MTV Ruotsissa: Maahanmuuttajataustaisten mellakoitsijoiden väkivalta poliisia kohtaan oli ennennäkemätöntä – "He sytyttivät tulipaloja houkutellakseen poliiseja"

Ruotsin poliisi varautuu yhä vahvasti mahdollisiin tuleviin mellakoihin 2:10
Ruotsin poliisi varautuu yhä vahvasti mahdollisiin tuleviin mellakoihin

Ruotsissa sadat ihmiset mellakoivat pääsiäisenä useissa eri kaupungeissa ennennäkemättömän väkivaltaisella tavalla. Mellakoitsijat olivat poliisin mukaan pääasiassa 15-25-vuotiaita nuoria maahanmuuttajataustaisia miehiä.

Mellakat alkoivat kiirastorstaina sen jälkeen, kun tanskalaisen äärioikeistopuolueen johtaja Rasmus Paludan aloitti "vaalikiertueensa" Ruotsissa ja poltti tapahtumissaan Koraaneita.

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg on kuvaillut mellakkatapahtumia "pahemmiksi kuin väkivaltaiset mellakat", joiden kohteena on poliisi.

– Koko viikonlopun tilanne oli todella sekava ja kaoottinen. Malmössä oli useita tulipaloja, isoja protesteja, kivien heittämistä ja ilkivaltaa, Ruotsin eteläisen poliisipiirin poliisipäällikkö Jimmy Arkenheim kertoo MTV Uutisille.

Erityisen voimakkaita iskuja poliisia kohtaan

Arkenheim jakaa poliisiylijohtajan näkemyksen siitä, että tekojen kohteena oli poliisi, eikä pelkästään Paludan.

Malmössä ei ole vuosikausiin nähty yhtä vakavia mellakoita kuin pääsiäisen aikaan.

– He olivat erittäin väkivaltaisia poliiseja kohtaan. Siellä oli erittäin voimakasta kivienheittelyä. He sytyttivät paikkoja tuleen sillä tarkoituksella, että he houkuttelivat poliisin paikalle, jotta voivat heittää näitä kivillä, Arkenheim kertoo.

Malmössä tapahtui parikin erittäin vakavaa välikohtausta, joissa olisi voinut sattua todella pahasti.

Lauantaina mellakoitsijat heittivät polttopullon Rosengårdissa paikallisbussiin, jossa oli useita matkustajia. Kukaan ei loukkaantunut bussinkuljettajan ripeän toiminnan ansiosta, mutta bussi tuhoutui täysin.

Myöhään sunnuntai-iltana mellakoitsijat puolestaan sytyttivät Rosengårdin alakoulun tuleen. Koulurakennukseen tuli isot vahingot eivätkä lapset pääse kouluun vielä pitkiin aikoihin.

– Se koulupalo olisi voinut päättyä todella pahasti, jos palo olisi levinnyt vieläkin laajemmaksi.

Apua muualta Ruotsista

Malmössä ja muuallakin Ruotsissa mellakat rauhoittuvat pääsiäismaanantaina, mutta poliisi on yhä varautunut. Kaduilla partioi iltaisin ja öisin kymmenittäin poliiseja. Apujoukkoja on saatu muualta Ruotsista.

– Olemme tietenkin huolissaan tästä kehityksestä. Seuraamme nyt tilannetta tiiviisti ja olemme näkyvästi kaduilla etenkin Rosengårdissa, Arkenheim sanoo.

Poliisi otti Malmössä viikonloppuna kiinni vain kymmenkunta mellakoitsijaa. Ongelma on, että polttopullojen ja kivien heittelijöitä on vaikea tavoittaa isossa väkijoukossa.

Malmössä Rosengårdin kaduilla oli poliisin arvion mukaan ainakin 150-200 mellakoitsijaa lauantaina ja sunnuntaina.

Poliisi tutkii tekoja muun muassa murhan yrityksinä, vahingontekoina ja törkeänä tuhotyönä.

Lue myös:

    Uusimmat