Nainen, paljonko syöt iltakuuden jälkeen? Vastaus voi vaikuttaa sydämesi terveyteen

Aivoille sopivaa ruokaa? 7:47
Syötkö itsesi muistisairaaksi? Aterioita leivällä korvaavat ja muutenkin yksipuolisesti ruokailevat ikäihmiset ovat myös muistisairausvaarassa. Aiheeseen perehdyttiin Huomenta Suomessa 2017.

Sydäntautien riskitekijät pahenivat naisilla, jotka söivät paljon iltakuuden jälkeen, tutkimus selvitti.

Naisten tulisi syödä suurin osa päivän kalorimäärästä aikaisin, jos he haluavat pysyä terveenä. Tutkimuksen mukaan sydäntautien riskitekijät pahenivat, jos suuri osa päivän kilokaloreista syötiin iltakuuden jälkeen.

Amerikkalaisen sydänjärjestön kokouksessa esitellyn tutkimuksen mukaan tilanne paheni entisestään, jos suurin määrä ruokaa nautittiin iltakahdeksan jälkeen, kertoo Today.

Naiset pitivät sähköistä ruokapäiväkirjaa

Tutkimusta varten tutkija Nour Makarem kolumbialaisesta yliopistosta värväsi tiimeineen 112 naista kokeeseen, jossa heidän terveytensä arvioitiin Amerikan sydänjärjestön suositusten perusteella. Tutkimushenkilöt olivat noin 33-vuotiaita. Naisista 44 prosenttia oli latinalaisamerikkalaisia.

Naiset pitivät sähköistä ruokapäiväkirjaa ja kertoivat, miten paljon ja mitä söivät viikon ajan ennen tutkimusta. Toinen samanlainen päiväkirja täytettiin vuoden kuluttua.

Jokainen prosentin lisäys kalorimäärässä aiheutti huonomman tuloksen

Osa naisista söi ainakin hieman ruokaa iltakuuden jälkeen. Jos nainen kuitenkin söi suuren osan päivän energiatarpeesta illalla, hänen terveydentilansa oli muita heikompi.

Jokainen prosentin lisäys kilokalorimäärässä, joka syötiin kello kuuden jälkeen, aiheutti huonomman tuloksen sydänjärjestön suositusasteikolla. Iltaisin syövillä naisilla oli korkeampi painoindeksi, korkeampi verenpaine ja heidän verensokeriarvonsa olivat pitkällä aikavälillä korkeammat.

Makaremin mukaan aiemmat sydänsairauksien esitoimenpiteet ovat keskittyneet siihen, mitä ja paljonko ihminen syö. Kellonajallakin saattaa olla merkitystä.

"Vaativammat työaikataulut työntävät kaikkea myöhemmäksi"

Makaremin mukaan iltasyöminen toimii vastoin ihmisen biologista kelloa: ihmisen on tarkoitus syödä ja olla aktiivinen päivän aikana ja nukkua öisin.

Vaativammat työaikataulut ja työmatkat kuitenkin työntävät kaikkea myöhemmäksi, ja nyt syömme epätavanomaisiin aikoihin, Makarem kommentoi.

Makaremin mukaan ihmisen elimillä ja suolistolla on "omat kellonsa", jotka häiriintyvät muutoksista. Se voi lisätä riskiä sairastua.

Ruoka ei ole iltasyöjälle polttoainetta

Vaikka lisätutkimuksia aiheesta ja iltasyömisen optimimäärästä tarvitaan edelleen, Makaremin arvio on, että iltakuuden jälkeen tulisi syödä alle 30 prosenttia päivän kilokaloreista.

Naisten sydänterveyteen ja hyvinvointiin keskittyneen keskuksen johtaja Suzanne Steinbaum muistuttaa, että ruoka on vain polttoainetta.

Syömme päivän aikana antaaksemme voimaa kehoillemme. Jos syömme suurimman osan päivän kilokaloreista iltakuuden jälkeen, emme syö antaaksemme itsellemme voimaa, koska olemme menossa pian nukkumaan. Ison illallisen konsepti ei ole fysiologinen, se on sosiaalinen, hän muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat