Näin toimii Merin ja Pentin sopimusavioliitto

Ennen kuin Meri Saarnilahti-Becker ja Pentti Becker vuonna 1996 kävelivät vihkituomarin eteen, he allekirjoittivat yhdessä laatimansa avioliittosopimuksen. Kyse ei ole avioehdosta, vaan sopimuksesta, jossa määritellään avioliiton pelisäännöt. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta pariskunnan mukaan toimii.

– Avioliittomme on vähän kuin osakeyhtiö, Meri-Pentti Oy, Meri Saarnilahti-Becker selvittää.

Kuulostaa yhä oudommalta, mutta kun malttaa kuunnella hieman lisää, avioliittosopimus alkaa vaikuttaa järkevältä.

– Ennen kuin menimme naimisiin, mietimme tarkkaan arvojamme ja tarpeitamme. Pohdimme, minkälainen avioliitto tekee meidät onnellisiksi, ja nämä asiat kirjoitimme sopimukseen. Tällä tavoin tiesimme molemmat alusta asti, mihin olimme sitoutumassa, Saarnilahti-Becker jatkaa.

– Usein avioliitoissa käy niin, että kun alkuhuuma ja rakastumisen vaihe on ohi, aletaan ihmetellä, että tuollaisenko ihmisen kanssa menin naimisiin. Meille ei ole käynyt niin, hän sanoo.

Tunteitaan saa ilmaista, mutta riitelyä vältetään

Tässä liitossa vältetään suuttumista; jos niin kuitenkin käy, suuttunut johtaa nopeasti itsensä takaisin aivokäytön tilaan, kuuluu Beckerien sopimuksen kuudes "momentti".

– Alkuperäisessä sopimuksessamme luki, että suuttua ei saa, mutta huomasimme sen pian olevan mahdotonta. Suuttuminen kun on ihmiselle luonnollinen tunnetila. Teimme siis pienen muutoksen sopimukseen, minkä mukaan suuttua saa ja vihainen saa olla, mutta riidellä ei. Asioista keskustellaan vasta sitten, kun pahin tunneryöppy on mennyt ohi, Saarnilahti-Becker kertoo.

"Suuttumusmomentin" lisäksi Beckerien sopimuksessa on yhdeksän muuta kohtaa, joita allekirjoittaneet ovat sitoutuneet noudattamaan. Niiden mukaan Meri-Pentti Oy:n osakkaat muun muassa kunnioittavat toisiaan, hyväksyvät toisensa juuri sellaisina kuin he ovat, valvovat ja rajoittavat vain omaa toimintaansa ja välttävät avioliiton ulkopuolisia ihastumisia ja rakastumisia.

"Tunneasioista voi sopia siinä missä muistakin"

Beckereillä on myös toinen yhteinen yritys, Becker & Becker -koulutus. Suuri osa heidän työstään on parisuhdeneuvontaa. Saarnilahti-Becker kertoo ottavansa avioliittosopimusasian usein esiin asiakkaidensa kanssa.

– Yleensä asiaan suhtaudutaan aluksi vähän skeptisesti, mutta kun selitän asiaa vähän enemmän, suhtautuminen muuttuu.

– Tunneasioista voi sopia siinä missä ihan mistä tahansa muustakin, Saarnilahti-Becker painottaa.

Niinpä. Ja mikä olisikaan parempi esimerkki avioliittosopimuksen toimivuudesta, kuin Beckerien oma, sopimuksella sinetöity liitto: Beckerit ovat olleet naimisissa pian 15 vuotta, ja mikä tässä vaiheessa on varmaan sanomattakin selvää, parisuhde on toimiva ja onnellinen.

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja