Näitä autoja romutuspalkkioilla ostettiin – pikkuautot kävivät kaupaksi

Romutuspalkkiolla ostettiin enimmäkseen pienen kokoluokan autoja.

Uuden auton osti noin 8 000 romutuspalkkion vanhasta autostaan saanut suomalainen.

Vuoden 2015 heinäkuusta joulukuuhun kestäneessä romutuspalkkiokokeilussa uuden auton ostajalle tarjottiin 1 500 euron alennusta auton hinnasta, mikäli romutti jo omistamansa vanhan henkilöauton.

Romutuspalkkiolla ostettujen autojen TOP 3:

  1. Ford Fiesta
  2. Toyota Yaris
  3. Volkswagen Polo

Uuden auton edellytyksenä oli, että sen hiilidioksidipäästöt saivat olla enintään 120 grammaa kilometriltä. Päästörajalla oli merkittävä vaikutus myös automerkin ja -mallin lopulliseen valintaan.

Trafin julkaiseman selvityksen mukaan noin 60 prosenttia romutuspalkkiota hyödyntäneistä ei olisi romuttanut vanhaa autoaan ja hankkinut uutta tilalle ilman palkkiota. Romutuspalkkiota hyödyntäneiden joukossa on selvästi enemmän naisia sekä pienituloisia kuin uusien autojen ostajissa keskimäärin.

Myös paikallisia eroja löytyi: vähiten palkkiota hyödynnettiin Uudellamaalla, ja eniten Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Lapissa.

Yli puolet uutena ostetuista autoista kuuluivat B-segmenttiluokkaan. Suuremman kokoluokan autoista iso osa ylittää sallitun päästörajan, minkä vuoksi esimerkiksi D-, E- ja J-segmenttiluokkien autojen osuus jäi pieneksi.


Lähde: Trafi

Lue myös:

    Uusimmat