Jalostetut viljat ovat suuressa osassa monen ruokavaliota, vaikka niiden terveyshaitat ovat merkittäviä.
Miten täysjyväviljat ja jalostetut viljat eroavat?
Täysjyväviljaa ovat ehjät, jauhetut, rikotut tai litistetyt jyvät, joista on ensin kuorittu syötäväksi kelpaamattomat osat pois. Täysjyväviljassa jyvän rakenteellisia pääosia eli jauhoydintä, alkiota ja kuorikerroksia on samassa suhteessa kuin ehjässä jyvässä.
Jalostetuissa viljoissa, kuten valkoisessa riisissä ja vehnäjauhoissa jäljellä on enää jauhoydin ja näin ollen vain osa hyödyllisistä ravintoaineista.
Lähteet: Leipätiedotus, Wholegrainscouncil
Tuoreen tutkimuksen mukaan liiallinen jalostettujen viljatuotteiden syöminen on pitkällä aikavälillä yhtä haitallista sydämelle kuin vaikkapa karkkien syöminen, kirjoittaa Daily Mail.