Näitä asioita amerikkalainen ravitsemusasiantuntija ei tekisi: "Totuus kuitenkin on..."

Selvitys: Näin keliakia kurittaa kukkaroa – liitto vaatii ruokatukea takaisin 9:11
KATSO MYÖS VIDEO: Näin paljon enemmän gluteenittomat tuotteet maksavat!

Amerikkalainen ravitsemusasiantuntija peräänkuuluttaa listauksessaan tasapainoisuutta. Viimeistä kohtaa ei kuitenkaan kannata ottaa liian vakavasti.

Kalifornialainen ravitsemusasiantuntija Whitney English Tabaie julkaisi syyskuussa videon, jolla hän listasi viisi asiaa, joita ei ravitsemuksen asiantuntijana koskaan tekisi – ainakaan enää uudelleen opittuaan virheistään! Hän kertoi näkemyksistään tarkemmin Today-sivuston haastattelussa.

Whitney on opiskellut ravitsemusta yliopistossa pari vuotta. 

– Tavallinen ja yksinkertainen tasapainoinen ravitsemus ei ole seksikästä eikä myy. Totuus kuitenkin on, että yleiset asiat, jotka tiedämme ravitsemuksesta, eivät ole sokeeraavia tai vaikeita, hän sanoo. 

Tällä Tabaie tarkoittaa, että hyviksi havaitut toimintatavat ovat todella yksinkertaisia: syödään ravintopitoista, laadukkaita ainesosia sisältäviä ruokia. Kuunnellaan kroppaa ja omia kylläisyystuntemuksia sen sijaan, että noudatettaisiin äärimmäisen rajoittavia ruokavalioita. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

1. Kalorien laskeminen

Ensinnäkään Tabaie ei laskisi kaloreita. 

Todayn haastattelussa hän pohtii, että kalorien laskeminen voi tuntua järkevältä ajatukselta, koska saadun ja kulutetun energian määrä vaikuttaa painoon. Vaarana on kuitenkin se, että kalorien laskemisesta tulee pakkomielle.

Tabaie sanoo, että kalorien laskeminen voi johtaa siihen, että ajatellaan vain syödyn ruoan määrää eikä laatua. Hän painottaa, että olisi tärkeää syödä laadukasta, ravintopitoista ruokaa.

Liiallinen kalorien kyttääminen voi saada kamelin selän katkeamaan, jolloin saatetaan päätyä myöhemmin syömään enemmän.

2. Makrojen laskeminen

Jotkut liputtavat makroravinteiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien laskemisen puolesta. Tabaie on sitä mieltä, että niiden suhteen laskeminen tarkasti ei ole välttämätöntä, jos tavoite on vaikkapa laihduttaa.

Tabaie sanoo, että kullekin sopiva makrojen suhde voi vaihdella yksilöllisesti. Ei välttämättä ole helppoa selvittää, mikä olisi itselle paras suhde.

Hän suosittelee tähtäämään mieluummin siihen, että jokaisella aterialla tulisi syötyä rasvaa, proteiinia ja kuitua. Määriä ei tarvitse laskea.

Fitness-tähti Minna Pajulahti kertoo, millaisella ruokavaliolla kasvattaa lihaksia. Juttu jatkuu videon alla.

Tällä ruokavaliolla fitness-tähti Minna Pajulahti pitää itsensä kunnossa ja kasvattaa lihasta 0:54
Näin syö fitnesstähti!

3. Mehupaasto

Tabaie ei suosittele ryhtymään detox-haaveet mielessä millekään hedelmämehupaastolle, sillä sellaiset ovat kovin rajoittavia. Niistä saa hänen mukaansa lähinnä vain paljon sokeria eikä mitään detox-vaikutusta. Lisäksi hän sanoo, että keho kyllä osaa puhdistaa itse itsensä.

Tabaien mukaan muutama päivä voi olla mahdollista mennä vähäisillä kalorimäärillä. Tämän seurauksena kiloja saattaa karista jonkin verran, mutta paino nousee taas, kun palataan syömään entiseen tapaan.

Hän onkin sitä mieltä, että mehudieetit eivät toimi, jos tavoitteena on saada kilot pysymään poissa.

Tabaie varoittaa, että tiukalla hedelmämehudieetillä olijalle voi jäädä kova nälkä. Mehupaastolla kaloreita saadaan sokerista, mutta ravintokuitua mehussa on vähemmän. Niinpä olo ei tule kovin kylläiseksi. 

Tabaie sanoo, että mehun lipittämistä parempi ratkaisu olisi syödä hedelmä. Mehussa on vähemmän ravintoaineita kuin hedelmässä. Ruokavalioon voi lisätä hedelmiä vaikkapa kuitupitoisen smoothien muodossa. 

4. Hiilihydraattien rajoittaminen

Hiilihydraattien rajoittaminen kirvoittaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Tabaien mielestä niiden määrää ei kannata rajoittaa. Sen sijaan hän liputtaa kuitupitoisten hiilihydraattien puolesta, koska kuitu pitää olomme kylläisenä pidempään.

Tabaie mainitsee haastattelussa erään vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen, jossa yksi osallistujaryhmä noudatti vähähiilihydraattista ruokavaliota ja toinen ryhmä söi runsaasti kuitua ja hiilihydraatteja. Kun molempiin ryhmiin kuuluvat söivät niin paljon kuin halusivat, runsaskuituisten ryhmä söi vähemmän kaloreita päivässä ja heillä paino putosi enemmän. He kokivat olonsa niin kylläisiksi, että heidän ei ollut tarve syödä enempää.

Tabaie suositteleekin sisällyttämään ruokavalioon esimerkiksi täysjyvää, hedelmiä, vihanneksia, papuja, pähkinöitä ja siemeniä. 

5. Pizza kukkakaalipohjalla!

Viides asia, jota Tabaie ei omien sanojensa mukaan ikinä tekisi, on kukkakaalipohjainen pizza. Tämä on tosin lisätty listaan pilke silmäkulmassa, sillä se ei yksinkertaisesti ole hänen oma suosikkinsa.

KATSO MYÖS: Näin onnistut painonpudotuksessa

Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa 15:15
Dieetit eivät herätä ravitsemusterapeutti Leena Putkosessa lämpimiä tunteita.

Lähteet: Today

Lue myös:

    Uusimmat