Naiselliset leivonnaiset kruunaavat naistenpäivän: Leivo itse suussa sulavat herkut!

Herkuttele naistenpäivän kunniaksi naisellisilla, suussa sulavilla leivonnaisilla. Prinsessakakku on kahvipöydän kaunotar ja suloiset bebe-leivokset vievät kielen mennessään.

Lauantaina, maaliskuun 8. päivänä vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Juhlistetaan päivää nauttimalla kahvit naisellisten leivonnaisten, kuten prinsessakakun, bebe-leivosten tai tuulihattujen kera.

– Leivonnaiset sopivat hyvin myös pian koittavaan kevään juhlakauteen, vinkkaa kotitalousopettaja ja järjestöpäällikkö Helena VelinMaa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Prinsessakakusta riittää tarjottavaa useammallekin juhlijalle. Se on alun perin ruotsalainen kupumainen sokerikakku, jonka täytteenä on vaniljakreemiä tai kermahyytelöä tai -vaahtoa sekä vadelmahilloa. Kakku on päällystetty vihreäksi värjätyllä marsipaanilla. Pinnalla on koristeena siivilöityä tomusokeria, mahdollisesti myös marsipaanikukkia. Perinteisen kakun reunoja voi myös koristaa suklaasta pursotetut kruunukuviot. Kakkua on kutsuttu myös oopperakakuksi.

– Bebe-leivos taas on pieni herttainen tarjottava, kuvailee Helena Velin.

Leivoksen murotaikinapohja täytetään voikreemillä ja kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella, joka on useimmiten vaaleanpunainen. Nimi viittaa leivonnaisen alkuperän olevan Ranskasta. Suomessa leivonnaisia on tehty leipomoissa 1900-luvulta alkaen.

Ilmava tuulihattu, ranskalaisittain petit chou, voidaan täyttää niin suolaiseksi kuin makeaksi leivonnaiseksi. Itse tuulihattu tehdään kiehuvaan rasva-vesiseokseen lisäämällä vehnäjauhoja. Jäähtyneeseen seokseen lisätään munia yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Taikinanokareet tai -renkaat kohoavat uunissa ontoiksi leivonnaisiksi.

– Uunin luukkua ei saa avata paistoajan ensimmäisten 15 minuutin aikana, jotteivät leivonnaiset lässähdä. Tuulihattujen täytteissä vain mielikuvitus on rajana eri makuvariaatioille, Velin vihjaa.

Prinsessakakku

n. 15 annosta

Kakkupohja:

4 munaa

1,5 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja tai ohratärkkelystä

1 tl leivinjauhetta

Vaniljatäyte:

5 dl maitoa

1 muna

4 rkl (reilu 0,5 dl) perunajauhoja

0,5 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa

Marjatäyte:

2 dl suomalaisia vadelmia

1 dl vadelmahilloa

Voikreemi:

100 g voita

1 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus ja koristelu:

250 g marsipaania

kaulintaan siivilöityä perunajauhoa

tomusokeria

(marsipaanikukkia)

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita jauhot varoen taikinaan.

2. Kaada kakkutaikina 2,5 litran voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Pinnoitettua vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa.

3. Paista 175 asteessa kypsäksi n. 35 minuuttia. Mikäli paistat kakun pinnoitetussa vuoassa, uunin lämpötila saa olla alempi: alussa 175 asteessa 10 minuuttia, sen jälkeen alenna lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä n. 25 minuuttia. Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneenä.

4. Sekoita vaniljatäytteen ainekset vaniljasokeria ja kuohukermaa lukuun ottamatta kattilassa. Kuumenna koko ajan hyvin sekoittaen kunnes pulpahtaa. Jäähdytä kiisseli. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita siitä ensin pieni osa kiisseliin, jotta seos notkistuu. Lisää loppu kermavaahto. Tarkista sokerin riittävyys.

5. Murskaa vadelmat. Sekoita ne hilloon. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Levitä kumpaankin väliin ensin ohuelti vaniljatäytettä, sitten marjatäytettä ja päälle runsas kerros vaniljatäytettä. Keskellä voi olla hieman reilumpi kerros. Aseta kansilevy päälle.

6. Vatkaa pehmeä voi, siivilöity tomusokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Levitä voikreemi kakun päälle.

7. Siivilöi pöydälle hieman perunajauhoja. Kauli marsipaani levyksi ja siirrä se kakun päälle. Leikkaa reunojen yli menevä marsipaani pois. Siivilöi pintaan tomusokeria. Muotoile halutessasi marsipaanista kukkia kakun päälle.

Bebe-leivokset

Noin 30 kpl bebe-leivoksia (pohjat paistettu kertakäyttöisissä foliovuoissa tai silikonisissa muffinivuoissa tai isommissa – halkaisija noin 7 cm –bebe-leivosvuoissa) tai noin 45 pientä bebe-leivosta (pohjat paistettu pienissä bebe-leivosvuoissa, halkaisija noin 4 cm)

Leivospohjat:

150 g voita tai margariinia

0,75 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:

1,5 dl maitoa

1 muna

1 rkl perunajauhoja

150 g voita

0,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Kuorrute:

4 dl tomusokeria

3,5–4 rkl vettä

punaista elintarvikeväriä

sokerihelmiä tai nonparelleja

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita voi-sokerivaahtoon jauho-leivinjauheseos. Voitele vuoat (silikonivuokia ei tarvitse voidella). Painele taikinaa bebe-vuokien pohjalle ja reunoille. Jos käytät korkeampia folio- ja silikonivuokia, painele taikinaa reunoille noin sentin korkeudelle.

2. Laita vuoat pellille ja paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.

3. Anna leivosten jäähtyä vuoissaan hetken aikaa. Irrota pohjat vuoista, kopauta esim. ruokailuveitsen varrella bebe-leivosvuoan pohjaa, jotta leivospohja irtoaa. Folio- ja silikonivuoista pohjat nostetaan pois.

4. Sekoita kattilassa keskenään maito, muna ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä.

5. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kiisseliä ruokalusikallinen kerrallaan voivaahtoon ja vatkaa seos jokaisen lisäyksen jälkeen tasaiseksi, ettei kiisseli juoksetu.

6. Täytä leivospohjat täytteellä ja levitä täyte tasaiseksi tai hieman keskeltä koholle. Nosta leivokset jääkaappiin/pakastimeen, kunnes täytteen pinta on jähmettynyt.

7. Sekoita tomusokeria ja vettä niin, että seos on paksua tahnaa. Lisää tässä vaiheessa pieneen vesitilkkaan sekoitettua elintarvikeväriä sen verran, jotta saat halutun sävyn. Lisää vielä vettä, jotta seos on sopivaa levitettäväksi leivoksille.

8. Levitä kuorrutetta veitsellä tasaiseksi kerrokseksi täytteen päälle. Ripottele pinnalle sokerihelmiä tai nonparelleja.

9. Säilytä bebe-leivokset jääkaapissa. Ne sopivat hyvin myös pakastettaviksi ja sulavat nopeasti vaikka yllätysvieraille.

Tuulihatut

40 pientä tai 20 isoa

Tee tuulihatut vaikkapa makealla raparperitäytteellä. Suolaiseksi täytteeksi sopii esimerkiksi parsamousse.

Tuulihatut:

2½ dl vettä

50 g voita tai margariinia

2 dl Myllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja

tai Erikoisvehnäjauhoja

(½ tl leivinjauhetta)

4 munaa

Kiehauta vesi ja rasva kattilassa, ota pois liedeltä ja lisää kerralla koko jauhomäärä. Sekoita, kunnes vesi-rasvaseos imeytyy jauhoihin. Kuumenna seosta uudelleen koko ajan sekoittaen. Taikina irtoaa kattilan reunoista pallomaiseksi. Siirrä kattila taas pois levyltä ja sekoita joukkoon yksi muna.

Anna taikinan jäähtyä jonkin aikaa. Lisää loput munista yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten. Leivinjauhe ei ole tarpeen, mutta varmistaa kohoamisen. Lisää se viimeisen munan kanssa.

Pursota tai nosta kahdella kuumaan veteen kastetulla lusikalla taikinasta pieniä nokareita leivinpaperille. Taikinasta tulee n. 40 pientä tai n. 20 isoa tuulihattua.

Samalla, kun laitat tuulihatut uuniin, pirskota tai suihkuta leivinpaperille pari ruokalusikallista vettä. Höyry edistää kohoamista. Paista 175-asteisen uunin keskiosassa koosta riippuen 20-25 minuuttia. Tuulihatut ovat valmiit, kun ne ovat keveitä ja vaalean kullankeltaisia.

Raparperirahka-täyte:

3 dl raparperihilloa

1 tlk vaniljarahkaa (200 g)

(2 dl paahdettuja mantelilastuja)

Raparperihillo:

500 g raparperia

1 kanelitanko tai pala inkivääriä

4½ dl hillo-marmeladisokeria

VALMISTA RAPARPERITÄYTE: Tee sitä varten etukäteen raparperihillo seuraavasti. Puhdista ja kuori raparperit, pilko ne kattilaan. Lisää kanelitanko tai inkivääripala ja hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. Poista kanelitanko. Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.

Täytä tuulihatut jäähtyneellä hillolla ja rahkalla. Koristele halutessasi paahdetuin mantelilastuin.

Parsamousse:

500 g vihreitä parsoja tai 3 avokadoa+sitruunamehua

vettä + suolaa

1 tlk (laktoositonta) ranskankermaa

1 rkl sitruunamehua

½ tl suolaa

1 tl sokeria

⅓ tl valkopippuria

Koristeeksi:

parsannuppuja

tuoretta kirveliä

Valmista parsatäyte seuraavasti. Huuhdo parsat ja poista puumaisin tyviosa. Paloittele parsat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Poista nopeammin kypsyvät nuput vedestä noin minuutissa. Keitä muuten varsia 3-5 minuuttia. Nosta parsat vedestä.

Tai kuori ja pilko avokadot, sivele palat sitruunamehulla. Avokadoja ei keitetä.

Soseuta sauvasekoittimella jäähtyneet parsojen varsipalat tai avokadopalat, lisää ranskankerma ja mausteet.

Täytä tuulihatut soseella. Koristele parsannupuilla ja kirvelillä.

VINKKI: Voit leipoa tuulihatut etukäteen ja pakastaa ne. Täytä ne vasta tarjoamispäivänä.


Tuulihattujen resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Muiden reseptien lähteet: Turtia 2009, Gastronomian sanakirja , Lönnqvist 1997, Leivos


Kokeile myös näitä reseptejä:


(MTV LIFESTYLE – MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN KESKUS RY)

Lue myös:

    Uusimmat