Mainos

Näin saat vaatekaappisi vihdoinkin järjestykseen

Paidat kauniisti viikattuna, sukat omassa laatikossaan ja kiiltävät kengät pareittain odottamassa käyttöönottoa. Eikö kuulosta sinun kaapiltasi? Katso, miten saat sekamelskan hallintaan.

Ensimmäinen askel vaatekaapin organisoinnissa on, että varaat itsellesi keskeytyksetöntä aikaa noin 3-4 tuntia.

Lähetä muu perhe esimerkiksi ostoksille ja keskity täysin työhösi. Vedä kaikki vaatteesi ulos kaapista kerralla ja levitä ne vaikkapa sängyn päälle, näin sinun on pakko suorittaa tehtävä loppuun.

Hanki kaksi isoa säkkiä, joista toinen on varattu kierrätykseen kelpaaville vaatteille, toinen suoraan roskiin meneville. Tämä vaihe on kriittisin, sillä meiltä jokaiselta löytyy läjäpäin vaatteita, joita emme käytä, mutta joita kuvittelemme käyttävämme. Kysy siis itseltäsi jokaisen vaatekappaleen kohdalla: milloin käytin tätä viimeksi?

Hylkää vaatteet, joita ehkä joskus vielä käytät

Jos aikaa viimeisestä käyttökerrasta on kulunut yli puoli vuotta, tulet tuskin kaipaamaan käsissäsi pitelemääsi vaatetta, joten sen on aika löytää uusi koti. Tästä poikkeuksena ovat juhlavaatteet, joita käytämme harvemmin. Nekin on kuitenkin hyvä käydä säännöllisesti läpi. Kuvittele, että sinulla on tärkeä tilaisuus muutaman viikon päästä - voisitko kuvitella käyttäväsi jokaista kaapissasi roikkuvaa juhlamekkoa siellä? Jos vastaus on ei, tiedät jo mitä sinun täytyy tehdä. Muista kuitenkin huomioida eri sesongit.

Samalla kun käyt komerosi sisältöä läpi, viikkaa takaisin käyttöön tulevat vaatteet kauniisti. Vai olisiko helpompaa siirtää paljon tilaa vieviä ja harvoin käytettäviä juhlatamineita jonnekin muualle ja antaa arkivaatteiden vallata henkaritila? Näin löydät helposti haluamasi asun ja ne säilyvät siistinä.

Erottele lajitteluvaiheessa myös eri sesongit toisistaan, sillä talvivaatteita tuskin kannattaa säilyttää kaapin paraatipaikalla keskellä kesää? Siirrä siis villapaidat ja -sukat piiloon esimerkiksi ylimmille hyllyille.

Muista myös kategorisoida vaatteesi, niin sinun on helpompi löytää se mitä etsit - laita siis housut omalle hyllylleen ja sukat omaan laatikkoonsa.

Ennen kaapin sisällön täyttämistä uudelleen imuroi ja pyyhi se huolellisesti.

Panosta säilytysratkaisuihin

Tarvitsetko lisää kaappitilaa tai leviävätkö sukat ja kengät ympäriinsä? Vaatekomeroon on mahdollista hankkia tuhansittain erilaisia säilytysratkaisuja, joten käytä niitä hyväksesi.

Laatikot helpottavat kenkien ja säävaihtelua odottavien vaatteiden säilyttämistä. Muista kirjoittaa pakkauksen etuosaan, mitä missäkin on - näin sinun ei tarvitse menettää hermojasi, kun etsit ensi kesänä rantasandaalejasi.

Sisältääkö kaapistosi paljon pieniä tavaroita, vaatekappaleita ja laukkuja? Niille sopii loistavasti esimerkiksi vetolaatikkoon sijoitettava säilytyslokerikko, johon voit lajitella korut, solmiot ja huivit haluamallasi tavalla - etkä taatusti joudu etsimään niitä joka paikasta.

Myös kenkien järjestykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Varaa niille reilusti omaa tilaa vaikkapa henkarivaatteiden alta. Valikoi kengät joita käytät useasti ja aseta ne kaapissasi etualalle. Harvemmin käyttöön päätyvät parit voit säilöä kenkälaatikoihin ylähyllyille, mutta muista kysyä itseltäsi jälleen kysymys: milloin käytin näitä viimeksi?

Siistin vaatekaapin ykkössääntöjä ovat myös säännöllisyys ja itsekuri - käy komerosi sisältö läpi vähintään kerran puolessa vuodessa ja laita vaatteesi heti käytön jälkeen siististi kaappiin.

MTV3

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.