Painava lumi uhkaa kattoja eri puolilla maata – "Tosi harvinaista, että sataa näin paljon"

Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin 4:09
Tampereen Kaukajärvellä sulava lumi tuli katosta läpi. Katso videolta, mitä tapahtui.

Lumikuormat ovat kasvaneet yli 100 kilogrammaan neliömetriltä lähes koko Suomessa. Tätä on pidetty rajana, jolloin laajarakenteisten hallien katot alkavat olla vaarassa romahtaa. Tämän viikon lumimyräkkä on tuomassa entisestään lisää lumikuormaa. 

Viime viikolla pelastuslaitokset kertoivatkin useiden kattojen romahtamisesta eri puolilla Suomea. Esimerkiksi navettojen kattoja on romahtanut muun muassa Asikkalassa ja Lestijärvellä.

Miltä lumikuorma ja uusin myräkkä näyttää paikkakunnallasi? Lähetä meille kuvia ja videoita joko mobiilisti osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai Whatsappilla numeroon 0405785504

Suurin lumikuorma on tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa, jossa aletaan lähestyä jo 200 kilon lumikuormaa.

Rannikolla satanut harvinaisen paljon

Helpotusta ei näy edessä. Pakkaset näyttävät jatkuvan ja luntakin on luvassa lisää. Mitä märempää lumi on, sitä painavampaa se on.

– Näyttää tulevan ainakin 20 kiloa neliölle lisää, tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) arvioi.

Oulun eteläpuoleisessa Suomessa lunta on selvästi tavanomaista enemmän, pohjoispuolella taas vähemmän. Tämä on melko tavallista alkutalvelle, mutta ei enää helmikuun puolenvälin jälkeen.

– Rannikolle on satanut viimeisen kuukauden aikana 180 millimetriä. On tosi harvinaista, että tähän aikaan vuodesta sataa niin paljon. Osa siitä on toki tullut vetenä, Myllyniemi sanoo.

Asuintalojen katot eivät vaarassa

Moni on huolissaan kattonsa kantokyvystä. Syken tiedossa ei ole, että minkään asuintalon katto olisi Suomessa ikinä romahtanut lumikuorman vuoksi. Sen vuoksi katoille ei siis tarvitse mennä lunta tiputtamaan.

– Asuintalojen katot on mitoitettu moninkertaisille määrille, Myllyniemi rauhoittelee.

Suuria lumimääriä voi olla kuitenkin hyvä tiputtaa katolta, jotta ne tulevat alas hallitusti eikä kukaan jää niiden alle.

– Suosittelemme, ettei sinne mennä itse, vaan annetaan ammattilaisen hoitaa homma. Liian usein sieltä tulee lumen mukana alas myös talon asukas, Myllyniemi sanoo.

Sää tarjoaa käänteitä läpi hiihtoloman - katso meteorologin ennuste lomalaisille: 

Ensimmäinen hiihtoloma viikko käyntiin myrskyisästi – koko viikko on varsinainen sään vuoristorata, sanoo Pekka Pouta 4:01

Lue myös:

    Uusimmat