Näin takaat, että puutarhajuhlasi onnistuvat – lue vinkit!

Oma kotipiha tai puutarha on tunnelmallinen paikka järjestää kesäjuhlia – oli kyse sitten rennoista häistä, syntymäpäivistä, valmistujaisista tai juhlimisesta muuten vaan. Pihajuhlien suunnittelussa pessimismi pääsee kuitenkin usein valloilleen, ja juhlien järjestäjät murehtivat, että mitä jos sattuu sitä tai tätä. Lähdetään taklaamaan yleisimpiä mitä jos –uhkakuvia.

Kuten mitkä tahansa juhlat, myös puutarhassa järjestettävät pirskeet onnistuvat, kun malttaa hetkeksi istahtaa alas suunnittelemaan. Myymäläkouluttaja Minna Timonen JYSK:stä neuvoo laatimaan suunnitelmista ihan konkreettisen listan.

– Mikä on juhlien teema, kuinka paljon vieraita kutsutaan, mitä tarjotaan, millaiset puitteet juhlille halutaan ja niin edelleen. Kun nämä asiat on kirjattu ylös, on helpompi miettiä, mitä niiden eteen pitäisi tehdä, Timonen sanoo.

Mitä jos sataa?

Ennen juhlia kannattaa tietysti seurata sääennusteita. Jos juhlapäivälle on luvassa ripellystä ja roisketta, juhlat kannattaa siirtää suosiolla sisätiloihin. Kesäinen sadekuuro sen sijaan ei vesitä juhlatunnelmaa, kunhan on varauduttu suojaamaan sateelta sekä vieraat että tarjoilut.

– Jos kotoa löytyy iso aurinkovarjo, jossa on tiivis polyesterikangas, se kannattaa ottaa esille. Isomman porukan saa sateelta suojaan paviljongilla, jonka kattoon voi vaikka ripustaa valosarjan tunnelmantekijäksi, Timonen neuvoo.

– Paviljongin voi pystyttää niin hiekkapihalle, asvaltille kuin nurmikollekin. Ja se kannattaa sitoa tiukasti paikoilleen, ettei tuuli kuljeta sitä naapurin puolelle. Esimerkiksi torimyyjät käyttävät jalkojen päällä painona isoja vesikanistereita tai kiviä. Ja sateen jälkeen on hyvä varautua siihen, että myös hyttyset ilmestyvät juhla-apajille.

Mitä jos on hirveä helle?

Aurinkovarjot ja paviljongit suojaavat sateen lisäksi myös paahteelta. Siinä missä sateella on hyvä sulkea myös paviljongin seinät, helteellä ne kannattaa rullata ylös, ettei lämpötila seinien sisällä nouse saunalukemiin.

Mitä jos vieraita tulee liikaa?

Monissa juhlissa tulee eteen se tuttu tilanne, että mukaan ilmoittautuva vieras kertoo tuovansa mukanaan yhden avecin, ja ilmestyykin sitten paikalle koko perheensä kanssa. Jos ovelle ei haluta hankkia portsaria, kannattaa varautua ennakoitua suurempaan vierasmäärään.

– Jonnekin nurkan taakse on hyvä varata pari kokoontaitettavaa pöytää ja pino ylimääräisiä tuoleja, jotka saa tarvittaessa nopeasti esille. Jotta ylimääräisille vieraille ei tulisi kuokkavierasfiilis, varapöydille kannattaa laittaa samanlaiset pöytäliinat ja koristeet kuin muillekin pöydille, Minna Timonen muistuttaa.

Mitä jos vieraita ei pääsekään tulemaan?

Kun pihalle on valmistettu paikat parillekymmenelle vieraalle, ja paikalle saapuukin vain kymmenen, tyhjiksi jäävät paikat saattavat latistaa tunnelmaa. Pinottavat tuolit ja kokoontaitettavat pöydät on nopea nakata syrjään, jolloin jäljelle jäävät pöydät voi järjestellä uudelleen.

– Kun juhlitaan ulkona, pöytätilaa tarvitaan aina. Osan tyhjiksi jääneistä pöydistä voi siirtää sivummalle ja käyttää laskutilana esimerkiksi tyhjille laseille ja lautasille, vinkkaa Minna Timonen JYSK:stä.

Mitä jos piha näyttää ankealta?

Tuoksuva sireenimaja, runsaina ryöppyävät perennaistutukset ja kesäkukkaköynnökset tarjoavat puutarhajuhlille lähes täydelliset puitteet. Kaikilta pihamailta ei vaan löydy tällaista maisemaa, mutta ilmankin pärjää.

– Kukkaruukuilla, aurinkolampuilla ja kynttilälyhdyillä voi pihan koristaa ilman, että pitää tarttua kuokkaan tai multapussiin. Ruukkuihin pitää tietysti käydä ostamassa kasveja, mutta ne voi laittaa suojaruukkuun sellaisenaan. Esimerkiksi rungolliset marketat tai ruusut ovat näyttäviä kasveja, Timonen sanoo.

– Eri kokoisista, toisiinsa sointuvista ruukuista saa koottua kauniita ryhmiä, kun asettelee korkeammat ruukut taakse ja pienemmät eteen. Lyhtyjä voi sijoitella vaikkapa terassin reunustalle ja kulkureittien varrelle.

Mitä jos tarjottavien laittaminen ei suju?

Jos keittiöpuuhat eivät onnistu ja kauhan sijasta keskellä kämmentä on peukalo, tarjottavat kannattaa tilata pitopalvelusta tai ostaa kaupasta niin valmiina, että ne pitää vain asetella esille. Osaa tarjottavista voi säilyttää kylmälaukussa lähellä noutopöytää, jotta tarjoiluastioita ei aina tarvitse käydä täyttämässä sisällä.

– Noutopöydän täydentämiseen kuluu melko paljon aikaa, joten kannattaa harkita, josko hankkisi paikalle myös tarjoilijan tai kaksi hoitamaan tarjoilupuolta. Tiskirumbaan ei kannata ryhtyä, vaan lautaset ja lasit voivat hyvin olla kertakäyttöisiä.

Mitä jos vierasjoukon tenavat kyllästyvät?

Tuttujen kanssa juttelu ja leppoisa yhdessäolo ovat aikuisten mieleen, mutta pienimmät juhlavieraat kyllästyvät toimettomuuteen hyvin nopeasti. Pihapelit, lelut ja trampoliini pitävät myös perheen pienimmät tyytyväisinä.

– Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jossain vaiheessa myös aikuiset vieraat heittävät kengät pois jalasta ja tahtovat päästä kokeilemaan trampoliinia, Timonen nauraa.

Deski/ MTV3

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja