Nämä automerkit ovat parhaiten turvassa ilkivallalta – sen toisen ääripään arvaat varmaan itsekin

Autoille tehty ilkivalta jakautuu eri automerkkien ja kaupunkien välille epätasaisesti. Todennäköisimmin ilkivallan kohteeksi joutuvat BMW:t, Audit ja Mercedes-Benzit pääkaupunkiseudulla. Autoja turmellaan eniten viikonloppuöinä, ja kohteena ovat tyypillisesti kadun varteen pysäköidyt autot.

Eri automerkkien todennäköisyys päätyä ilkivallan kohteeksi vaihtelee, selviää vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastoista.

If on avannut yleisölle autojen ilkivaltatilastot vuosilta 2012–2017. Ifin verkkosivuilta löytyvällä autojen ilkivaltamittarilla voi katsoa, kuinka todennäköisesti oma auto joutuu ilkivallan uhriksi.

Lisäksi ilkivaltatapaukset on jaoteltu auton iän sekä kuljettajan asuinpaikan mukaan.

Katso alta video autosta, johon oli murtautunut täysikokoinen karhu.

1:54

Autoja vahingoitetaan tyypillisesti viikonloppuöisin

Autolle tehty ilkivalta tarkoittaa toisen auton tahallista vahingoittamista muulla kuin omalla ajoneuvolla. Tyypillisimmillään kyse on kadun varteen pysäköidyn auton potkimisesta, maalipinnan naarmuttamisesta tai peilien vääntelystä.

– Autojen turmeluhimo iskee tyypillisesti kostean baari-illan jälkeen perjantai- tai lauantaiyönä. Sama tekijä pahoinpitelee yleensä useampia autoja samalla kadunpätkällä, ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä kertoo.

Huono uutinen on, että erityisesti kantakaupungissa asuvat eivät voi täysin välttyä ilkivaltariskiltä. Pysäköintipaikan valinnalla voi kuitenkin olla merkitystä.

– Jos mahdollista, auto kannattaa parkkeerata hyvin valaistuun paikkaan etäämmälle baareista, Roselius vinkkaa.

Ilkivalta automerkeittäin

Eniten ilkivaltaa tehdään BMW:ille, Audeille ja Mercedes-Benzeille, kun ilkivallan määrä suhteutetaan autojen määrään.

Keskimääräistä enemmän ilkivaltaa tehdään myös Hondille, Seateille, Volvoille ja Mitsubisheille.

Parhaiten ilkivallalta on vakuutusyhtiön tilastojen mukaan turvassa, mikäli auton merkki on Renault, Fiat, Saab, Toyota tai Ford.

Ilkivalta kaupungeittain

Ifin tilastoissa on mukana 20 kaupunkia. Näistä eniten ilkivaltaa autoihin kohdistuu Helsingissä, jossa vahingoitetaan vuosittain reilua kymmentä autoa (10,58) tuhatta autoa kohden. Seuraavaksi eniten Ifin tietoon tulleita tapauksia on Vantaalla (8,08) ja Espoossa (6,16).

Vähiten ilkivaltaa tilastoissa mukana olevista kaupungeista tapahtuu Salossa, jossa vahingoitettuja autoja on vuosittain 2,57 tuhatta autoa kohden.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja