Näitä kosmetiikan ainesosia kannattaa välttää

Kosmetiikan haittavaikutuksista käydään ristiriitaista keskustelua. Näyttelijä ja kauneustoimitta Lauren Conrad kertoo oman näkemyksensä siitä, mitä ainesosia kosmetiikassa kannattaa välttää.

Kosmetiikan terveysvaikutuksista käydään aika ajoin kiivasta keskustelua. Myös tutkimustulokset vaihtelevat. Esimerkiksi antiperspiranttien tehoaineen, alumiinin, yhteydestä rintasyöpään on kiistelty vuosikausia. Kosmetiikan turvallisuus kiinnostaa niin ikään kauneusalan ammattilaisia. Näyttelijänä ja tyyli-ikonina tunnettu Lauren Conrad kertoo Beauty – kaikki kauneudesta -kirjassaan, mitä kosmetiikan ainesosia hän välttää hoitaessaan kauneutta. "Vaikka olen kuullut, että edes parhaiten ihoa läpäisevät tuotteet eivät pääse verenkiertoon, yritän silti ostaa tuotteita, joiden ainesosaluettelo on mahdollisimman luonnollinen ja lyhyt", Conrad kertoo.

Näitä ainesosia Conrad välttää:

Hajusteet

Tutkimusten mukaan synteettiset hajusteet saattavat aiheuttaa syöpää, Conrad muistuttaa. Tähti valitseekin vain tuoksuja, jotka ovat peräisin jostakin herkullisesta luonnonaineesta, kuten ruusunmarjasta tai bergamotista.

Ftalaatit

Ftalaatteja käytetään yleensä muovien pehmentämiseen. Kosmetiikassa ftalaatteja käytetään muun muassa kynsilakassa ja hiuslakassa. Ftalaattien on todettu olevan pieninä määrinä vaarattomia, mutta ne ovat jatkuvasti muun muassa kosmetiikan turvallisuutta tutkivan U.S Food and Drug Administrationin suurennuslasin alla, Conrad neuvoo. Tutkimusten mukaan ftalaatit voivat häiritä hormonitoimintaa ja ne ovat yksi syy sille, miksi tyttöjen murrosikä alkaa nykyään aiemmin kuin ennen. Myös raskaana olevia naisia opastetaan välttämään kynsilakkaa.

Formaldehydi

Formaldehydiä ei juuri käytetä sellaisenaan säilytteenä kosmeettisissa tuotteissa. Sen sijaan formaldehydin vapauttajat ovat kosmetiikassa suosittuja, sillä ne parantavat tuotteiden säilöntäominaisuuksia. Formaldehydin vapauttajat ovat karsinogeeneja, joten niitä kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan. Formaldehydi on lisäksi yleinen allergeeni, joka voi aiheuttaa iho- ja hengitystieärsytystä ja allergiaa.

Formaldehydi lisättiin tunnettujen karsinogeenien eli syöpävaarallisten aineiden listalle vuoden 2011 selvityksessä. U.S Food and Drug Administrationin mukaan lähes 20 prosenttia markkinoilla olevista kosmeettisista tuotteista sisältää formaldehydiä tai sen vapauttaja-aineita. Kehoon tämä vaarallinen ainesosa imeytyy esimerkiksi käsi- tai aurinkovoidetta levitettäessä. Myös eräät ripsivärien ainesosat vapauttavat formaldehydiä, minkä takia tuote tulee vaihtaa uuteen muutaman kuukauden välein.

Alumiini

Antiperspiranteissa yleisesti käytetty ainesosa on alumiini, joka käyttäytyy estrogeenien tavoin. Joidenkin tutkimusten mukaan alumiini voi aiheuttaa syöpää. Estrogeenien tavoin käyttäytyvä alumiini voi edistää syöpäsolujen kasvamista.

Parabeenit

Metyyli, etyyli-, butyyli- tai propyyliparabeenit ovat säilöntäaineita, jotka saavat kosmetiikan säilymään pidempään. Parabeenit häiritsevät kuitenkin hormoneja ja voivat imeytyä ihon läpi. Parabeenit ovat yksi yleisimmin vältettävistä ainesosista, joten nykyään on hyvin saatavilla myös tuotteita, jotka eivät sisällä parabeeneja, Conrad iloitsee.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähteet: Lauren Conrad: Beauty – kaikki kauneudesta, www.incihaku.fi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat