Mainos

Näkökulma: Suomalaisten NHL-vahtien maltti kantaa hedelmää – Juuse Saros seuraa Antti Raannan polkua

30:50

Arizona Coyotesin NHL-maalivahti Antti Raanta on saanut palkinnon kovasta työstä ja järkevästä urasuunnittelusta. Nashville Predatorsin Juuse Saros kaipaa nyt samanlaista asennetta, kirjoittaa MTV Sportin Marko Leppänen.

Videolla suomalaisia NHL-onnistumisia tiistain Tulosruudusta.

Arizona Coyotesin ykkösmaalivahti nostatti tunteita Satakunnassa, kun hän siirtyi Rauman Lukosta Porin Ässiin syksyllä 2011. Raanta olisi saanut Rauman Lukosta enemmän rahaa kuin Ässistä, mutta hän valitsi pohjoisen naapurin, jossa oli luvassa ykkösveskarin tontti.

Siirto kannatti. Antti Raannan ura oli kovassa nosteessa Ässien riveissä voitetun Suomen mestaruuden jälkeen. Hän olisi voinut rahastaa Euroopan sarjoissa, mutta hän teki yhden vuoden kahden suunnan sopimuksen Chicago Blackhawksin kanssa. Raanta pelasi kakkosveskarina ja välillä farmissa.

Pidempiaikaista ykkösveskarin roolia ei löytynyt Chicagosta, ja Raanta vaihtoi toiseen mahdottomaan tehtävään, New York Rangersiin Henrik Lundqvistin partneriksi. Raanta tienasi Rangersissa miljoona dollaria kaudessa.

Raanta teki viime kesänä Arizona Coyotesin kanssa kolmen vuoden sopimuksen, joka takaa hänelle 12,75 miljoonan dollarin tulot.

Raanta oli viime kauden loppupuolella sarjan tilastokärki kaikista maalivahdeista. Hyvät otteet ovat jatkuneet tällä kaudella, vaikka heikon Coyotesin maalivahdin on vaikea taistella voittotilastoissa kärkipaikoista. Jos mittariksi otetaan kalenterivuosi, Raanta on koko sarjan paras veskari torjuntaprosenteissa ja päästettyjen maalien keskiarvossa.

Raannalle on tullut joka vuosi tarjouksia KHL:stä, mutta hän ei ole edes harkinnut niitä, vaikka rahallisesti siirto olisi ollut kannattava.

Kärsivällisyys kannatti, sillä 29-vuotiaana hänellä on nyt sekä rahaa että asema. Ahnehtimalla hän olisi saattanut menettää ne molemmat.

Juuse Sarokselta vaaditaan pitkää pinnaa

Juuse Saroksen tulokassopimus tuli päätökseensä viime kaudella. Hän sorvasi Nashville Predatorsin kanssa kolmen vuoden sopimuksen, joka takasi hänelle 1,5 miljoonan dollarin vuositulot.

Niin vähän, moni kiekkoihminen ihmetteli. Vaikka Saros oli edelleen Pekka Rinteen kakkosena, hän oli osoittanut pystyvänsä pelaamaan hyvällä NHL-tasolla.

Saroksella olisi ollut varaa kovistella lisää valuuttaa, mutta hän valitsi hillityn diilin ja vakaan turvallisen ympäristön. Esimerkiksi Tennesean-lehti arvioi ennen sopimuksen tekoa, että Saroksen mahdollinen vuosipalkka olisi miljoonan verran nykyistä isompi.

Pekka Rinne teki kahden vuoden jatkosopimuksen, joten 23-vuotiaalta Sarokselta vaaditaan pitkää pinnaa edelleen. Rinteen, 36, kunto näyttää vaan kasvavan iän karttuessa.

Kun vaikeat ajat iskevät ja kaukaloon tekee mieli, kannattaa muistella Antti Raannan polkua.

Raanta ja Saros järkeviä äijiä

Pelaajat joutuvat tekemään isoja valintoja uransa varhaisessa vaiheessa. Jos agentit ja muu lähipiiri johdattaa väärään suuntaan, koko ura voi ajautua sivuraiteille.

Raanta ja Saros ovat molemmat järkeviä äijiä, jotka pystyvät katsomaan asioita omaa siniviivaa pidemmälle. Eikä liene sattumaan, että molemmat ovat saman agenttitoimiston (AC hockey AB) listoilla.

Varsinkin maalivahtien pitää pysyä kärsivällisenä, jos tavoitteena on napata ykkösvahdin paikka korkeimmalla sarjatasolla. Harva veskari murtautuu huipulle parikymppisenä.

Palkkapäivä tulee kyllä, jos kumit tarttuvat kiinni.

Toronto Maple Leafsin William Nylander on valinnut erilaisen reitin. Lahjakas 22-vuotias hyökkääjä ei ole kamppaillut tällä kaudella NHL-pelissä vielä yhdestäkään irtokiekosta, koska hän on keskittynyt kamppailemaan palkastaan sopimuksettomassa tilassa.

Onko se kivaa sitten?

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja