Mainos

Näitä nyrkkisääntöjä ei tule lomalla unohtaa – "Hyvä miettiä, tietääkö kuka tämän wifi-yhteyden tarjoaa"

Verkkopankki on kätevä seuralainen, kun lomailija haluaa pitää silmällä juoksevia matkakulujaan. Tuntemattoman verkon käyttö voi kuitenkin olla kyberturvallisuusriski.

Mobiililaitteiden käytön turvallisuus on hyvällä tasolla, kun verkkopalveluita käyttää oman kännykän tai tabletin wifi-verkoissa ja laitteen datayhteyttä käyttäen. Ulkopuolista wifi-verkkoa käyttäessä on tärkeää varmistaa verkon luotettavuus.

Osuuspankin mukaan esimerkiksi lentokenttien, hotellien ja kahviloiden wifi-verkot ovat yleensä luotettavia, kunhan vain tarkistaa tarjottavan wifi-verkon nimen ja valitsee juuri kyseisen verkon.

Mitä tahansa verkkoa ei kannata valita, sillä vahingollinen wifi-verkko voi asettaa laitteelle haittaohjelman tai varastaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Oma laite turvallisin vaihtoehto

Verkkopankkia kannattaa ulkomailla käyttää vain omalta mobiililaitteelta. Raha-asioita voi hoitaa laitteellaan niin selaimen kuin sovelluksen kautta, sillä näiden kahden turvallisuudessa ei ole eroja.

Yleisessä käytössä olevissa tietokoneissa puolestaan saattaa olla asennuksia ja ohjelmia, joiden turvallisuutta on mahdotonta varmistaa. Mikäli verkkopankissa vierailuun käyttää yleistä tietokonetta, on sen välimuisti tyhjennettävä selaimen asetuksista käytön päätteeksi.

Mobiililaitteet ovat tietokoneita turvallisempia, sillä niiden sovellukset toimivat omissa ympäristöissään. Tämän vuoksi haittaohjelmat eivät leviä yhtä helposti kuin normaalissa tietokoneessa. 

– Hyvä nyrkkisääntö verkkopankin käyttämisessä ulkomailla on miettiä, että tietääkö kuka tämän wifi-yhteyden tarjoaa, kertoo Osuuspankin kyberturvallisuuspäällikkö Michael Peltonen.

Jos verkkopankkiympäristö näyttää tavallisesta poikkeavalta tai epäilyt verkon luotettavuudesta heräävät, tulee verkkopankista kirjautua ulos ja soittaa pankin asiakaspalveluun.

Lähde: Osuuspankki

***

7:42

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.