Lemmikki kadoksissa? Lue vinkit karkureitten löytämiseksi!

Suomessa karkaa vuosittain yli 5 000 lemmikkieläintä. Lue vinkit, mistä karkurin metsästämisen kannattaa aloittaa tai minne karanneen tai hyljätyn lemmikin voi viedä.

Jopa puolet karkuteille lähteneistä koirista karkaa omalta pihalta tai livahtaa oven raosta ilman mitään erityistä syytä. Kissoista yli taas yli 70 prosenttia karkaa ovesta, ikkunasta tai ulos ulkoilemaan päästettynä.

Kun lemmikki karkaa, moni on ensimmäisenä naputtelemassa katoamisilmoitusta Facebookiin tai Internetin keskustelupalstoille. Etsijäkoiraliitto Ryn tutkimuksen mukaan nämä ovat molemmat melko hyödyttömiä keinoja.

Lue vinkit palveluista jotka neuvovat miten toimia kun lemmikki karkaa ja missä kodittomat lemmikit etsivät uutta kotia!

Karkulaiset – yhdessä takaisin kotiin

Karkulaiset.fi-palveluun voi jättää maksuttoman ilmoituksen kadonneesta tai talteenotetusta lemmikistä. Ilmoituksen voi jättää myös silloin, kun olet tehnyt näköhavainnon irrallaan olevasta lemmikistä. Lisäksi palveluun voi ilmoittaa ilouutiset: lemmikki on löytynyt!

Sivustoilta löytyy koko Suomen kattavat tiedot löytöeläintaloista sekä mainiot ohjeet miten kannattaa toimia, kun lemmikki – kissa, koira tai hevonen – on karkuteillä.

Lue lisää:Karkulaiset.fi

Siruhaku

Löytöeläimen omistajaa voi nyt etsiä netissä uuden maksuttoman Siruhaku.fi-palvelun avulla jos löydetty lemmikki on merkitty mikrosirulla. Mikrosirun avulla tunnistusmerkityt eläimet voidaan tunnistaa yksilöllisesti lukemalla mikrosirun numero lemmikistä lukijalaitteella.

Karkulaisen omistajaa haetaan syöttämällä siruhakuun löydetyn eläimen mikrosirunumero. Kun järjestelmä löytää eläimen omistajan yhteystiedot, löytäjä pääsee lähettämään omat yhteystietonsa eläimen omistajalle yhteydenottoa varten.

Palvelu tavoittaa kymmeniä tuhansia lemmikkejä, sillä mukana ovat automaattisesti kaikki eläimet, joiden sirunumero on tallennettu mukana olevien eläinklinikoiden tietokantoihin.

Lue lisää: Siruhaku.fi

Etsijäkoiraliitto

Onhan sinulla lemmikin karvatuppo tallella, Minigrip-pussissa säilöttynä? Etsijäkoira saa lemmikin karvoista hyvän vainun ennen kuin se säntää kadonneen jäljille. Haistettavaksi kelpaa myös kadonneen vaate, lelu, makuualusta tai mitä tahansa, missä on karkurin hajua.

Etsijäkoiraliiton kouluttamat hajutunnistuskoirat ohjaajineen sekä etsintäkoordinaattorit auttavat kadonneiden eläinten omistajia silloin kun pelkkä etäneuvonta ei riitä. Hajutunnistuskoirat ovat perusteellisen koulutuksen ja tasotestit läpäisseitä ammattilaisia, jotka osaavat etsiä karkulaisia niiden yksilöllisen hajun perusteella.

Löytöeläintalo

Löytöeläintalo on ainoa virallinen löytöeläinten talteenottopaikka Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen alueella.

Vuosittain löytöeläintalossa vierailee yli 1500 lemmikkiä. Vuosittain omiin koteihin koirista päätyy yli 90 prosenttia, kissoista noin 40 prosenttia ja muista eläimistä viisi. Uuteen kotiin löytöeläintalo sijoittaa vuosittain noin 40 koiraa, lähes 250 kissaa sekä 80 muuta eläintä.

Tutustu myös: Hesy.fi

Muiden kuntien löytötalot löydättäältä!

Kodittomat – yhdessä uuteen alkuun

Kodittomat-sivustolta löytää kotimaisten eläinsuojeluyhdistysten ja löytöeläintalojen kotia etsiviä eläimiä. Kotia etsivät eläimet ovat pääsääntöisesti löytöeläimiä, jotka eivät ole löytäneet takaisin vanhaan kotiinsa, sosiaalisista syistä uutta kotia etsiviä tai eläinsuojelullisin syin huostaanotettuja eläimiä. Sivustolta löytää myös tietoa, mitä on huomioitava kun tarjoaa kodin erityisoloista tulevalle eläimelle. Lue lisää:Kodittomat.fi

Vinkit karkureille

Ennaltaehkäise lemmikin katoaminen

1. Ulkoiluta lemmikkiä vain valvotusti.

2. Verkota tai lasita parvekkeet ja tuuletusikkunat, aitaa piha.

3. Tunnistusmerkitse lemmikki mikrosirulla tai tatuoinnilla ja rekisteröi se Kennelliittoon, Kissaliittoon tai turvasiru.fi -palveluun.

Jos lemmikki katoaa

1. Jätä katoamispaikalle tuttua hajua (esim. takkisi) ja herkkuja. Joku lemmikille mieluisa henkilö voi myös jäädä paikalle päivystämään.

2. Kävele kotiin, jolloin maastoon jää kotia kohti ohjaavia hajujälkiä.

3. Ilmoita löytöeläintaloon, karkulaiset.fi ja tee paperisia katoamisilmoituksia.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja