Näin ostat sopivat verhot - sisustussuunnittelija neuvoo

Verhojen suunnittelulle on syytä uhrata aikaa, sillä verhot ovat pitkäaikainen ja yleensä melko arvokaskin sijoitus. Sisustussuunnittelija Riia Rauhala kertoo, miten onnistut oikeanlaisten verhojen ostamisessa.

Erilaisiin ikkunoihin ja erikorkuisiin tiloihin sopivat erimalliset ja eri tavoilla kiinnitettävät verhot. Sisustussuunnittelija Riia Rauhala kehottaakin ottamaan yhteyttä ammattilaiseen, jos verhojen valinta tuntuu hankalalta. 

Materiaali vaikuttaa tunnelmaan

Verhot voivat olla joko eleettömät, tai niissä voi olla koko huoneen juju. Värivalinnassa kannattaa huomioida, että verhot sointuvat huoneen muihin väreihin. 

Materiaalivalinnoissa kannattaa kuunnella omaa makuaan. Jos haussa on esimerkiksi ylellinen tunnelma, Rauhala kehottaa harkitsemaan kauniisti laskeutuvia silkkiverhoja, joissa on kiiltävä pinta. 

– Mutta nämä ovat makuasioita. Joku toinen pitää pellavaa ylellisenä. 

Verhoihin saa näyttävyyttä myös koristeilla. 

– Verhoihin voi ommella kristalleja, nauhoja, renkaita tai solkia. Verhoihin saa näyttävyyttä myös  ompelemalla keskelle verhoa palkin toista kangasta. Esimerkiksi mustaan verhoon voi ommella pystyyn tai vaakaan noin 30 senttimetrin mittaisen palkin läpikuultavaa kangasta, Rauhala vinkkaa. 

Jos verhot joutuvat kestämään auringonpaistetta, kannattaa kankaaksi valita vaihtoehto, joka kestää paahdetta mahdollisimman hyvin. 

– Sekoitekankaat ovat yleensä pitkäikäisempiä kuin muut. Niissä on tekokuitua ja luonnonkuitua sekaisin. 

Mikä on oikea pituus?

Verhojen pituudellakin on merkitystä. Jos verhot asennetaan verhotankoon, neuvoo Rauhala asentamaan tangon noin 20 senttimetriä ikkunan yläreunan yläpuolelle. Tällöin verhotangon ja katon väliin tulisi jäädä hieman yli 30 senttimetriä tilaa. 

– Sivuverhon ja lattian väliin tulisi jäädä noin 2 senttimetriä tilaa. Siivousvara kannattaa aina jättää, Rauhala neuvoo. 

Kappamalleissa verhojen pituutta pystyy itse säätelemään. 

Rauhala kertoo suomalaisten käyttävän nykyään paljon selkeästi kehystäviä verhoja, jotka voivat olla niin kappoja, laskosverhoja kuin sivuverhojakin erilaisilla kiinnityssysteemeillä. 

– Verhoissakin on trendejä. Kauan aikaa sitten paneelivehot olivat pop, ja niitä laitettiin melkein jokaiseen kohteeseen. 

– Tärkeintä on, ettei hanki verhoja hätiköidysti, vaan käyttää suunnitteluun riittävästi aikaa.  

Lue myös:

    Uusimmat