koira heiluttaa häntäänsä enemmän oikealle, se on hyvällä tuulella. Vasemmalle taipuva hännänheilutus viittaisi tutkimuksen perusteella enemmän negatiivisiin tuntemuksiin. 

6) Koira suostuu paijattavaksi

Koira kuvastaa rakkauttaan ja luottamustaan katsekontaktin lisäksi suostumalla paijattavaksi tai jopa pyytämällä sitä.

7) Koira nojautuu sinua vasten ollessaan stressaantunut

Koira saattaa painautua sinua vasten ollessaan huolestunut, hermostunut tai avun tarpeessa. Se hakee sinusta lohtua ja turvaa.

8) Koira nukkuu kanssasi

Koirat nukkuvat siellä, missä ne tuntevat olonsa mukavaksi. Makuuhuoneessa nukkuminen kertoo siitä, että koira luottaa sinuun ja nauttii läsnäolostasi. Puhumattakaan siitä, jos koira kaivautuu samaan sänkyyn tai peiton alle kanssasi.

9) Koira vie kenkäsi

Koiran nakertamat kengät tai alusvaatteet kiukuttavat, mutta taustalla voi olla aika hellyttävä syy: koira tuntee olonsa mukavammaksi, kun sillä on sinuun jokin yhteys, kun olet poissa.

Toisaalta tylsistynyt koira saattaa tietää saavansa huomiosi, kun se ilmestyy eteesi vaatekappaleesi suussaan.

10) Koira ei hätäänny, jos lähdet

Vastikään perheeseen otettu koira voi hätääntyä, jos se jätetään yksin. Se luulee tulleensa hylätyksi eikä tiedä, palaako omistaja enää takaisin. Tätä tunnetta koira ehkä ilmentää haukkumalla tai raapimalla ovea. Joskus eroahdistus yltyy pahaksikin.

Jos koirasi näyttää pysyvän rauhallisena lähtiessäsi, se luottaa sinuun ja uskoo näkevänsä sinut jälleen myöhemmin.

11) Koira riemuitsee paluustasi

On rakkauden merkki, että koirasi näyttää menevän onnesta sekaisin, kun palaat. Se saattaa hyppiä ympäriinsä riemusta haukahdellen. 

Koira hyppii päälle, mitä teen?

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja