Nämä asiat jokaisen pariskunnan tulisi tehdä ennen ensimmäistä raskauttaan

Aiotteko yrittää puolisonne kanssa lasta? Onneksi olkoon! Ennen kuin raskaustesti näyttää positiivista, kannattaa pariskuntien keskittyä terveydestä huolehtimiseen hauskanpitoa ja syvällisiä keskusteluja unohtamatta.

Nämä asiat jokaisen pariskunnan kannattaa toteuttaa ennen ensimmäistä raskautta. 

Keskustele puolisosi kanssa

Vaikka tuntisitte toisenne kuinka hyvin, kaikkien pariskuntien tulisi keskustella lasten kasvatukseen liittyvistä asioista, kuten kotiin jäämisestä ja perinteiden noudattamisesta. Nämä keskustelut eivät kuitenkaan ole kiveen hakattuja, sillä mielenne voi muuttua monta kertaa lapsen saannin jälkeen. Tärkeintä kuitenkin olisi, että kertoisitte toisillenne avoimesti tunteistanne, kuten peloista ja odotuksista.

Jätä ehkäisypillerit ajoissa

Ehkäisypillerit kannattaa jättää pois hyvissä ajoin ennen kuin ryhdytte tosissanne yrittämään lasta. Jos olet käyttänyt hormonaalista ehkäisyä jo pidemmän aikaa, kehollasi voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin se pääsee takaisin luonnolliseen rytmiinsä ja on valmis raskauteen.  

Rajoittakaa juhlimista

Muutama lasillinen silloin tällöin ei haittaa, mutta useampi alkoholiannos viikossa voi vaikuttaa negatiivisesti vauvasuunnitelmiinne. Myös miesten kannattaa rajoittaa juomista, sillä runsas alkoholinkäyttö vähentää siittiöiden määrää. Myös tupakointi kannattaa lopettaa, sillä arvioiden mukaan jopa 13 prosenttia hedelmällisyyteen liittyvistä ongelmista on tupakan aiheuttamia.

Rajoita kofeiinin saantia

Tutkimusten mukaan liiallinen kofeiini lisää keskenmenon riskiä, ja jotkut asiantuntijat suosittelevatkin jättämään kahvin kokonaan pois ruokavaliosta ainakin alkuraskauden ajaksi.

Kahviaddiktien kannattaa rajoittaa kahvinjuontia jo ennen raskautta vieroitusoireiden välttämiseksi. Älä unohda, että myös tee ja energiajuomat sisältävät kofeiinia.

Astu vaa’alle

Jos sinun on ollut tarkoitus laihduttaa muutama kilo, tee se ennen raskautta, sillä ylipaino lisää komplikaatioriskiä ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Nainen on tutkitusti hedelmällisemmillään painoindeksin ollessa 19 ja 24 välillä.

Jos aloitat terveellisten elämäntapojen noudattamisen jo ennen raskautta, sinun on helpompi noudattaa niitä myös raskauden jälkeen. 

Mene elokuviin

Elokuvissa kannattaa käydä nyt, kun samassa asennossa istuminen ei vielä aiheuta sen suurempia ongelmia. Samassa asennossa istuminen vauvamahan ja usein yllättävän pissahädän kanssa ei ole miellyttävä yhdistelmä.

Säästä rahaa

Vauvan hankkiminen maksaa. Jos et vielä ole aloittanut säästämään vaippoja, vaatteita ja muita tarvikkeita varten, tee se nyt.

Nuku varastoon

Nukkukaa yhdessä pitkään viikonloppuisin ja ottakaa päiväunet aina kun se on mahdollista. Kun vauva saapuu perheeseen, joudutte viettämään lukuisia unettomia öitä. Nuku siis vielä, kun voit!

Nukkuminen voi auttaa myös lapsen hankinnassa, sillä hyvin nukkuvien naisten on todettu ovuloivan säännöllisemmin kuin vähemmän nukkuvien.  

Taltuta stressi

Osa tutkimuksista osoittaa, että korkea stressitaso voi viivyttää raskaaksi tulemista. Raskautta yrittävän kannattaa ryhtyä valmistautumaan uuteen elämänvaiheeseen ajoissa ja karsimaan elämästään turhaa stressiä.

Yksi hyvä keino on pitää päiväkirjaa. Säännöllinen päiväkirjan pitäminen lisää tutkitusti positiivisuutta ja auttaa vähentämään huolia ja murheita.  

Keskustele äitisi kanssa

Kysy äidiltäsi, siskoltasi tai tädiltäsi heidän raskauksistaan. Oliko heillä pahoinvointia? Kärsivätkö he komplikaatioista synnytyksen aikana? Keskustelut voivat auttaa sinua valmistautumaan tulevaan raskauteesi. Muista kuitenkin, että kaikki raskaudet ovat erilaisia. 

Ota valokuvia

Koska olette viimeksi ottaneet kuvia toisistanne ja kodistanne? Ikuistakaa kuviin elämänvaihe, jolloin vielä piditte huolta ainoastaan toisistanne. Tulevaisuudessa lapsenne haluaa taatusti nähdä, millaista elämänne oli ennen häntä.

Käykää ravintoloissa

Tehkää lista ravintoloista, joissa olette aina halunneet käydä ja nauttikaa hyvästä ruoasta ja seurasta täysin siemauksin. Vaikka kukaan ei kiellä käymästä ravintoloissa raskaana ollessa, kokemus voi olla todella erilainen. Hyvä punaviini ja herkullinen sushiannos jäävät nimittäin raskaana ollessa tilaamatta. Menkää siis ravintoloihin ja tilatkaa, mitä haluatte, miettimättä kahdesti.

Käy hammaslääkärissä

Tämä neuvo voi tuntua oudolta, mutta yhä useammat tutkimukset ovat osoittaneet yhteyksiä suuhygienian ja raskauden välillä. Iensairauksista kärsivien naisten on todettu olevan alttiimpia keskenmenoille ja ennenaikaiselle synnytykselle. Säännöllinen hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö voivat asiantuntijoiden mukaan pienentää keskenmenoriskiä jopa 70 prosentilla. 

Lähde tyttöjen matkalle

Muista, että tarvitset raskausaikanasi tukea ystäviltäsi yhtä paljon kuin puolisoltasi. Yksi stressitön lomamatka hyvien ystäviesi kanssa voi tiivistää ystävyyssuhteitanne ja luoda muistoja, jotka osoittautuvat myöhemmässä elämässä korvaamattomiksi.

Lopeta vaatteiden shoppailu

Pillifarkut ja niukat biletopit kannattaa jättää kauppoihin, sillä tulet kasvamaan niistä ulos hyvinkin pian raskauden edetessä. Sinun kannattaakin säästää rahaa äitiysvaatteita varten. Vartalosi muuttuu paljon myös synnytyksen jälkeen, eivätkä entiset vaatteet välttämättä istu enää toivotulla tavalla. 

Treenaa lantionpohjalihaksia

Lantiopohjalihasten treeni auttaa sinua palautumaan nopeammin synnytyksestä. Katso videolta helpot treeniohjeet.


Lähde: Parents 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja