Mainos

Näin tuunaat piparisi!

Jos perinteiset piparit kyllästyttävät, voi pipareista tuunata pienellä luovuudella moderneja versioita.

Myllyn Parhaan kotitalousopettaja, Leivontanurkan Arja Savela kertoo, miten pipareihin saa helposti uutta makua.

– Piparitaikinan joukkoon voi lisätä kaikenlaista mukavaa, jopa chiliä. Itse olen ihastunut lisäämään taikinaan rouhittuja suolapähkinöitä, jolloin taikinasta tulee suolaisen makeaa. Toinen hyvä lisä piparitaikinaan ovat kuivatut marjat (esim. biokian karpalot tai mustikat), Savela vinkkaa

Pipareita voi käyttää myös muiden herkkujen valmistuksessa. Piparit sopivat mainiosti esimerkiksi pullan täytteeksi! Kokeile maukasta myllytontun piparipullaa!

Myllytontun piparipulla

Tässä reseptissä yhdistetään Piparitaikina ja Pullataikina. Saat herkullisia pullia, joita piparkakkutaikina mehevöittää.

1 iso pullakranssi
1 pkt Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g) tai Kauramurotaikinaa
1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg, pakaste)
Voiteluun: munaa
Pinnalle: raesokeria

Kaaviloi kohonnut pullataikina noin 60 x 30 cm:n suorakaiteeksi, kuten korvapuusteja tehdessä. Kaaviloi erikseen piparkakkutaikinalevyt ohueksi yhtä suureksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Nosta ohut piparkakkutaikinalevy pullataikinalevyn päälle (ei haittaa, vaikka piparkakkutaikina repeilisi) ja kääri rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rullasta noin 1½ cm:n paksuisia viipaleita ja laita ne kohoamaan sellaisenaan tai paperivuokiin uunipellille.

Mikäli et leikkaa rullasta viipaleita kokonaan irti, saat taikinasta ison joulukranssin kääntelemällä rullasta osittain irti leikatut viipaleet vuorotellen eri suuntiin ja kiertämällä rullan ympyräksi.

Voitele kohonnut pulla kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista kierrepullia 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia ja isoa kranssia 200-asteisen uunin alatasolla 35-40 minuuttia.

Taikinaa sisältävä pulla kestää normaalia pidempään mehevänä.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat