MTV seuraa lumimyräkän etenemistä: Ajokeli on etelässä paikoin hyvin huono, sateet jatkuvat pitkälle huomiseen

Lumimyräkkä riepottelee eteläistä Suomea 1:33
Etelää riepottaa tänä iltana ja ensi yönä lumimyrsky – Markus Mäntykannas varoittaa, että ajokeli jatkuu huonona vielä huomennakin.

Eteläistä Suomea koettelee tänään ja ensi yönä talvimyräkkä, joka voi tuoda huomisaamuun mennessä maahan jopa 25 senttiä uutta lunta. Voit seurata myrskyn etenemistä tässä artikkelissa.

Meteorologi Pekka Pouta luonnehtii Etelä-Suomen sadealuetta "kunnon lumimyrskyksi". Helsingin ja Hangon välille Pouta ennustaa parinkymmenen sentin lumituisketta voimakkaan tuulen kera.

Miltä lumikuorma ja uusin myräkkä näyttää paikkakunnallasi?

Lähetä meille kuvia ja videoita joko mobiilisti osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai Whatsappilla numeroon 040-5785504.

20.29: Jakeluauto on kaatunut moottoritiellä Nurmijärvellä kyljelleen. Asiasta tiedottaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa.

Auton nostotyöt jatkuvat pelastuslaitoksen arvion mukaan noin 3 tuntia.

19.56: Etelärannikon yli pyyhkäisevät lumisateet hellittävät Ilmatieteen laitoksen mukaan huomiseen iltapäivään mennessä. Sateet jatkuvat keskipäivään asti, kunnes ne liikkuvat itään, kertoo päivystävä palomestari Petteri Pyykkö

– Uudellamaalla voi tulla lunta vielä iltapäivällä heikosti, mutta pääasiassa poutaa on jo keskipäivän jälkeen.

19.32: Satakunnan pelastuslaitos varoittaa Twitterissä huonosta ajokelistä Satakunnassa. Sen mukaan valtatiellä 8 on iltapäivän aikana ollut useampia tieltä suistumisia.

19.30: Sakea lumipyry vaikeuttaa tällä hetkellä ajokeliä koko etelärannikolla ja idästä tuulee voimakkaasti. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö kertoo, että etelärannikon lisäksi lumisateet yltävät myös Pirkanmaalle ja Porin korkeudelle asti, jonne lunta voi kertyä yli 5 senttimetriä.

Suurimmat lumikertymät satavat kuitenkin läntiseltä Uudeltamaalta Hangon suuntaan.

Lumikertymää on Etelä-Suomessa paikoin jo 10 senttimetriä ja Ahvenanmaan Jomalassa jopa yli 20 senttimetriä, kertoi Ilmatieteen laitos Twitterissä hieman kello 18 jälkeen.

Pyykkö arvioi, että lunta pyryttää Etelä-Suomessa vielä illan ja yön aikana enimmillään 15 sentin verran.

19:25: Sankka lumipyry Helsingissä ei tunnu himmentävän jääkiekkofanien juhlatunnelmaa historiallisella hetkellä. Olympiastadionin lehterit alkavat täyttyä väestä, joka odottaa lavalle kultaa voittaneita Leijonia ja pronssille yltäneitä Naisleijonia. 

Juhlan on määrä kestää puolitoista tuntia. Paikalle odotetaan noin 20 000:ta jääkiekkofania.

19.10: Varsinais-Suomen pelastuslaitos varoittelee Twitterissä tiellä liikkujia hyvin huonosta ajokelistä.

–Pidä reilut turvavälit ja varaudu viivästyksiin. Aja varovasti, pelastuslaitos tviittaa.

https://twitter.com/vspelastus/status/1495786935071170560

17.59:  MTV Uutiset lähti iltapäivällä ammattilaisen kyytiin katsomaan, miltä keli näyttää pääkaupunkiseudulla. Autoliiton koulutuspäällikön Teppo Vesalaisen mukaan ajokeli on tänään huono paitsi näkyvyyttä haittaavan lumipyryn myös liukkauden takia.

– Tienpinta on aivan jäässä, Vesalainen totesi.

Tiet ovat tällä hetkellä monin paikoin huonossa kunnossa myös routavaurioiden vuoksi. Vesalainen kehottaa välttämään kuoppiin ajamista, mutta varoittaa, että kuoppaa äkillisesti väistävä autoilija voi menettää autonsa hallinnan.

17.30:  Etelä-Suomea riepottava voimakas lumimyrsky tuo uusimman tiedon mukaan huomiseen mennessä jopa 25 senttiä uutta lunta. 

Tähän mennessä lunta on tullut enimmillään Ahvenanmaalla 15 senttiä ja mantereen puolella 5. Suurimmat kertymät koetaan ennusteen mukaan illan aikana.

Lumisateet yltävät Pirkanmaan pohjoisosiin ja osin Keski-Suomeen. 

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että sankan lumipyryn takia ajokeli on hankala etenkin etelärannikolla. Myräkkä väistyy huomenna, mutta huono ajokeli jatkuu sen jälkeenkin.

– Ajokeli pysyy huonona vielä huomisen päivän maan eteläosassa, Mäntykannas toteaa.

Nollan tuntumassa kieppuva lämpötila hankaloittaa tilannetta.

– Keli muuttuu aika loskaiseksi illan ja yön aikana. Sateet jämähtävät Etelä-Suomen ylle, ja pyry on sakeaa varsinkin etelärannikon tuntumassa.

Aamuun mennessä sakeimmat pyryt ovat väistyneet maan kaakkoisosaan, ja lumisade helpottaa.

Pohjois-Suomessa sää on pilvipoutainen ja lämpötila pakkasen puolella.

Lumimyräkkä riepottelee eteläistä Suomea 1:33
Markus Mäntykannas ja lumimyräkän uusimmat käänteet.

Myös Ilmatieteen laitos varoittaa hankalasta kelistä.

15.35: Helsingin poliisi kehottaa varovaisuuteen liikenteessä sankan lumipyryn takia.

– Muista riittävä turvaväli sekä turvavyön käyttö, poliisi muistuttaa Twitterissä.

Helsingin kaupunkiympäristö ”lupaa” omassa tviitissään, että kun tämä myräkkä kestetään, alkaa kevät.

– No niin helsinkiläiset. Homman nimi on nyt tämä: Laitetaan vielä viimeiset lumet nopeasti tulemaan hiihtoloman kunniaksi. Jopa 20 cm yhden vuorokauden aikana. Sitten aloitetaan kevät.

14.34: Pääkaupunkiseudun lähiliikennettä supistetaan huomenna tänään alkaneen ja huomisaamuun kestävän lumimyräkän takia.

Rautatietoimijat kokouksessa päättivät siitä, miten voidaan varmistaa turvallinen ja mahdollisimman sujuva liikennöinti saapuvan lumisateen aikana, Fintrafficin, Väyläviraston, HSL:n ja VR:n tiedotteessa todetaan. Ne ovat yhdessä päättäneet ottaa käyttöön huomenna harvennetut vuorovälit pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. 

Toimijoiden mukaan lumi ja pakkanen voivat aiheuttaa haasteita vaihteille, asemalaiturien lumenpoistolle sekä junakalustolle.

A-junat ajetaan harvennetulla 20 minuutin vuoroväleillä huomisaamusta iltakuuteen ja K-junat ajetaan harvennetulla 20 minuutin vuoroväleillä aamusta iltaseitsemään asti. Kaikki muut lähiliikenteen junat ajavat normaaleilla vuoroväleillä.

Kauko- ja tavaraliikenteessä ei liikennettä ennakolta vähennetä. Liikennettä supistamalla saadaan työrakoja muun muassa rautateiden kunnossapidolle.

Lisätietoa löytyy HSL:n ja VR:n omilta nettisivuilta.

14.08: Lumisade on saavuttanut Helsingin. Viranomaiset varoittavat koko maassa asuvia katoille kertyneistä raskaista lumikuormista. 

Ne ovat jo ennen tätä päivää kasvaneet yli 100 kiloon neliömetriltä lähes koko Suomessa. Tätä on pidetty rajana, jolloin laajarakenteisten hallien katot alkavat olla vaarassa romahtaa. Tämän viikon lumimyräkkä on tuomassa entisestään lisää lumikuormaa. 

13.46: Olympiakultaa ja -pronssia voittaneiden Suomen jääkiekkojoukkueiden kansanjuhlaa vietetään Helsingin Olympiastadionilla lumimyräkässä. Tapahtuma alkaa kello 19. Poliisi suosittelee tulemaan paikalle hyvissä ajoin ja julkisilla liikennevälineillä.

Poliisi johdattaa Leijonien linja-auton poliisisaattueessa paikan päälle Olympiastadionille. 

– Tästä voi koitua hetkellistä häiriötä liikenteelle. Oletettavasti suurempaa häiriötä kuitenkin aiheuttaa iltapäivällä alkavaksi ennustettu lumimyräkkä, ylikomisario Jere Roimu toteaa poliisin tiedotteessa.

Etelään saapumassa kunnon lumimyrsky – Pekka Pouta näyttää, monelta tuiskutus alkaa 2:19
Etelään saapumassa kunnon lumimyrsky – Pekka Pouta kertoi aamupäivällä myräkän aikataulusta.

Lue myös:

    Uusimmat