Näin vähennät kodin energiankulutusta – ja säästät sähkölaskussa

MTV:n Huomenta Suomen aamussa puhuttiin energiansäästöstä osana energiansäästöviikkoa. Jokainen voi vähentää kotinsa energiankulutusta pienillä arkisilla teoilla, joiden vaikutus näkyy pienemmässä sähkölaskussa.

Iltojen pimetessä sähkölasku tyypillisesti kasvaa lisääntyvän valojen käytön ja lämmityksen myötä. Syynä voi olla myös huomaamattomat tavat, jolloin energiaa tulee tuhlattua huomaamatta.

Onneksi pienillä teoilla voi säästää energiaa huomattavia määriä, mikä näkyy myös sähkölaskun pienenemisenä. Huomenta Suomen lähetyksessä vierailleen Vattenfallin energia-asiantuntijan Malkus Lindroosin mukaan nautinnoista ei kuitenkaan tarvitse luopua ollakseen energiatehokas.

Vinkkejä kodin energiansäästöön

- Asunnon voi kuvata lämpökameralla sisältä ja ulkoa, jolloin mahdolliset lämpöä vuotavat kohdat paljastuvat. Lämpöhukkaa voi paikata esimerkiksi lisäeristeillä.

- Vaihda lamput led-valoihin tai energiansäätölamppuihin. Sammuta valot niistä huoneista, joissa et sillä hetkellä oleile.

- Keittäessä kiehauta vesi, laita kansi päälle ja sammuta levy. Vesi jatkaa kiehumistaan vielä hyvän tovin levyn sammuttamisen jälkeenkin.

- Sammuta virta viihde-elektroniikasta, jota et sillä hetkellä käytä. Valmiustila kuluttaa sähköä, vaikka laite ei olisi käytössä.

- Mieti kokonaisuutta. Onko lattialämmitys päällä samalla kun tuuletat asuntoasi?

- Ajasta saunan lämmitys ja sinne meno niin, että sauna ei ole lämpimänä tyhjillään. Saunan voi myös sammuttaa vähän ennen sen käytön lopettamista.

– Energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että vähennetään tuhlausta eli sitä, mistä ei nautita.

Urheiluvaikuttaja Juhani ”Tami” Tammisen omakotitalon energiatehokkuutta on parannettu vaihtamalla ikkunat ja ovet tiiviimmiksi. Tamminen kertoo käyttävänsä suihkuajankin mittaamiseen teknologiaa.

– Näen suihkun vaihtuvasta väristä, että kuinka kauan olen sitä käyttänyt. Nämä on tällaiselle amatöörille tosi nerokkaita ja tehokkaita. Tämmöistä konkretiaa me normaalit tarvitsemme, Tamminen sanoi lähetyksessä.

Sähkölaskussa voi säästää myös pienemmillä teoilla. Näyttelijä Jenni Kokander kertoo vähentäneensä kotinsa energiankulutusta kuukaudessa 56 prosenttia vain pienillä teoilla.

– Esimerkiksi makaronilaatikkoa voi pitää 20 minuuttia uunissa ja jälkilämmöllä lopun. Se kypsyy ihan samalla lailla (kuin uunin ollessa päällä koko ajan), Kokander vinkkaa.

Juhani Tamminen, Jenni Kokander ja Ellen Jokikunnas ovat mukana Vattenfallin Vuoden Energiaperhe -kilpailussa, jossa tavoitteena on kilpailuvuoden aikana säästää 10 % energiankulutuksessaan edellisvuoteen verrattuna.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja