Näin poliisi selvitti elokuvamaisesti toteutetun Jumbon korumurron – 800 000 euron saalis saatiin kokonaan takaisin

9:22
Katso videolta, miten poliisi selvitti tapauksen ja millä tavalla teossa käytetty köysi saatiin yhdistettyä murtoon.

Jumbossa Vantaalla sijaitsevan koruliikkeen murto lokakuussa 2018 oli kuin elokuvista.

Kaksi naamioitunutta miestä nousivat tikkaiden avulla kauppakeskuksen kattotasanteelle ja rikkoivat ikkunan. Sen jälkeen he laskeutuivat köyden avulla kauppakeskuksen sisään. Koruliikkeen ikkuna hajotettiin lekalla, minkä jälkeen tekijät anastivat lyhyessä ajassa lähes miljoonan euron arvoisen korusaaliin.

Tutkinnanjohtajana toiminut Mikko Minkkinen kertoi Rikospaikan haastattelussa, millä tavalla poliisi selvitti röyhkeästi ja ammattimaisesti toteutetun rikoksen.

– Heti alussa oli selvää, että korumurto oli erittäin hyvin suunniteltu. Teko kesti vain kaksi minuuttia, ja tekijät poistuivat kauppakeskuksesta Aleksi 13:n kautta, Minkkinen sanoo.

Tutkinnan ensimmäiset tunnit olivat jälleen kerran ensi arvoisen tärkeitä ja yhteistyötä tehtiin heti muiden poliisilaitosten kanssa. Samalla tekninen tutkinta keräsi Jumbossa tekijöiden jäljiltä muun muassa DNA-näytteitä.

Yhteistyön tuloksena Minkkisen johtama tutkintaporukka saikin Helsingin poliisilta tiedon, jonka mukaan mahdolliset tekijät ovat Virosta ja heidän toimintatapanaan on pudottautua köyden avulla koruliikkeeseen.

800 000 euron arvoinen saalis löytyi asunnosta

Helsingin poliisilla oli jo syyskuusta alkaen ollut tiedustelutietoa ja epäilys, että jonkinlainen koruvarkaus tapahtuu. Kyse oli vain siitä, milloin ja missä se tapahtuu. Poliisilla oli tiedossa myös asunto, jossa tarkkailussa olleet henkilöt mahdollisesti majoittuvat.

Minkkinen ei näiden tietojen jälkeen enää aikaillut.

– Tein päätöksen, että asunto tarkastetaan.

Se kannatti, sillä asunnosta löytyi koruliikkeestä anastettu omaisuus, noin 800 000 euron arvoinen saalis koruja ja kelloja. Poliisi oli päässyt niin nopeasti tekijöiden jäljille, että he eivät olleet vielä ehtineet viedä saalista pois maasta tai edes kätkeä sitä. 

Tekijät olivat suojautuneet hyvin

Poliisi löysi asunnosta myös vaatteet, jotka myöhemmin valvontakamerakuvien perusteella pystyttiin todentamaan samoiksi, jotka varkailla olivat olleet päällä tekohetkellä.

Poliisi otti asunnossa olleet neljä henkilöä kiinni epäiltyinä. Myöhemmin yksi heistä vapautettiin epäilyistä. Kuulusteluissa kolme epäiltyä eivät juuri puhuneet.

– Teknistä näyttöä ei juurikaan saatu, vaikka tekninen tutkinta tehtiin huolellisesti. Huonoa tuuria tällä kertaa, joskus käy niin. Tekijät olivat suojautuneet hyvin, Minkkinen kertoo.

Tuomion törkeästä varkaudesta, 3 vuotta 4 kuukautta, sai lopulta vain asuntoon poliisin kiinniottotilanteessa lukittautunut mies. Minkkinen on kuitenkin varma, että kaikki epäillyt kolme olivat koruvarkauteen osallisia, yksi heistä autokuskina.

Katso Rikospaikan juttu Jumbon korumurrosta ja Minkkisen koko haastattelu, kuinka poliisi selvitti tapauksen ja millä tavalla teossa käytetty köysi saatiin yhdistettyä murtoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja