Näkökulma: Kimi Räikkönen on kuin unohdettu mestari – Lewis Hamilton tähyää jo Schumacheriksi Schumacherin paikalle

Mikään ei uuden F1-kauden alla viittaa siihen, että Ferrari olisi vieläkään saamassa uutta maailmanmestaria. Mikäli tämä näkymä myös toteutuu, Lewis Hamiltonille tarjoutuu punaisessa ajohaalarissa kerrassaan herkullinen mahdollisuus, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

Kun Kimi Räikkönen asetti Ferrarinsa Interlagosin radan kolmosruutuun 21. lokakuuta 2007, vain harva uskoi hänen mahdollisuuksiinsa nousta maailmanmestariksi seitsemän pisteen ja kahdeksan metrin takamatkalta kakkosruudussa olleeseen McLarenin Lewis Hamiltoniin, mutta niin siinä vain kävi.

Vieläkin harvempi olisi osannut kuvitella, ettei Ferrari tämän jälkeen voittaisi 16 vuoteen ainuttakaan kuljettajien MM-titteliä, mutta niin siinäkin vain on käynyt.

Viikonloppuna Bahrainissa alkava kausi 2024 on järjestyksessään jo 17:s, eikä mikään viittaa siihen, että Max Verstappenin ja Red Bullin ylivalta olisi murtumassa.

Ikuisuudelta tuntuva odotus on vuosi vuodelta vain voimistanut Räikkösen legendaa Maranellossa, ja nyt suomalainen alkaa jo lähestyä Jody Scheckterin tasoa.

Vuoden 1979 maailmanmestari unohtuu monilta, mutta Ferrarilla Scheckter on arvossaan. Ensimmäistä kauttaan tallissa ajanut eteläafrikkalaiskuljettaja varmisti MM-tittelin toiseksi viimeisessä osakilpailussa Monzassa 9. syyskuuta 1979.

Seuraavaa Ferrari-kuljettajan MM-titteliä piti kuitenkin odottaa 334 osakilpailun, siis 20 vuoden ja 29 päivän ajan. Viidettä kauttaan tallissa ajanut Michael Schumacher päätti odotuksen Suzukassa 8. lokakuuta 2000 ja johdatti Ferrarin tämän jälkeen ennennäkemättömään menestykseen.

Räikkösen mestaruuden jälkeen ajettuja osakilpailuja on tähän mennessä koossa 316. Edellä mainitut 334 osakilpailua tulee täyteen tämän kauden 18. GP-viikonloppuna Singaporessa 22. syyskuuta.

Vaikka se Ferrari-faneja tuskin lohduttaakaan, ajallisesti odotus ei ole vielä likimainkaan yhtä pitkä kuin 24 vuotta sitten. Räikkösen mestaruudesta on tänään, neljä päivää ennen kauden 2024 alkua, kulunut "vasta" 16 vuotta ja 129 päivää.

Syyskuusta 1979 lokakuuhun 2000 kulunut aika tulee täyteen 19. marraskuuta 2028, ja vaikka se saattaa tuntua kaukaiselta, se on tästä hetkestä lukien itse asiassa 193 päivää lähempänä kuin Räikkösen viimeisin F1-osakilpailu Ferrarin ratissa 25. marraskuuta 2018, eikä siitä nyt niin kovin pitkä ole.

Kuudennen kautensa Ferrarilla aloittava Charles Leclerc tekee varmasti kaikkensa, että odotus päättyisi mahdollisimman pian, ja samaa voi sanoa vuoden kuluttua punaisiin ajohaalareihin hyppäävästä Hamiltonista, joka lokakuussa 2007 Brasiliassa menetti Räikköselle sen kahdeksan metrin ja seitsemän pisteen etumatkan.

Onnistuessaan Hamilton kääntäisi itse seitsemän mestaruuden takamatkan kahdeksanneksi MM-titteliksi ja nousisi samalla Ferrarin uudeksi vapahtajaksi – siis monessakin mielessä Schumacheriksi Schumacherin paikalle.

Lue myös:

    Uusimmat