Mainos

Nettihuumekauppaa johdettiin viileän ammattimaisesti: Rekrytointi netissä, huumeet linnunpönttöihin

Suomen suurimmaksi nettihuumekaupaksi itseään kutsuneen Douppikaupan toiminta perustui työn jakamiseen alemmille portaille. Douppikauppa toimi tukkurina ja sen netin kautta rekrytoimat alakauppiaat hoitivat vähittäiskaupan ostajille.

Salatussa Tor-verkossa sijaitsevalla huumekauppapaikka Silkkitiellä toiminut ”Douppikauppa-konserni” aloitti myymällä itse maahantuomiaan huumeita ja muuntohuumeita. Huumekaupat sovittiin salattujen yhteyksien kautta Silkkitiellä ja toimitettiin ostajille postitse.

Vuoden 2014 kesällä Douppikauppa kuitenkin perusti toiminnalle alakauppoja: MDMA-jauheita ja ekstaasitabletteja myyvän Ekstaasikaupan, erilaisia psykedeelejä ja vastaavia aineita kauppaavan Trippikaupan, kokaiinia, amfetamiineja ja muita piristeitä myyvän Stimukaupan sekä myöhemmin kannabistuotteiden myyntiin erikoistuneen Hamppukaupan. Viimeksi mainitulle Douppikauppaa ylläpitänyt mies kertoo myyneensä vain synteettisiä kannabinoideja, ja kauppaa ylläpitänyt henkilö hankki itse muut myyntiartikkelinsa.

Franchising-yrittäjyyttä?

Alakaupoille rekrytoitiin internetin kautta Douppikaupalle tuntemattomat hoitajat, joiden vastuulla oli rekrytointiviestin perusteella ”tuotteiden pakkaaminen, lähettäminen, hinnoittelu, markkinointi ja asiakaspalvelu”. Douppikaupan tehtäväksi jäi toimittaa maahan salakuljetetut ja valmiiksi testatut tuotteet maastokätköihin, joista alakauppojen hoitajat kävivät ne noutamassa.

Kyseessä olikin eräänlainen franchising-toiminta, jossa on mainetta kerännyt Douppikauppa antoi alakauppojen käyttöön brändinsä ja piti huolta kauppatavaran saatavuudesta. Douppikaupan takana olevat henkilöt eivät koskaan tavanneet alakauppojen hoitajia.

– Vaikka toiminta perustui luottamukseen, enkä ole ikinä tavannut heitä, hoituivat kymmenien tuhansien eurojen arvoiset velat yleensä ongelmitta, Douppikauppaa vetänyt mies kommentoi tullin kuulusteluissa.

Myi huumeet kaupoille velaksi

Huumeet alakaupoille myytiin velaksi. Alakaupat saattoivat ostaa tukkurina toimineelta Douppikaupalta huumeita kymmenillä tuhansilla euroilla, ja saamillaan voitoilla ne lyhensivät velkaansa. Täysin itsenäisesti alakaupat eivät kuitenkaan toimineet, sillä Douppikauppa ohjasi koko konsernin yhteistoimintaa.

Douppikauppa osallistui kauppojen toiminnan suunnitteluun strategiatasolla ja muun muassa järjesteli niiden myynninedistämiseen tarkoitettuja alennuskampanjoita. Näihin alennuskampanjoihin käytetyt aineet oli vähennetty alakauppiaiden veloista. Douppikauppa oli alakaupoille lähettämissään viesteissä kertonut neuvotelleensa Silkkitietä hallinnoivan ”Kapteenin” kanssa siitä, että Douppikaupan ja sen alakauppojen myynnistään sivustolle maksamaa provisiota laskettaisiin.

Ohjasi alakauppojen toimintaa

Douppikauppa kävi huumekauppojen järjestelyn lisäksi alakauppojen kanssa keskustelua maineen ylläpitämisestä ja kilpailusta muita huumekauppiaita vastaan.

Ohjeita huumeiden markkinointiin

"Tuotekuvauksen pitäisi kertoa ostajalle miksi ainetta kannattaa käyttää, eikä pelkästään kertoa mitä aine on. Mielikuvia voi käyttää. Mitä asiakas voisi olla tuotetta käyttäessään", Douppikauppa sparrasi alakauppaa viestissään.

Myös tuotteiden hinnoitteluun ja asiakaspalveluun annettiin ohjeita. Se muun muassa ohjeisti, että valitusten antajille kannattaa lähettää korvaava tuote, perua kauppa tai hyvittää osa hinnasta, vaikka asiakas olisikin väärässä.

– Kun valituksia kuitenkin tulee hyvin harvoin niin tästä koituva tappio on minimaalinen ja miinuspalautteelta välttyminen on olennaisempaa. Jos valitus vaikuttaa aiheelliselta, on syyt selvitettävä ja tarvittaessa vedettävä tuote pois myynnistä, Douppikauppa ohjeisti ensimmäisessä viestissään Ekstaasikaupan hoitajalle.

2:13

Huumeet kätkettiin linnunpönttöihin

Douppikaupan toiminnan aikana joidenkin alakauppojen vetäjät myös vaihtuivat. Alakauppiaat pitivät myös ”lomaa”, jolloin yksi henkilö saattoi hoitaa kolmeakin alakauppaa yhtä aikaa. Yhdessä vaiheessa kauppojen ylläpidon otti hoitaakseen Trippikauppaa ylläpitänyt nimimerkki Kvantti, jolta Douppikauppa kyseli töiden sujumista.

Douppikaupan alakaupoille lähettämiä reittiohjeita:

"Turunväylältä Kehä I länteen jälkeen ensimmäisestä risteyksestä U-käännös ja bussi-pysäkille E1201 (ennen Turunväylälle palaavaa liittymää). Pysäkin takana on noin 10 metrin päässä iso kivi, jonka takaa/alta löydät musta-punaisen muovikassin. Kannattaa ottaa valoa mukaan."

"Vanhan Nurmijärventien ja Erikaksenpolun risteyksessä Euromasterin portilla on hiekkakasa, josta vasemmalle on yksinäinen koivu. Käy tyhjentämässä pönttö."

– Miten olet ehtinyt hoitaa kolmen kaupan töitä nyt, ja onko jatkossakin yhtä paljon aikaa käytettävissä? Ainakin palautteiden perusteella asiakkaat ovat tyytyväisiä. Työmäärien tasaamiseksi ajattelin sellaista järjestelyä, että SK tulee nyt hoitamaan Stimukauppaa ja myöhemmin myös Trippikauppaa, kun taas sinulle tulisi Hamppukaupan rinnalle Ekstaasikauppa. Ekstaasikauppa on myynniltään, työmäärältään ja kateprosentiltaan suurin kaupoistamme.

Kiinnioton aikaan vaikutti tullin mukaan sille, että alakauppoja piti yllä kaksi henkilöä: Hamppukauppaa ja Ekstaasikauppaa edellä mainittu nimimerkki Kvantti ja nimimerkki n4sty taas Stimu- ja Trippikauppaa.

Huumeet toimitettiin maastokätköihin eri puolille pääkaupunkiseutua. Maastokätköinä käytettiin muun muassa rautakaupasta ostettua 16 linnunpönttöä. Maastokätköjen sijainnista annettiin tarkat ohjeet.

Kaupoista kaikki Hamppukauppaa lukuun ottamatta vaikuttavat toimineen Douppikaupan salakuljettamilla tuotteilla. "Konsernin" myynniksi arvioidaan noin 3200 euroa päivässä. Arvio perustuu sekä Douppikaupan omaan ilmoitukseen että sen omiin myyntikirjanpitoon. Tullin mukaan kokonaisrikoshyöty on noin 1,8 miljoonaa euroa.

Kiinniottojen jälkeen Hamppukauppaa lukuun ottamatta alakauppojen varastot tyhjenivät ja ne keskeyttivät toimintansa. Ekstaasikauppa kuitenkin myöhemmin aktivoitui, saatuaan ilmeisesti MDMA:ta ja kokaiinia hankittua ilman Douppikaupan myötävaikutusta.

Tulli ei tutkinnassa saanut kiinni alakauppojen hoitajia. Sen sijaan Douppikaupan ylläpitäjää ja kahta muuta henkilöä syytetään useista törkeistä huumausainerikoksista. Heille vaaditaan teoista henkilöstä riippuen 7–13 vuotta vankeutta. Asiaa käsitellään oikeudessa 14. joulukuuta lähtien. 

Jutun tiedot perustuvat tällä viikolla julkiseksi tulleeseen Douppikauppa-jutun esitutkintamateriaaliin.

2:24

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.