Nainen yritti ostaa lääkärin määräämää lääkettä keskenmenon hoitoon – apteekkari ei suostunut myymään

8:21

Nicole Arteaga, 35, menetti odottamansa lapsen. Tilannetta pahensi aptekkari, joka ei suostunut antamaan hänelle lääkärin määräämää, raskauden lopullisesti päättävää lääkettä.

Yhä useampi suomalainen on tahattomasti lapseton ja käy lapsettomuushoidoissa. Videolla Anna kertoo, miten hoidot vaikuttivat hänen uraansa.

Amerikkalaisnainen väittää, ettei saanut lääkärin määräämää lääkettä apteekista. Arizonassa asuva Nicole Arteaga, 35, oli kymmenennellä raskausviikolla tarkastuksessa, kun hän sai suru-uutisen: hän oli saanut keskenmenon.

Lääkäri määräsi Arteagalle lääkkeen, joka saisi kohtuontelon tyhjenemään. Kun Arteaga meni hakemaan lääkettä, farmaseutti kieltäytyi myymästä niitä.

– En halunnut tarvita noita pillereitä. En halunnut, että raskauteni menisi näin, mutta tämä on tilanteeni, Arteaga kommentoi.

Kieltäytyi myymästä "etiikkansa" vuoksi

Farmaseutti kieltäytyi myymästä tuotetta "eettisen vakaumuksensa" vuoksi. Hän pyysi Arteagaa tulemaan seuraavana päivänä uudelleen tai etsimään toisen apteekin, vaikka paikalla oli muitakin työntekijöitä.

– Mies oli tehnyt päätöksensä. Yritin selittää asiaa hänelle. Minun pitäisi ottaa tämä lääke, koska sisälläni on kehittymätön sikiö, ja silti hän kieltäytyi, seisoi siinä hiljaa ja tuijotti minua, Arteaga kuvailee.

– En kontrolloi ruumistani enkä voi kontrolloida tätä tilannetta. Etsin apua ja lääkettä, jota tarvitsin, ja tämä mies kieltäytyi (auttamasta). Menin täysin sekaisin ja olin kyynelissä.

"En voinut uskoa sitä, mitä hän sanoi minulle..."

Tilanteesta teki vielä tuskallisemman se, että Arteaga on saanut keskenmenon aiemminkin. Kohtelunsa vuoksi Arteaga koki paitsi surua keskenmenostaan, myös häpeää.

– En voinut uskoa sitä, mitä hän sanoi minulle. Tällä miehellä ei ole aavistustakaan siitä, millaista on, kun haluaa kantaa lapsensa täysiaikaiseksi enemmän kuin mitään muuta, muttei pysty siihen, Arteaga sanoo.

Hän kokee, ettei apteekkari ollut empaattinen tai edes välittänyt hänen perheensä tilanteesta.

Arteaga teki kohtelustaan valituksen

Myös Arteagan aviomies meni apteekkiin vaatimaan lääkettä, mutta sai saman vastauksen. Arteaga kirjoitti kokemastaan Facebookissa.

– Koin jotain, mitä yhdenkään naisen ei pitäisi joutua kokemaan.

Walgreens-ketju, jonka apteekista oli kysymys, kertoo pahoitelleensa tilannetta. Arteaga kuitenkin sanoo, ettei saanut anteeksipyyntöä asioidessaan ketjun kanssa.

Apteekkareilla oikeus olla myymättä

Arizonan osavaltiossa apteekkareilla on oikeus olla myymättä lääkettä uskonnon tai moraalisen dilemman vuoksi, mutta asiakas täytyy ohjata eteenpäin, niin, että tämä varmasti tulee palvelluksi. Myöhemmin Arteaga saikin ilmoituksen, että farmaseutti oli siirtänyt hänen reseptinsä toiseen apteekkiin, mistä se oli noudettavissa.

Arteaga teki kohtelustaan valituksen sekä kauppaan että apteekkeja hallinnoivalle viranomaiselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja