Väkivaltaiset mellakoitsijat tunkeutuivat kouluun Malmössä ja sytyttivät sen tuleen – MTV pääsi katsomaan tuhoja: "Savun haju on tyrmistyttävä"

Väkivaltaiset mellakoitsijat tunkeutuivat kouluun Malmössä ja sytyttivät sen tuleen – MTV pääsi katsomaan tuhoja:"Savun haju on tyrmistyttävä" 3:35
MTV Ruotsissa – tältä näyttää Malmön sytytetty koulu.

Mellakoitsijat sytyttivat tulipalon Rosengårdin lähiössä sijaitsevassa alakoulussa Malmössä. Nyt pienille koululaisille etsitään uusia tiloja, sillä rakennus on käyttökiellossa. Savun haju koulussa on tyrmistyttävä, kertoo pahoin tuhoutuneeseen rakennukseen vierailulle päässyt MTV Uutisten toimittaja Tiia Palmén.

Malmössä poliisi varautui vielä eilenkin isosti siihen, että pääsiäisenä alkaneet väkivaltaiset mellakat jatkuvat yhä. Maanantai-ilta ja viime yö sujuivat kuitenkin rauhallisesti. Yöllä vain kaksi autoa poltettiin Malmön Rosengårdin lähiössä, mutta mellakointia ei syttynyt.

Sen sijaan viime viikonloppuna saman lähiön kaduilla riehui useita satoja mellakoitsijoita.

Paikallisten asukkaiden mukaan mellakoitsijoita oli useampi sata, mutta poliisi on puhunut runsaasta sadasta osallistujasta.

Enimmäkseen mellakoitsijat olivat nuoria miehiä, noin 14-20-vuotiaita. He heittelivät poliiseja ja poliisiautoja kivillä, sytyttivät autoja ja roskakatoksia tuleen sekä tekivät muuta ilkivaltaa.

Isot vahingot

Lauantai-iltana mellakoitsijat sytyttivät tuleen paikallisbussin, jonka sisällä oli matkustajia. Henkilövahingoilta onneksi vältyttiin bussinkuljettajan ripeän toiminnan ansiosta.

Sunnuntaina puolestaan mellakoitsijat tunkeutuivat sisälle alakouluun Rosengårdin lähiössä. Sisälle he menivät rikkomalla ulko-ovista lasit. Sisällä he aiheuttivat merkittäviä tuhoja sytyttämällä siellä useampia tulipaloja.

Poliisi tutkii tekoa törkeänä tuhopolttona.

Koulussa käy yhteensä 250 oppilasta esikoulussa ja 1-2-luokilla. Nyt pienille koululaisille etsitään uusia tiloja, sillä rakennus on käyttökiellossa.

Koulun johdosta kerrotaan MTV Uutisille, että vahingot ovat niin mittavat, että niiden korjaaminen kestää ainakin viikkoja. Saattaa venyä jopa ensi syksyyn, ennen kuin oppilaat pääsevät palaamaan omaan kouluunsa.

Savu haisee ulos asti

MTV Uutiset pääsi sisään kouluun katsomaan tuhoja, vaikka rakennus on suljettu ja korjaustyöt ovat kesken.

Henkilökunta suostui näyttämään paikkoja muutaman minuutin ajan, mutta tiloissa täytyi liikkua varovasti, koska sisällä on yhä tietyissä paikoissa sortumariski.

Koulun sisällä savun haju on tyrmistyttävä ja haju tunkeutuu jopa ulos asti. Seinät ovat monin paikoin noesta mustat.

Iso luokkahuonetila ja avara aula ovat todella pahasti vaurioituneet. Lisäksi sisälläkin on rikottu ikkunoita.

Ulkona rakennusmiehet korjaavat ulko-ovien laseja. Kouluun aiheutetut vahingot maksavat paljon.

Paikalliset ovat harmissaan siitä, että mellakoitsijat ovat aiheuttaneet niin paljon kuluja sen lisäksi, että he veivät lapsilta koulun.

Toistaiseksi poliisi on ottanut Malmön mellakoista kiinni kymmenkunta nuorta miestä. Kiinniotetut ovat kuitenkin niitä, jotka otettiin kiinni mellakoiden aikana. Koulua vahingoittaneiden henkilöllisyydet ovat yhä pimennossa.

Lue myös:

    Uusimmat