Näin tunnistat punkkitautien ensioireet

Punkit levittävät pääasiassa kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Tarkkaile näitä merkkejä, jos epäilet tartuntaa.

Borrelioosi

Noin viikon kuluttua punkin puremasta puremakohdan ympärille alkaa vähitellen laajeta punainen ihomuutos, erythema migrans eli EM. Jos tällaisen ihottuman havaitsee, on mentävä välittömästi lääkäriin. Tässä vaiheessa tauti on vielä hoidettavissa 2–3 viikon antibioottikuurilla.

Noin puolelle sairastuneista ei kehity ihottumaa borreliabakteerista huolimatta. Flunssa, lihaskipu, päänsärky tai kuume noin kuukauden sisällä punkin puremasta ovat yhtä lailla syitä hakeutua hoitoon.

Kun oireet huomataan näin varhaisessa vaiheessa ja niihin syödään antibioottikuuri, borrelioosi etenee myöhäisvaiheeseen vain hyvin harvoin. Jos niin kuitenkin käy, siihen voi mennä jopa vuosia.

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuume aiheuttaa yleensä lievää kuumetta tai muita tulehdusoireita noin viikon kuluttua punkin puremasta. Oireet myös kestävät noin viikon. Tauti päättyy tähän noin 70–90 prosentilla viruksen saaneista.

Jos tauti etenee, varsinainen aivokuumevaihe iskee muutaman viikon kuluttua ensioireista. Siihen kuuluu korkean kuumeilun, päänsäryn ja niskajäykkyyden lisäksi joskus myös tajunnanhäiriöitä, pahoinvointia, valonarkuutta, kouristuksia tai halvauksia.

Taudinkuva vaihtelee: jotkut selviävät kuumeilulla, joillekin kehittyy aivokalvontulehdus. Tätä kestää noin pari viikkoa.

Virustautiin ei ole varsinaista hoitoa, mutta jälkioireet jäävät harvoin pysyviksi tai vakaviksi. Potilaista 2–10 prosentille kehittyy pysyvä halvaus. Pohjoismaissa kuolleisuus on yhdestä kahteen prosenttia.

Kuvat: Colourbox.com

Lähde: www.punkki.net

Piia Simola/Studio55.fi

Juttu on uusinta kesältä 2013.

Lue myös:

    Uusimmat