Näin ulkoilutat pikkulemmikkiäsi turvallisesti

Kevät ja kesä houkuttelevat ulkoilemaan. Pikkulemmikitkin nauttivat ulkoilusta, vaihtelusta ja tuoreesta ruohosta. Muutama seikka on hyvä pitää mielessä, jotta ulkoilu olisi viihtyisää ja turvallista.

Suomen ilmastossa kania ja marsua voi pitää ulkona vain kesällä. Pienemmät lemmikit, kuten hiiret, rotat ja hamsterit ovat hämärä- ja yöeläimiä, eivätkä ne viihdy kirkkaassa auringon valossa. Niitä ei siksi kannata viedä ulos ollenkaan. Sen sijaan niille voi kerätä ulkoa ruoaksi ja virikkeeksi esimerkiksi ruohoa ja voikukan lehtiä, näin pienemmätkin jyrsijät saavat hieman kesäistä vaihtelua elämään.


Älä päästä kania tai marsua jaloittelemaan vapaana pihalle. Rauhallinen ja kesy eläinkin voi yhtäkkiä säikähtää ja pinkoa nopeasti karkuun, ja sen takaisin kiinni saaminen voi olla hyvin vaikeaa.

Ulkoaitaus on turvallinen

Paras ulkoaitaus marsulle ja kanille on verkosta valmistettu aitaus, jossa on katto ja pohja. Sellaisen voi itse valmistaa esimerkiksi kanaverkosta. Umpinainen, hyvin suljettava aitaus on paras, ettei eläin pääse karkuun. Marsut eivät kiipeile tai hypi, mutta kani voi hypätä jopa 70 cm korkean reunan yli. Katto suojaa lemmikkejä myös saalistajilta, kuten kissoilta, koirilta ja petolinnuilta.

Verkkopohjainen siirrettävä aitaus on kätevä. Varmista ettei nurmikkoa ole käsitelty myrkyillä tai lannoitteilla, tai ettei alueella kasva myrkyllisiä kasveja. Lemmikkimarsut ja kanit eivät luonnostaan tiedä mitkä kasvit ovat myrkyllisiä ja mitkä eivät.


Kanit tunnetusti mielellään kaivelevat maata. Jos ulkoaitauksessa ei ole pohjaa, on vaarana että kani kaivaa tiensä aidan alta vapauteen. Kanille voi järjestää mahdollisuuden kaivella esimerkiksi laittamalla aitaukseen ison vadin, jossa on hiekkaa.

Jos ulkoaitauksessa ei ole kattoa tai pohjaa, lemmikkiä ei voi jättää ulos ilman valvontaa.

Kylmän ja kuuman vaarat

Pikkulemmikkejä voi ulkoiluttaa vain lämpimällä ja kuivalla säällä. Kanit ja marsut vilustuvat helposti kylmällä, tuulisella tai sateisella säällä. Märän ruohon syöminen voi myös sairastuttaa lemmikin.

Jos eläimiä pidetään öisinkin ulkona, aitauksessa tulisi olla suojainen ja lämmin sisätila, tai pesäkoppi, jolloin eläin voi itse valita onko se sisällä vai ulkona. Marsua ja kania ei saa pitää suorassa auringonpaahteessa, ja aitauksessa tulee olla varjoinen kohta, sillä pienet lemmikit voivat helposti saada lämpöhalvauksen kohtaloikkain seurauksin.


Kania voi ulkoiluttaa myös valjaissa. Kaikki kanit eivät pidä niistä, mutta jos eläin on totutettu niihin vähitellen pienestä pitäen, kania voi hyvin ulkoiluttaa niissä rauhallisella ja turvallisella paikalla.

Lue myös:


Teksti: Tuuli Turtola

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja