Näitä valkoisia ruokia sinun tulisi syödä!

Valkoisesta viljasta varoitellaan usein, mutta kaikki vaalea ei ole pahasta. Uuden tutkimuksen mukaan valkoiset vihannekset voivat olla todella hyväksi.

Advances in Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että valkoiset vihannekset sisältävät tärkeitä ravintoaineita. Tutkimustulokset paljastavat, että vaikka vihreät ja punaiset vihannekset saavat yleensä paljon hehkutusta, valkoiset vihannekset ovat lähde ravintoaineille, joita muuten ei tule ruokavaliosta kenties saatuakaan.

On viisasta rajoittaa valkoisten jauhojen ja sokerin määrää, mutta peruna, palsternakka ja nauris ovat valkoista ruokaa, jota kannattaa syödä. Niissä on nimittäin enemmän tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja, kaliumia ja magnesiumia, muihin vihanneksiin verrattuna. Tämä johtuu siitä, että ne ovat mukulavihanneksia ja kasveilla on tapana kerätä kivennäisaineita nimenomaan juuriin ja mukulaan.

Värilläkin voi toki olla merkitystä. Syöpää vastaan taistelevat karotenoidit tekevät tietyistä vihanneksista punaisia, oransseja tai keltaisia, mutta tutkimukseen osallistunut Connie M. Weaver kertoo, että kaikkia tauteja kukistavia fytokemikaaleja ei voi värin perusteella tunnistaa.

Tummanvihreitä ja oransseja vihanneksia tulisi syödä yksi annos päivässä, mutta valkoisille vihanneksille ei ole suosituksia. Tutkijat kehottavatkin nyt sujauttamaan ruokavalioon jotain valkoista edes viikoittain – kokeile esimerkiksi perunaa, kukkakaalia, palsternakkaa, sieniä, sipulia, naurista, maissia tai kyssäkaalia.

European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus muuten paljastaa, että perunalla on paras kylläisyysindeksi kuin muilla testatuilla ruoilla. Se siis tekee olon kylläisemmäksi vähemmillä kaloreilla.

Lähde: Men's Health

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja