Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivän aterioiden nauttiminen kymmenen tunnin sisään pienentää vuorotyöläisten terveysriskejä.
Epäsäännöllinen työ kuormittaa elimistöä etenkin epäsäännöllisen unen ja vuorokausirytmin vuoksi. Vuorotyön tiedetään voivan altistaa esimerkiksi ylipainon kertymiselle, tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille sekä syövälle.
Arvostetussa Cell Metabolism -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus ehdottaa, että terveysriskejä voi pienentää maltillisella pätkäpaastolla. Syömisen rajoittaminen 10 tunnin aikaikkunaan näyttää olevan hyväksi etenkin henkilöille, joiden riski sairastua on ennestään koholla.
Lue myös: Tarkkaile kaloreiden sijaan kelloa – trendidieetin terveyshyödyistä lisää näyttöä
Suotuisia vaikutuksia kolmessa kuukaudessa
Tutkimukseen osallistui 137 amerikkalaista palomiestä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä osallistujia neuvottiin syömään päivän ateriansa 10 tunnin sisään, toisessa muutoksia ei vaadittu ja osallistujat nauttivat sapuskansa 14 tunnin aikaikkunassa. Kaikkia osallistujia ohjeistettiin noudattamaan terveyshyödyistään tunnettua Välimerellistä ruokavaliota.
