Ruotsin poliisi: 26 poliisia loukkaantunut mellakoissa, tekijöillä epäilty yhteys rikollisryhmiin, väkivaltaan yllytettiin ulkomailta – "He yrittivät tappaa"

Palavia autoja, heitettyjä kiviä ja polttopulloja – poliisi kertoo, voivatko Ruotsin kaltaiset mellakat tapahtua Suomessa 4:53
Palavia autoja, heitettyjä kiviä ja polttopulloja – poliisi kertoo, voisivatko Ruotsin kaltaiset mellakat tapahtua Suomessa

Ruotsissa on mellakoitu väkivaltaisesti useita päiviä.

Poliisipäällikkö Anders Thornbergin mukaan mellakat ovat keskittyneet poliisin ja poliisin omaisuuden vakavaan vahingoittamiseen.

Poliisipäällikön mukaan poliisiin on kohdistettu "tappavia hyökkäyksiä".

– Haluaisin sanoa, että tämä on pahempaa kuin väkivaltainen mellakointi. He yrittivät tappaa poliiseja.

Thornbergin mukaan mielenosoittajat eivät ole "tavallisia mielenosoittajia". Hän kertoo poliisilla olevan epäilys, että tilanteessa on kytköksiä rikollisryhmiin.

Poliisi on saanut myös voimakasta kritiikkiä siitä, ettei se ole pysäyttänyt ilkivaltaa tai pidättänyt enempää ihmisiä. 

Tiedotustilaisuudessa puhuneen Jonas Hysingin mukaan epäiltyjä rikoksia poliisia kohtaan ovat muun muassa murhan yritys, törkeä pahoinpitely ja väkivalta virkamiestä kohtaan.

Mielenosoituksissa on loukkaantunut kaikkiaan 26 poliisia. Lisäksi 20 poliisiautoa on tuhoutunut. Poliisi on joutunut käyttämään aseita itsepuolustuksena.

Väkivaltaan poliiseja kohtaan yllytettiin ulkomailta

Poliisin mukaan on tiedossa, että sosiaalisessa mediassa on yllytetty myös maan ulkopuolella ruotsalaiseen poliisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

–  Monikin asia puhuu sen puolesta, että poliisi oli kohteena, ei niinkään tapahtumien järjestäjä, Hysing sanoi viitaten tanskalaiseen Rasmus Paludaniin.

Mellakat alkoivat useissa Ruotsin kaupungeissa sen jälkeen kun tanskalaisen äärioikeistopuolueen johtaja Paludan aloitti "vaalikiertueensa" Ruotsissa ja poltti tapahtumissaan Koraaneita.

Paludan on viime päivinä joko vieraillut tai ilmoittanut vierailevansa eri kaupungeissa Ruotsissa, minkä jälkeen on ilmennyt väkivaltaista mellakointia ja ilkivaltaa. Sunnuntaina Paludan ei lopulta näyttäytynyt tilaisuuksissa, joita hän oli ilmoittanut järjestävänsä. Hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivullaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan poliisi on osoittanut "olevansa täysin kykenemätön suojelemaan itseään ja minua".

Poliisi epäili sunnuntaina, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle.

Koko yhteiskunta tarvitaan mukaan kitkemään mellakointi

Poliisi on myös pyytänyt silminnäkijöiltä videoita väkivaltaisuuksista täydentämään poliisien omia tallenteita syytteitä varten. Thornberg sanoi, että syylliset on saatava lukkojen taakse pitkäksi aikaa.

Thornberg painotti, että vielä ei ole varmaa, että väkivaltaisuudet ovat ohi, eikä tulevien öiden tapahtumista tiedetä. Hän sanoi poliisin olevan nyt varpaillaan.

Thornberg korosti myös, että mellakointi on saatava lopetettua alkuunsa ja mukaan tarvitaan koko yhteiskunta.

Jutun lähteenä myös STT.

Lue myös:

    Uusimmat