Mainos

Nainen vammautui poliisin etälamauttimen käytön seurauksena – valtio maksaa 90 000 e korvausta

Suomen valtio määrättiin maksamaan lähes sadantuhannen euron korvaukset naiselle, joka yritti paeta poliisia Jyväskylässä vuonna 2011.

Poliisi käytti naiseen etälamautinta, jonka seurauksena nainen kaatui ja sai aivovamman.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa rikosjuttuun liittyvässä vahingonkorvauskanteessa perjantaina aamulla.

Vuonna 2014 Vaasan hovioikeus totesi poliisin syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomukseen ja vammantuottamukseen ylimitoitetun voimankäytön vuoksi. 44-vuotias poliisi tuomittiin 35 päiväsakkoon.

Tapauksessa poliisi meni tapaamaan naista tämän asuntoon kerrostalossa Jyväskylässä, koska naista epäiltiin varkaudesta. Nainen yritti paeta, jolloin poliisi ampui etälamauttimella ja nainen löi päänsä kerrostasanteen lattiaan.

Hovioikeus totesi, ettei etälamauttimen käyttö ollut välttämätöntä. Poliisi tiesi naisen henkilöllisyyden, eikä hän ollut vaarallinen.

Vaatimus lähes miljoona

29-vuotias nainen oli vaatinut kaikkiaan 842 000 euron korvausta.

Siinä ansionmenetyksen osuus oli 612 000 euroa.

Kivusta, särystä ja pysyvästä haitasta nainen vaati 150 000 euroa ja 80 000 euroa oli muita kuluja, kuten tulevia lääkärikäyntejä ja taksimatkoja.

Nainen on nyt osa-aikaisella sairauseläkkeellä ja tarvitsee henkilökohtaista avustajaa. Hän oli ammatiltaan parturi-kampaaja ja kosmetologi. 

Oikeus leikkasi

Oikeus leikkasi vaatimuksia merkittävästi. Käräjäoikeuden mukaan korvaus erittäin vaikean aivovamman pysyvästä haitasta on 55 000 euroa. 

Kivun ja säryn oikeus katsoi 35 000 euron arvoiseksi.

Ansiomenetysvaatimuksen oikeus hylkäsi kokonaan. Käräjäoikeuden mukaan naisen aiemmin saama tuomio huumausaineen käyttörikoksesta viittasi päihteiden väärinkäyttöön ja naisen tulotaso oli 2006-2010 ollut alhainen. 

Naisen ja työnantajan kertoman mukaan 29-vuotias oli aloittamassa työt parturi-kampaamossa, mutta käräjäoikeuden mukaan se ei osoittanut, että vammautuminen olisi aiheuttanut ansionmenetystä.

Vaatimuksen muista kuluista oikeus hylkäsi ja päätyi 90 000 euron korvaukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.