Näkökulma: Sairas verenvuodatus tahraa NHL-pelit – taustalla jääkiekon raukkamaisin teko

Poikittaiset mailat ovat tuoneet ikävän maun muuten tasokkaisiin NHL:n jatkopeleihin. MTV Urheilun Marko Leppänen nostaa esille vakavan asian.  

Columbus Blue Jacketsin Pierre-Luc Dubois lyö maalin takana räikeällä poikittaisella mailalla selkään Toronto Maple Leafsin puolustaja Jake Muzzinia, joka kaatuu jäähän. Hänet viedään paareilla ulos kaukalosta.  

Ei jäähyä, ei kurinpitotoimia.  

Philadelphia Flyersin Matt Niskanen lyö poikittaisella mailalla Montreal Canadiensin Brendan Gallagheria suoraan naamaan. Gallagherin hammaskeijulle tuli hommia.  

Ei jäähyä, mutta Niskaselle yhden ottelun pelikielto. Gallagher joutuu murtuneen leukaluun operaatioon ja on sivussa ainakin ottelusarjan loppuun asti.

Vastaavan kaltaisia tilanteita on tullut useita NHL:n jatkopelien aikana. Yhteisenä nimittäjänä ovat olleet poikittaiset mailat.  

Järisyttävää touhua.  

*** 

Poikittainen maila on yksi jääkiekon raukkamaisimmista aseista. Otat mailan kahteen käteen, käännät sen poikittain ja ojennat rivakalla liikkeellä vastustajan selkään tai purukalustoon. Siihen pystyy vähemmilläkin lahjoilla varustettu ihminen.  

Niin on tehty jääkiekossa enemmän tai vähemmän aina, mutta kun laji ja maailma ovat muuttuneet muutenkin, soisi tämänkin sairaan alakulttuurin tukahtua lopullisesti.  

Oman maalin puolustaminen asettamalla maila poikittain on eri asia kuin työvälineellä lyöminen. Pieni koputtelu maskimiehen housunsaumaan kuuluu asiaan, tosin senkin teon hyödyllisyyden voi kyseenalaistaa aikana, jolloin housujen yläosan suojat ylettyvät pitkälle selkään asti.  

Kun vedetään päähän tai pimeän puolelta vauhdilla selkään, ollaan vaarallisilla vesillä.  

*** 

NHL otti pari kautta sitten käyttöön sääntötalkoot, joiden keskiössä oli mailalla hakkaaminen käsille. Sormet ja ranteet saatiin turvaan, tosin pientä lipsumista on siinäkin havaittavissa viime aikoina.  

Nyt olisi poikkarinestotalkoiden aika.  

Osa poikittaisista mailoista näyttää joskus siltä, että pelaaja vain puolustaa itseään, nostaa mailan ylös ja vaistomaisesti tökkää vähän vastaankin. Se on ymmärrettävää, mutta ei hyväksyttävää.  

Ei jalkapallossakaan saa anteeksi, jos pallo osuu rangaistusalueella vahingossa käteen tai liukutaklaus on vahingossa myöhässä.  

*** 

Pelaajat ovat tauon jälkeen hyvässä fyysisessä tikissä, ja vauhti kaukalossa on huimaa. Into on välillä liiankin kova, mikä laukaisee osaltaan ylilyöntejä.  

Ongelmana on, että juuri kovassa vauhdissa poikittaiset mailat voivat tehdä entistä tuhoisampaa jälkeä.  

Tuomareidenkin tehtävä on vaikea, kun pelit pelataan ilman yleisöä. Vaikka kaukalon ulkopuoliset reaktiot eivät saisi vaikuttaa, tuomareille voi olla yleisön ääntelystä hyötyäkin.  

Uudelleensyntyneen NHL-kauden aikana on nähty kokonaisuutena hienoa jääkiekkoa, mutta veriteot latistavat niiden tuomaa iloa.  

Näistä poikkareista tulee kauneusvirhe muuallekin kuin rautakangen naamaansa vastaanottaneiden pelaajien kasvoihin.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja