MTV Ruotsissa: Terttu ja muut norrköpingiläiset todistivat naamioituneiden miesten riehumista – "Poikani kielsi minua menemästä parvekkeelle, etten härnää heitä"

MTV Norrköpingissä: Mellakointi jatkunut Ruotsissa läpi pääsiäisen – tältä paikan päällä näyttää nyt 5:25
MTV Norrköpingissä: Mellakointi jatkunut Ruotsissa läpi pääsiäisen – tältä paikan päällä näyttää nyt

Paikalliset asukkaat Norrköpingin Navestadin lähiössä ovat järkyttyneitä ja surullisia. He ovat tunteneet alueen rauhallisena, mutta pääsiäisenä rauha rikkoontui täydellisesti.

Torstai-iltana ostoskeskuksen ympäristössä mellakoitiin ensimmäisen kerran ja eilen toistamiseen.

Paikalliset todistivat, kun kymmenittäin pääasiassa nuoria miehiä marssi keskustan suunnasta Navestadin ostoskeskuksen ympäristöön ja alkoi riehua erittäin väkivaltaisesti.

Kaj oli kahvilla keittiössään, kun hän näki ikkunasta tummiin pukeutuneen miesjoukon saapuvan.

– Ensin näin joukon miehiä. Sitten huomasin, että kaikki äidit lähtivät puistosta pois lastensa kanssa. Ei mennyt kuin 10–20 minuuttia, kun perästä tuli paljon isompi miesjoukko. Heitä oli yhteensä reilusti yli sata.

Kaj kuuli kadulta kovaa pauketta ja huutoa, kun ihmiset juoksivat hädissään ympäriinsä.

– Normaalisti tämä on todella rauhallinen alue. Kaikki tuntevat toisensa ja juttelevat keskenään. Nämä riehujat tulivat jostain muualta, Kaj arvelee.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen:

Hyökkäys paikallisia ja poliisia kohtaan

Sandra Filipsson näki asuntonsa ikkunasta suoraan aukiolle, jossa mellakoitsijat riehuivat, sytyttelivät tulipaloja ja heittelivät poliisia kivillä.

– Pysyttelin kotona ja seurasin tapahtumia ikkunasta. Olin todella peloissani. He hyökkäsivät viranomaisia ja meitä vastaan, jotka asumme täällä.

Filipssonin mukaan mellakoitsijat olivat torstaina enimmäkseen nuoria, jopa alle 18-vuotiaita miehiä. Sunnuntai-iltana suurin osa heistä oli hieman vanhempia, yli parikymppisiä.

– Heitä oli paljon ja he olivat väkivaltaisia. Eilen heillä oli työkaluja mukanaan, sorkkarautoja ja vasaroita. Kaikkea sellaista, millä he saivat rikottua katukivistä pienempiä kiviä, joilla he heittelivät poliisia.

Filipssonin mukaan mellakoitsijat eivät uskoneet poliisin käskytystä. Vasta poliisin ilmaan ampumat varoituslaukaukset rauhoittivat hieman tilannetta.

Mellakointi Navestadissa alkoi eilen iltapäivällä yhden-kahden aikaan ja päättyi noin iltaseitsemältä.

Poika kielsi näyttäytymästä

Suomalaissyntyinen Terttu Kaikkonen on asunut Norrköpingin Navestadissa 20 vuotta. Hän on viihtynyt alueella erittäin hyvin, mutta nyt hän haluaisi muuttaa pois.

– Olen ollut niin peloissani ja nukkunut huonosti, että olen alkanut miettiä tosissani muuttoa pois.

Kaikkonen piilotteli eilen kylpyhuoneessaan, koska häntä pelotti mennä edes ikkunaan, kun mellakoitsijat riehuivat hänen kotitalonsa edustalla.

– Poikani kielsi minua menemästä parvekkeelle, etten härnää heitä. En uskaltanut kuin välillä vilkaista ulos ikkunasta.

Tänään Norrköpingissä on ollut rauhallista. Asukkaat siivoavat väkivaltaisten mellakoiden jälkiä. Poliisi käy silti säännöllisin väliajoin Navestadissa seuraamassa tilannetta.

Poliisipäällikkö Anders Thornbergin mukaan mellakat ovat keskittyneet poliisin ja poliisin omaisuuden vakavaan vahingoittamiseen. Thornberg painotti tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että vielä ei ole varmaa, että väkivaltaisuudet ovat ohi, eikä tulevien öiden tapahtumista tiedetä. Hän sanoi poliisin olevan nyt varpaillaan.

Lue myös:

    Uusimmat