Nämä merkit kertovat, että olet yksinäinen

Yksinäisyys voi olla vaikka sairastelun, himoshoppailun, kireiden hermojen, lihomisen tai kuumien suihkujen taustalla.

Pysyt koko päivän yöasussa

Toisinaan voi olla ihanaa viettää kokonainen päivä pyjamassa kodin seinien sisäpuolella. Jos siitä tulee tapa, se saattaa kuitenkin kertoa yksinäisyydestä – ”miksi kävisin suihkussa tai laittautuisin, kun taaskaan ei ole mitään suunnitelmia eikä ketään näkemässä?”.

Nukut jatkuvasti huonosti

Yksinäisillä ihmisillä on tapana torkahdella päiväsaikaan. Kun heidän sitten illalla pitäisi mennä nukkumaan, unirytmi onkin täysin pielessä. Yksinäisen uni voi myös häiriintyä niin, ettei elpymisen kannalta tärkeintä syvän unen vaihetta saavuteta ollenkaan. Tämä taas johtaa siihen, ettei ihminen aamullakaan tunne oloaan virkistyneeksi.

Mieli on maassa

Yksinäisyys muuttaa mielialan apeaksi. Itsetunto saattaa murentua, koska ei tunne olevansa kenellekään tärkeä. Ilman kontaktia toisten kanssa ihminen ajautuu kierteeseen, jossa toivottomuuden ja mitättömyyden tunteet vähentävät entisestään osallistumista sosiaaliseen vuorovaikutukseen. 

Terveys reistailee

Yksinäisyys voi lisätä stressihormoni kortisolin pitoisuuksia, jolloin myös verensokeri kohoaa. Yksinäisyys on yhdistetty korkean verensokerin lisäksi korkeaan verenpaineeseen ja sitä kautta sydän- ja verisuonisairauksiin. Niin ikään vastustuskyky heikkenee yksinäisyyden myötä, joten flunssat voivat kaataa petiin tiheään tahtiin. Pitkittyessään yksinäisyys voi johtaa myös masennukseen.

Muisti pätkii

Ilman sosiaalista vuorovaikutusta kognitio eli muun muassa muisti voi alkaa heikentyä tavallista aikaisemmin ja nopeammin. Yksinäisyys saattaakin altistaa dementialle.

Perut tapaamisia

Jos on tottunut viettämään paljon aikaa yksin, voi olla vaikea irtautua tutuista tavoista ja pakottaa itsensä ulos. Yksinolo ikään kuin ruokkii itseään ja vie negatiiviseen kierteeseen, jossa päivä toisensa jälkeen kuluu neljän seinän sisällä muista eristyksissä.

Shoppailet paljon

Yksinäisillä ihmisillä on usein voimakas tarve shoppailla ja hankkia tavaraa. Materiaalisiin asioihin keskittymällä he yrittävät täyttää yksinäisyyden aikaansaamaa tyhjiötä. Ostosten tuoma mielihyvä voi nostaa mielialaa väliaikaisesti, mutta tutkimusten perusteella tavaralla on loppujen lopuksi vain vähän tekemistä onnellisuuden kanssa.

Suurentelet asiat ulos mittasuhteistaan

Yksinäinen ihminen viettää usein liikaa aikaa märehtien ja pyöritellen asioita. Jos hermosi menevät jatkuvasti liikenneruuhkiin, kamalaan säähän tai vaikka tylyihin tarjoilijoihin, niin ehkä universumi ei olekaan sinua vastaan, vaan sinä olet yksinäinen. Yksinäisyyden aiheuttamassa stressitilassa aivot ovat koko ajan virittäytyneenä erilaisia uhkia vastaan.

Lempifarkkusi eivät enää mahdu päälle

Ylimääräisten kilojen kertyminen kulkee usein käsi kädessä yksinäisyyden kanssa: ruoalla yritetään kompensoida puuttuvia tai huonoja ihmissuhteita. Yksinäisyys voi myös nakertaa motivaatiota ja saada entisen reippailijan jäämään sohvanpohjalle. 

Ahmit tv-sarjoja

Teksasin yliopistossa vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että yksinäisyyden tunteiden ja televisiosarjojen ”maratonkatsomisen” välillä oli yhteys. Fiktiivinen ohjelma antaa mahdollisuuden unohtaa hetkeksi oman yksinäisyyden tai masennuksen. 

Käyt usein pitkissä ja kuumissa suihkuissa tai kylvyissä

On tutkittu, että yksinäisyyden tunteita kokevat ihmiset käyvät muita useammin pitkissä ja kuumissa suihkuissa. Ne myös helpottavat heidän oloaan. Ilmeisesti kylmyys korostaa yksinäisyyden tunnetta ja lämpö lievittää sitä – ovathan jo varhaisimmat vuorovaikutuksen kokemuksemme vanhempien halauksista ja syleilystä. Lämmin suihku voi olla korvike toisesta ihmisestä saatavalle kosketukselle ja lämmölle.

Sinulla on ystäviä, jotka valittavat yksinäisyydestä

Yksinäisyyden tunteen on todettu olevan ”tarttuva”. Niin paradoksaaliselta kuin se tuntuukin, niin jos tuntee yksinäisiä ihmisiä, kokee todennäköisemmin itsekin yksinäisyyden tunteita. Yleensä yksinäisyyttä ”levittävät” ihmiset ovat niin sanotusti sosiaalisten ryhmien reuna-alueilla. Pikkuhiljaa he tippuvat sieltäkin pois, mutta jo sitä ennen tunne yksinäisyydestä ehtii tarttua muihin.

Yksinolo ei tunnu hyvältä – vaan yksinäiseltä

Se, että tuntee itsensä yksinäiseksi, on täysin eri asia kuin että omasta tahdosta viettää aikaa itsekseen. Ajan järjestäminen itselle on tarpeellistakin. Yksinäisyys sen sijaan aiheuttaa ahdistusta ja nukkumisvaikeuksia ja maalaa maailman mustaksi.

Olet jatkuvasti Facebookissa

Michiganin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että Facebookia käytetään enemmän silloin, kun tunnetaan yksinäisyyttä. Vaikka Facebook sinänsä ei välttämättä tee ihmisistä yksinäisempiä, niin toisten elämän seuraaminen palvelun uutisvirran kautta voi johtaa epämiellyttäviin tunteisiin.

Lähteet: RD.com, Bustle.com, Huffingtonpost.com, Everydayhealth.com, Yths.fi

Yksinäisyyden yllättämät

Kenestä tahansa voi tulla yksinäinen. Ripsa Koskinen-Papusen dokumentissa oman tarinansa kertovat vakavasti sairaan lapsen yksinhuoltajaäiti, nelikymppinen sinkkunainen, suosittu rokkari, 11-vuotias tyttö sekä eronnut, eläkkeelle jäänyt muurari. Miten ahdistavalta yksinäisyys voi tuntua ja miten sen kanssa voi elää?

Lue myös:

    Uusimmat