Näin vältät jet lagin − 30 vinkkiä!

Aikaeroväsymys johtuu siitä, että ihminen ylittää aikavyöhykkeitä nopeammin kuin mihin keho ehtii tottua. On the Beach -nettisivusto listasi parhaat keinot välttyä jet lagilta ja sen elimistölle haitallisilta vaikutuksilta.

Terveys ja fyysinen kunto

1. Lepää hyvin. Huolehdi, että saat riittävästi unta ennen lentoa ja perillä matkakohteessasi.

2. Älä lennä flunssaisena. Lentämistä ei suositella flunssaisille henkilöille, sillä matkustamon ilmanpaine voi pahentaa tilanteen jopa migreeniksi asti.

3. Tee olosi mukavaksi. Sillä, mitä sinulla on päälläsi ja kuinka istut lennolla, on merkitystä. Löysä vaatetus mahdollistaa jäsenten liikuttelun istuessasi.

4. Venyttele. Jos sinulla on pitkä lento, nouse ylös ja kävele hieman, jotta saat veren kiertämään.

5. Liiku. Jos sinulla on lentojesi välissä pieni pysähdys, kävele lentokentällä. Pidä myös määränpäässäsi huolta siitä, että liikut päivittäin.

6. Meditoi. Pieni hetki hiljaista meditaatiota voi lievittää päänsärkyä, kun saavut perille.

Ruokavalio

7. Ei alkoholia. Pidättäydy juomasta ennen ja jälkeen lennon. Matkustamon ilmanpaine voimistaa alkoholin vaikutusta.

8. Ei kofeiinia. Kahvi on diureetti, joka kiihdyttää nestehukkaa. Kofeiini myös sotkee unirytmisi. Jos sinulla kuitenkin perille saavuttuasi on vaikeuksia pysyä hereillä, kofeiini on ok. Varsinkin, jos olet tottunut käyttämään sitä. Huomaathan, että myös suurimmassa osassa teitä on kofeiinia.

9. Pysy nesteytettynä. Sinulla voi olla määränpäähäsi saapuessasi nestevajausta, joten huolehdi, että nautit runsaasti hiilihapottomia juomia, vettä tai mehua, jo lennon aikana, jos mahdollista.

10. Kasvata proteiinien määrää. Noudata aamiaisella ja lounaalla paljon proteiineja sisältävää ruokavaliota, jotta pysyt hereillä päiväaikaan.

11. Kasvata hiilihydraattien määrää. Jos et meinaa illalla saada unta paikallisen aikataulun mukaan, nauti paljon hiilihydraatteja tai tryptofaaneja (kalkkunaa, kanaa, riisiä, täysjyvää, linssejä, jne.) sisältävää ruokaa. Vältä teollisesti valmistettuja ruokia, erityisesti lapsilla.

Lääkitys, vitamiinit, yms.

Tarkista ennen matkaa lääkäriltä tähän osioon liittyvien vinkkien soveltuvuus juuri sinulle.

12. Unilääkkeet. Älä ota unilääkkeitä lentokoneessa. Olisi myös parempi, että et ottaisi niitä myöskään aikaeroväsymykseen, kun saavut määränpäähäsi. Mutta jos teet niin, ota lääkkeitä vain muutaman päivän ajan.

13. Vitamiinit. Muun muassa C- ja B-vitamiinien on sanottu auttavan jet lagin taklaamisessa.

Lentokohtaista

14. Jaa lentosi osiin. Lukuisten aikavyöhykkeiden yli hyppiminen vaatii veronsa. Lennon pilkkominen kahteen tai kolmeen osaan pidentää matka-aikaa, mutta parantaa vointiasi. Neljän vyöhykkeen ylitys on suositeltu maksimi.

15. Jaa matkasi: mene osa junalla. Jos mahdollista, jaa matkasi kahden kulkuvälineen välille: esimerkiksi lentokoneen lisäksi laivalle tai junalle. Huippunopeat junat Asiassa ja Euroopassa takaavat nopean matkustamisen, mutta eivät ylitä aikavyöhykkeitä niin nopeasti kuin lentokoneet.

16. Älä saavu päivällä. Tämä helpottaa sopeutumistasi uuteen aikavyöhykkeeseen. Jos saavut illalla, pyri saapumaan sellaiseen aikaan, jolloin kävisit uudella aikavyöhykkeellä nukkumaan.

17. Ota iltalento. Jos ylität aikavyöhykkeitä idän suuntaan, voit nukkua yliyön lennolla.

18. Reititä matkasi uudelleen. Lännensuuntaiset lennot tyypillisesti aiheuttavat vähemmän jet lagin oireita kuin itään suuntautuvat, koska niiden myötä saamme lisää aikaa. Siksi monet matkustavat Pohjois-Amerikasta esimerkiksi Australiaan, japaniin tai Kiinaan länsisuunnan kautta. Pohjoisesta etelään suuntautuvilla lennoilla on yleensä vain minimaalisia vaikutuksia.

Sopeutuminen uuteen aikavyöhykkeeseen

19. Käännä kellosi oikeaan aikaan. Voit yrittää alkaa sopeutua uuteen aikavyöhykkeeseen myös jo ennen lentoa, mutta tee se asteittain.

20. Sopeudu uusiin nukkumaanmenoaikoihin. Voi yrittää mukautua uuden aikavyöhykkeen nukkumaanmenoaikoihin jo muutamaa päivää ennen matkalle lähtöä. Muuta vastaavasti myös ruoka-aikojasi.

21. Ota perillä lyhyet nokoset. Mutta älä mene sänkyyn liian aikaisin.

22. Käytä auringonvalo hyödyksesi. Kävele päivällä auringonvalossa, se auttaa elimistöäsi mukautumaan uuteen aikavyöhykkeeseen.

Nukkuminen ja hereillä pysyminen

23. Liiku. Kevyt liikunta päivällä saa adrenaliinin virtaamaan ja pitää sinut hereillä. Raskaampi liikunta illemmalla voi väsyttää ja auttaa sinua nukahtamaan helpommin.

24. Ota kylmä suihku. Voit myös vaihdella kylmän ja lämpimän veden välillä, sillä se virkistää. Aloita ja lopeta kuitenkin kylmällä suihkulla.

25. Jätä ikkuna auki. Jos sinun täytyy pysyä hereillä nukkumaanmenoaikaan saakka, raikas ilma ja reipas musiikki voivat auttaa.

26. Oleskele kirkkaassa valossa. Vaihtoehtona auringonvalolle myös kirkkaat valot ja lamput voivat auttaa.

27. Ota kuuma kylpy. Lämmin kylpy vedessä, johon on lisätty laventeliöljyä saa sinut uneliaaksi. Muista kuitenkin varoa, että et nukahda ammeeseen!

28. Käytä silmämaskia. Silmille laitettava naamio auttaa sinua nukkumaan lisäämällä pimeyttä.

29. Torku. Ota paluumatkalla lentokoneessa pienet tirsat, mutta älä nuku enempää.

30. Lykkää unta. Kun olet palannut kotiin, älä käy nukkumaan ennen normaalia nukkumaanmenoaikaasi, jotta pääset takaisin oman aikavyöhykkeesi rytmiin.

Lähde: www.onthebeach.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja