Asiantuntija paljastaa: Näin sinun pitäisi oikeasti syödä, jos haluat laihtua vähähiilihydraattisella dieetillä – yksi oleellinen sääntö

dieetti
Shutterstock

Oletko ajatellut aloittavasi vähähiilihydraattisen ruokavalion? Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, täytyy sinun olla perillä siitä, mitä eroa on hiilihydraateilla, rasvoilla ja proteiineilla.

Ravitsemusterapeutti Annie Reedpaljasti terveyssivusto Popsugarille oleellisimmat neuvonsa vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamiseen. Reedin mukaan useimmat vähähiilihydraatiset dieetit rajoittavat päivittäisen hiilihydraattimäärän noin 25 prosenttiin kokonaisenergiamäärästä. On kuitenkin syytä muistaa, että esimerkiksi runsas liikunnan harrastaminen nostaa elimistön hiilihydraattitarvetta.

– Elimistön luonnollinen polttoaine ovat hiilihydraatit, joten niiden syömisen liiallinen rajoittaminen voi olla pitkällä aikavälillä epäterveellistä, Reed muistuttaa.

Muista yksi sääntö: Makroravinteet ovat avain onnistuneeseen painonpudotuksen

Reedin mukaan ensimmäiseksi on selvitettävä, kuinka paljon energiaa tarvitset päivittäin, jotta painosi putoaa. Tämän jäkeen lasketaan eri makroravinteiden tarve. Makroravinteilla tarkoitetaan hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja. Niiden oikea suhde on oltava ravitsemusasiantuntijan mukaan kunnossa, jotta painonpudotus onnistuu. Makroravinteiden laskeminen onnistuu esimerkiksi netistä löytyvillä ravintoaine-ja kalorilaskureilla.

Laskukaavassa 1 gramma hiilihydraatteja tai proteiineja vastaa 4 kilokaloria ja 1 gramma rasvaa 9 kilokaloria. Jos päivittäinen tarpeesi ja tavoitteesi on esimerkiksi 1500 kilokaloria, voit laskea, että tarvitset päivässä 375 kilokalorin edestä hiilihydraatteja, 600 kilokalorin edestä rasvaa ja 525 kilokalorin edestä proteiineja – eli 94 grammaa hiilihydraatteja, 67 grammaa rasvaa ja 131 grammaa proteiineja.

Ruoan kalorimäärien lisäksi tuloksiin vaikuttaa tietysti myös ruoan laatu. Lautaselle kannattaa valita terveellisiä rasvoja ja hyviä rasvoja. Hiilihydraattien kohdalla kannattaa jättää väliin sokerit ja höttöhiilihydraatit.

– Sen sijaan että rajoittaisit liikaa hiilihydraattien saantia, kannattaa suosia niiden terveellisiä lähteitä, kuten täysjyviä ja vihanneksia.

Lähde: Popsugar

***

Onko painoindeksi hyvä mittari? Lihavuustutkija vastaa:

Läskisuomi - miksi lihomme? 7:54

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat