Mainos

Näin tärkeä heijastin on - kokeile pysäyttävää animaatiota

Pimeässä sateisessa marraskuussa autoilija huomaa ilman heijastinta tien sivussa kulkevan jalankulkijan vasta 15-20 metriä etäisyydeltä, jos on vastaantulevan liikenteen valoja. Jos autoilija ajaa 50 kilometrin tuntinopeudella, auto liikkuu 14 metriä sekunnissa. Jokainen ymmärtää näistä luvuista, miksi heijastin on halpa ja helppo henkivakuutus.

Liikenneturva on kampanjoinut taas syksyn aikana heijastimen käytön puolesta. Liikenneturvan ylläolevasta grafiikasta ilmenee, että lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä. Tuo metrimäärä on kuitenkin jopa liian pitkä joihinkin olosuhteisiin.

- Juuri tänään teimme Ennakoivan ajon -koulutuksessa demon, johon liitettiin vastaantulevan liikenteen valoja. Tällöin jalankulkija jää risteävissä valoissa pimentoon ja autoilija huomaa hänet tosiaan vasta 15-20 metriä ennen kohtaamista, turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara kertoo.

Jos autoilijan nopeus on 80 kilometriä tunnissa, auto ehtii edetä sekunnissa 22 metriä. Nopeimpien kuljettajien reagointiaika on sekuntti.  

- Tällaisissa tapauksissa autoilija ei ehdi tehdä yhtään mitään, Elovaara toteaa.Hui

Jos jalankulkija käyttää heijastinta, lähivaloja käyttävä autoilija huomaa hänet 150 metrin etäisyydeltä.  Kaukovaloilla autoilija näkee pimeydessä ilman heijastinta kulkevan noin 100 metrin etäisyydeltä. Heijastinta käyttävän autoilija havaitsee jo 300 metrin päästä.

Liikenneturva muistuttaa, että valaistuissa taajamissakin on vaikea havaita pimeitä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Syynä ovat vastaantulevan liikenteen valojen lisäksi katu- ja mainosvalojen heijasteet, puiden ja pensaiden varjot, sade ja sumu. Etenkin tähän pimeään vuodenaikaan autoilijan pitäisi lisäksi puhdistaa autonsa valot ja tuulilasi tiuhaan.

- Taajamissa ja kaupungeissa jalankulkijat ja pyöräilijät ovat yleensä omilla kevyenliikenteenväylillään. Riski onkin suurin tien ylityksessä, jolloin pimeä kävelijä tai pyöräilijä yllättää autoilijan, Elovaara toteaa.

Liikenneturvalaiset tarkkailivat vuosi sitten heijastimen käyttöä pimeässä ja hämärässä ja havaitsivat, että vain puolet jalankulkijoista käytti heijastimia taajama-alueilla. 

Liikenneturvan animaatiolla voit itse helposti - ja turvallisesti - kokeilla, miten näyt ilman heijastinta ja heijastimen kanssa. Animaatioon pääset täältä.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.