Näin saat valokuvasi onnistumaan

Ota talteen ammattikuvaaja Jyrki Vesan vinkit onnistuneeseen valokuvaukseen.

Automaattivalotuksen säätely

Kameran automatiikka ymmärtää valon määrän vaihteluita, mutta ei sitä, jos kuvataan lumihankea auringonpaisteessa. Automaatti olettaa tällöin, että kuvassa on valkoista ja mustaa. Jos esimerkiksi kuvaat hiihtäjää auringonpaisteessa hangella, ei kuvassa ole mitään mustaa. Automatiikka säätää kuitenkin tummimmat kohdat mustiksi, ja kuva alivalottuu, eli lumesta tulee harmaata.

Kameran ohjekirja on syytä opetella huolella ennen kuvaamista. Valotusta pystyy säätämään tarpeen mukaan joko tummemmaksi tai valoisammaksi.

Matkalla kuvaaminen

Kun digikameran akku tyhjentyy, kuvaaminen loppuu siihen paikkaan. Pakkasolosuhteet syövät akkua erityisen paljon. Reissua varten kameraan onkin hyvä hankkia vara-akku.

Nykyään akkuja on kahdenlaisia. Osa tulee tyhjentää ennen uutta lataamista, osaa voi ladata sitä mukaa kuin haluaa.

Kuvakoko

Digikameralla kuvatessa voi valita, minkä kokoisia kuvia haluaa ottaa. Muistikortit ovat nykyään edullisia. Osta iso, vähintään 4-gigainen kortti ja kuvaa niin isoja tiedostoja kuin kamerasi sallii.

Liian pienellä resoluutiolla kuvaaminen kostautuu helposti, sillä pienestä kuvasta on mahdoton saada kunnollista isoa versiota.

Kuvien arkistointi

Tietokoneelle muodostetut valokuvakansiot kannattaa nimetä esimerkiksi kuvauspäivämäärän mukaan. Digikameralla kuvatessa materiaalia kertyy helposti niin runsaasti, että hetken päästä on vaikeaa muistaa, mikä kuva tuli otettua milloinkin.

Kuvien säilytys

Isolla resoluutiolla kuvatessa ongelmaksi voi tulla kuvien säilytys, kun tietokoneen muisti täyttyy nopeasti. Valokuvia varten voi hankkia tietokoneelle ulkoisen kovalevyn. Sen avulla kuvat pysyvät tallessa myös siinä tapauksessa, että tietokone menee rikki.

Internetistä löytyy ilmaisia sivustoja, joihin voi ladata kuvia joko vain itseään varten tai kaikkien nähtäväksi. Myös kuvakirjat ovat toimiva tapa säilöä valokuvat. Niiden tekeminen on yksinkertaista, ja lopputulos on näyttävä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat