Näin Suomen poliisi varautuu Ruotsin kaltaisiin väkivaltaisuuksiin – "Kyllä siellä vakava vaara on"

8:37
Ovatko Ruotsin kaltaiset rajut mellakat mahdollisia myös Suomessa? Näin poliisi on varautunut meillä – katso haastattelu videolta.

Ruotsissa nähtiin pääsiäisen aikaan useilla paikkakunnilla erittäin väkivaltaisia ja laajoja mellakoita. Naapurimaassa provosoiduttiin äärioikeistolaisen tanskalaispoliitikko Rasmus Paludanin vierailuista ja siitä, kun hän kiersi ympäri Ruotsia polttamassa Koraaneja.

Suomessakin poliisi joutuu varautumaan sen varalle, että meilläkin voitaisiin nähdä mellakoita.

– Tietysti on mahdollista, että meilläkin tapahtuisi mellakoita, mutta eivät ne toivottavia ole. Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon työtä jo ennalta, jotta tilanteet eivät menisi sen tyyppisiksi kuin Ruotsissa on nähty, poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen Poliisihallituksesta kertoi Rikospaikan haastattelussa.

Vepsäläinen pitää mahdollisena, että Suomenkin maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä saatettaisiin provosoitua, jos tänne tultaisiin polttamaan Koraaneja.

– Kyllä siellä on vakava vaara siihen, että jos tällaista tapahtuisi, niin myöskin vastatoimia tai vastareaktioita syntyisi.

3:35
Mellakoitsijat sytyttivät alakoulun tuleen Malmön Rosengårdissa. MTV Uutiset pääsi sisälle kouluun katsomaan, miten mittavat tuhot tulipalo aiheutti. Katso video paikan päältä.

Suomessakin poliisia haastetaan yhä useammin

Ruotsissa poliisiylijohtaja Anders Thornberg sanoi tiistaina, että tekojen kohteena oli poliisi, eikä pelkästään Paludan.

Vepsäläisen mukaan poliisin arvovaltaa ja toimintaa haastetaan myös Suomessa yhä useammin. Vepsäläinen sanoi Rikospaikan haastattelussa, että muutos aiempaan on selkeä ja kentältä saadut signaalit ovat huolestuttavia.

Suomessa maalittamisen kohteena ovat toistaiseksi olleet yksittäiset poliisit ja viranomaiset, mutta Ruotsissa kohteena näyttää olevan jo koko poliisiorganisaatio.

Katso yllä olevalta videolta Vepsäläisen koko haastattelu Rikospaikassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja